זה נראה כאילו כל הרשת מלאה בטיפים למחפשי עבודה- איך לכתוב קורות חיים? איך להתראיין? מה ללבוש ואיך להתנהג? אבל, זה לא אומר שלמראיינים יש פטור מהתנהלות נכונה, מנימוס, מכבוד לזמן וממתן יחס נאות. שלא נתבלבל כאן: למרות שאתם “בסך הכל” מועמדים לעבודה, אתם לגמרי לא בעמדת נחיתות, שבגללה אתם צריכים לספוג, ממש לא! יש לכם את כל הלגיטימיות שבעולם לצפות ליחס הולם ולתהליך מסודר ומכבד. ברוב החברות קיימים נהלים מסודרים לגיוס עובדים ולראיונות עבודה ורובן באמת בסדר, אבל יש גם כאלה שהן לא. אם במהלך החיפוש אתם נתקלים בסיטואציות לא נעימות במהלך תהליך הגיוס, זהו הרמז שלכם לפרוש בסטייל ופשוט להגיד “תודה, אבל לא מתאים לי”, “תודה רבה, אבל לא תודה!”.
אז איזה סיטואציות עדיף לקטוע, לפני שתמצאו את עצמכם עובדים בחברה שלא מכבדת את מועמדיה או שההתנהלות שם פשוט איננה מתאימה לכם? באתר reddit התפרסם לא מזמן שרשור בדיוק בנושא הזה משולב בשלל דוגמאות אמיתיות של ראיונות עבודה מהגיהנום. ריכזתי את כל המקרים בהם עדיף לכם פשוט לקום וללכת:
1. כשמתאמים אתכם ראיון, אבל לא מכבדים את הזמן שלכם-
2. כשבמהלך הראיון מתברר שאין שום קשר בין מודעת הדרושים לבין המשרה בפועל-
מכירים את זה שאתם מרכיבים פאזל ומנסים בכוח לדחוף חלק אחד במיקום הלא נכון? התוצאה (פרט לזה שזו טעות) היא שהחלק הזה מתקמט ולפעמים אפילו נשבר. אתם לא רוצים להישבר לאחר שתתקבלו לתפקיד לגמרי לא מתאים לכם, נכון? יופי, אז גם אם אתם טיפוסים שמאוד חשוב להם לרצות את האחרים וגם אם קשה לכם להגיד “לא” אל תתפתו. אם התפקיד תואר באופן לא נכון במודעת הדרושים או שהמראיין מתקשה לספר על המשרה או להסביר מה הם צריכים והוא הולך סחור סחור- טוב שגיליתם זאת כבר עכשיו. אגב, זה תקף גם בנוגע לציפיות שכר:
3. כששואלים אתכם שאלות אישיות, אינטימיות, מפלות או לא חוקיות-
4. כשברור שהמראיין לא מקשיב, לא מרוכז ולא בעניין-
אתם לא היחידים שצריכים להעביר את מכשיר הטלפון שלכם לשקט, גם המראיין לא אמור לענות לשיחות באמצע הראיון ולכבד את המעמד ואת הזמן שלכם.
5. ואם זה לא מספיק, אז הנה עוד סיבות, חשובות לא פחות, להגיד לא, לא ולא!
- כשאתם והבוס- שני קווים מקבילים: אם הבוס שואל X ואתם מבינים Y, אם אתם פשוט לא משדרים על אותו הגל, אזי, עדיף יהיה לטווח הארוך ולבריאות הנפשית שלכם להודות בנימוס על הראיון ולמהר החוצה. ידוע כבר מזמן ממחקרים שהמנהל הישיר הוא הסיבה הראשונה שגורמת לעובדים לעזוב מקום עבודה…
- אלטע זעאכן זה לא רק בשוק הפשפשים: נניח שאתם עוסקים בתפקיד טכני כלשהו ומחפשים הרבה זמן עבודה, זו עדיין לא סיבה טובה לקחת תפקיד שנמצא בתחתית הטכנולוגיה (במקום בחזית). לפעמים הלחץ המובן להתחיל לעבוד ולהתפרנס עלול לגרום לכם לקחת עבודה בסביבה טכנית שאבד עליה הכלח. מה שיקרה כשתחזרו לחפש עבודה בעתיד הוא שלא בטוח שיהיה לכם ביקוש. התנאי היחיד לקחת משרה שכזו היא אם אתם מבטיחים לעצמכם שזה רק זמני ושתמשיכו לחפש תפקיד אחר תוך כדי עבודה. אבל אם לא, ואם אתם נוטים לזרום עם דברים, להסתפק במה שיש ולהישאר היכן שאתם, עדיף להגיד “לא תודה” ולהמשיך בחיפוש.
- כשמבקשים מכם לעבוד, בחינם ובמסווה של מבחן קבלה: או.קיי, אז זה כבר באמת נראה מבטיח… עברתם ראיון אחד ועכשיו נראה כאילו אתם תיכף מגיעים לסוף המנהרה ולחוזה העבודה הנכסף שממתין שם, אבל… אופס, לא! המראיין מבקש מכם רק עוד דבר אחד במטותא מכם…- כדי להמשיך הלאה תצטרכו לעבור משימה כלשהי: לפעמים זו מצגת, לפעמים לבצע פרויקט, לפעמים תצטרכו להעלות רעיונות חדשים בנושא מסוים ולפעמים לכתוב קטע קוד. ברוב המקרים, המשימות האלה הן פשוט שלב תמים של בדיקת רקע, ידע, יכולת ופוטנציאל מקצועי, אבל יש גם מעסיקים שמנצלים את המצב וזוכים לשעות רבות של עבודה בחינם. כן, הם מבקשים מכם לבצע מטלה כלשהי שתיקח לכם שעות של השקעה, ואחרי כן יבקשו מהמתחרה שלכם על אותה המשרה וגם מהשלישי ומהרביעית ומבלי שמישהו מהם ישים לב, רבע מהעבודה נעשתה והפרוייקטון כמעט גמור ובכלום כסף… היו ערניים ושלא יעבדו עליכם…
- כשלא נותנים לכם חוזה: זוהי בעיה רווחת, אתם כבר משתגעים בבית וחייבים לעבוד וסוף סוף מצאתם עבודה, אבל, אין לכם מושג מהם התנאים. מעסיק שמתחמק ממתן חוזה לפני תחילת העבודה, עלול להסתיר משהו. לא תמיד, ולא כולם ולפעמים זה פשוט מחוסר זמן ומתהליך גיוס לא מסודר, אבל זה בהחלט אומר דרשני.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
9 תגובות. השאירו תגובה חדשה
הייתי משמיט את ה"תודה" מהמשפטים שאומרים למראיין מהגיהינום כשמחליטים לחתוך וללכת הביתה. תודה, אבל לא מתאים לי להגיד "תודה".
אחשוב על איזה מגייס עובדים מהגיהינום בתפילת ראש השנה, כשנגיע ל"מלך אביון…עד מתי ימלוך?" בפיוט "מלך עליון".
הייתי מוסיף סעיף נוסף.
כשהמראיין בראיון המקצועי מנגח אותך כדי להוכיח שהוא יודע יותר ממך. לא צריך להגיע לראיון כדי להעלות את ביטחון העצמי שלו ולהוריד את שלך. במקרה הספיציפי שלי הוא בכלל טעה וניסיתי להסביר לו "בעדינות" שאני הכנתי שיעורי בית ועברתי על החומר ולא מוזכר שום דבר ממה שתיאר. כמובן ששוב וידאתי את זה אחרי הראיון כדי שלא אשתמש במידע שגוי בראיון הבא.
לאחרונה הייתי בראיון עבודה בחברת סטרטסיס (אני ד"ר להנדסה וזאת הייתה משרה בכירה), החברה נחשבת לאחת החברות החדשניות והמלהיבות בתחום בארץ ובעולם.
כמה מהנקודות שהזכרת הופיעו:
המראיין איחר בלא מעט זמן.
לא היה קשר בין המודעת דרושים לבין התפקיד בפועל.
המראיין ביקש ממני בתור להעלות רעיונות חדשים איך לפתור מספר בעיות שיש להם במסווה של שאלות בראיון עבודה.
לא הופתעתי שהם בכלל לא טרחו להתקשר לעדכן (שהתקבלתי או לא..).
לשמחתי הרעיונות שהעליתי לפתרון הבעיות היו מאוד כלליים ולא נכנסתי לפרטים. עכשיו אני עובד באופן עצמאי על הרעיונות האלה כך שבעתיד אולי אוכל למכור אותם תמורת הרבה יותר כסף.
כתבה חשובה מאוד. לעיתים הלחץ למצוא עבודה עלול לגרום לנו להתפשר יותר מדי.
המקרים המתוארים בכתבה מוכרים לי מאוד, החל משאלות אישיות ולא לגיטימיות (אם יש לי חבר, האם אני נעזרת בהורים למימון שכר הדירה) וכלה באיחורים לא לגיטימיים (מראיין שהודיע לי עם הגעתי לריאיון שהוא פשוט חייב לצאת להפסקת סיגריה וחזר כעבור רבע שעה). מה שנקרא – תודה, אבל לא תודה. זה חשוב למצוא עבודה, אבל עוד יותר חשוב איפה עובדים.
נראה שההתנהגות הנ'ל מאד פופולארית בקרב מנהלות משאבי אנוש, כבר שיערתי שזו התנהלות לבחון את המרואיין במצבי קיצון:
1. לתת לחכות כדי שמהלת ה hr תסיים את ארוחת הבוקר
2. ואז לשאול מה המצב המשפחתי רגע לפני השאלה על ציפיות השכר.
3. לבקש ממליצים בסוף הראיון ולא להתקשר אליהם (בנות!!! כשאתן מבקשות פרטי ממליצים, אנחנו המרואיינות נותנות להם התראה על כך שיתקשרו אליהם, אזעקות שווא לר מועילות לתהליך שלנו).
3. לא ללחוץ את היד המושטת בסוף הראיון, לא ללוות לדלת וכמובן שלא לידע מועמד שטרח להגיע פעמיים ולבזבז 4 שעות בראיונות, נסיעה וחיפוש חניה על מצב המועמדות.
הייתי מפרסמת שמות חברות, אבל רק אם תבקשו
לגבי העלאת רעיונות ופתרונות בעיות:
כמראיין אני עושה את זה הרבה. לוקח בעייה מהיום יום שלי ודן איתה עם המרואיין. אני לא מנסה לגנוב ממנו רעיונות, ולא נותן לו שיעורי בית אכזריים.
אבל זה מאוד עוזר לי להבין איך הוא חושב ומתנהל ואיך הדינמיקה שלו איתי – בדיוק במצבי יום יום
אז בואו לא נכנס לחרדות מ"גנבו לי את הרעיון"…
אם היה לי שקל על כל פעם שנוהל איתי ראיון עבודה שכזה…
למדתי גם לוותר מראש על מועמדות לתפקיד ברגע שהבנתי שאני אבזבז את הזמן שלי.
התקבלתי למקום לפני כמה שבועות ואני "עוד מחכה" לשמוע ממקום שאמרו לי שיחזרו אלי ממנו – בדיחה.
אגב, חברות ההשמה אפילו גרועות יותר. השגתי בחיי רק עבודה אחת דרך חברת השמה וזה אומר דרשני.
בכלל רוב חברות ההשמה הן תעודת העניות להתנהלות תהליך הגיוס בקרב מעסיקים רבים. עצוב לגלות שבחברות קטנות עם פדיון נמוך יש תהליך גיוס יותר מקצועי מאשר בחברות גדולות ומקצועיות.
הייתי בראיון עבודה למשרת פיתוח. נתנו לי משימה הביתה והם אמרו שזה לוקח בסביבות 3-4 שעות.
אני קורא את המשימה ואני מבין שזה מחולק לכמה תתי משימות כחלק מפרוייקט, כלומר יותר לכיוון 6-7 שעות לפחות
סיימתי את המשימה כולה בהצלחה והצגתי אותה בראיון הבא. הם עברו איתי על המשימה ואז אחת המראיינות אומרת לי “למה לא פיתחת את זה גם לכיוון השני?” (פחות משנה מה זה אומר). ברגע זה חששותי נענו והבנתי שהמטרה שלהם זה שאעבוד בשבילם בחינם – מה שכן, מה שהיא שאלה לא היה מתואר גם במשימה.
ברגע זה כבר סבלנותי פקעה והתחלתי לענות להם תשובות קצרות של כן ולא, ובלי להרחיב יותר מידי
הם ביקשו שאשלח להם את הקוד שעשיתי (היה ברור לי שהם לא מתכוונים לקבל אותי לעבודה). לא שלחתי להם את הקוד
ממש בזבון זמן!
בהחלט מרגיז! מוזמן לקרוא גם את הפוסט הזה שכתבתי בנושא: https://careertips4geeks.co.il/%d7%a8%d7%95%d7%a6%d7%94-%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%aa%d7%a4%d7%a7%d7%99%d7%93-%d7%94%d7%96%d7%94-%d7%a0%d7%a8%d7%90%d7%99%d7%99%d7%9f-%d7%90%d7%95%d7%aa%d7%9a-%d7%9c%d7%a0%d7%a6%d7%97-%d7%a4%d7%95/