הסיכוי שתמיד תדעו לענות על כל שאלה שתישאלו בראיונות עבודה שואף לאפס. כן, גם אם אתם ממש מומחים בתחומכם ועוד יותר כן- אם אתם עובדים בתפקיד הנדסי/טכני.
אני בטוחה שהסיטואציה הזו מוכרת היטב לבוגרים חסרי נסיון ולעובדים בתחילת דרכם, אבל גם למחפשי העבודה המנוסים יותר. במהירות שהטכנולוגיה משתנה היום, אין שום סיכוי שבעולם שעובד, מנוסה ככל שיהיה, ידע הכל.
אז נניח שאתם נשאלים בראיון עבודה שאלה שאתם לא יודעים כיצד לענות לה, שאלה שאין לכם את הידע או הנסיון הנדרשים בכדי לתת תשובה נכונה או שפשוט חטפתם בלאק אאוט. מה אתם עושים במקרה הזה? והאם לגיטימי לענות: “אני לא יודע/ת”?
שאלתי את השאלה הזו ממש היום את מחפשי העבודה שחברים בקבוצות הוואצאפ שלי וקיבלתי מגוון של תשובות. אז מה אתכם? מה אתם עושים בסיטואציה כזו?
אם אתם לא בטוחים מהי הדרך הטובה ביותר לענות על שאלה שאתם לא יודעים כיצד לענות לה, קבלו 7 טיפים חשובים:
נתחיל במה לא כדאי לעשות:
- אל תיבהלו- זה ממש לא אמור להפתיע אתכם שיש דברים שאתם לא יודעים. מה שחשובה כאן זו הדרך שבה אתם מגיבים למצבי לא-נודע, שהרי בשגרת עבודה נתקלים לא פעם ולא פעמיים בסיטואציות כאלה בדיוק. עדיף שלא ליצור את הרושם כלפי הבוס הפוטנציאלי שלכם שמצבים חדשים מלחיצים אתכם.
- אל תשחקו אותה כאילו אתם יודעים את התשובה- ובמילים אחרות, אל, אבל אל! תנסו לנחש או להמציא תשובה. ניחוש מוטעה הוא הרבה יותר גרוע מכל תגובה אחרת ברשימה הזו וכך גם זיוף לא מוצלח.
אז מה כן אפשר לעשות:
- קנו עוד קצת זמן- יש כל מיני דרכים “לקנות” עוד מספר רגעים בכדי לסדר את המחשבות. אתם יכולים לקחת שלוק מכוס המים שהציעו לכם קודם, אתם יכולים לחזור על השאלה כדי לוודא שהבנתם אותה נכון, אתם יכולים לנסח אותה באופן קצת שונה או לשאול 2-3 שאלות בכדי לקושש רמז אחד או שניים… הטיפ הזה בהחלט עשוי לסייע במקרים של בלאק אאוט רגעי או שהשאלה נוסחה באופן מבלבל.
- שקפו בהלך החשיבה שלכם- בדיוק כמו שבמתמטיקה חשובה לא רק התשובה הסופית, אלא גם הדרך (החישוב) שהובילה לשם, כך גם בראיונות עבודה. חשבו בקול רם והסבירו את התהליך עצמו- באילו צעדים תנקטו בכדי לענות השאלה הזו? איך הייתם ניגשים לבעיה אם היתה צצה במהלך העבודה? הלוגיקה חשובה לא פחות מאשר הדיוק בתשובה כך שחשוב ביותר להראות איך תפתרו את העניין בעצמכם ומבלי שמישהו יצטרך לסייע לכם.
- שתפו במה שאתם כן יודעים- טוב, אז האמת היא שאתם לא יודעים את התשובה… אבל זה לא אומר שאתם חייבים לבשר את כל האמת המרה הזו למראיין שלכם. לפעמים אפשר לעשות זאת במעודן יותר. למשל: “לא מוכרת לי השיטה הזו… לא השתמשנו בה אצלנו בחברה… אבל אני כן מכיר את שיטה ב’ וכו’ וכו’ וכו’…” (הסטת הנושא לאזורים מוכרים לכם יותר והצגת זווית ראיה שונה או מקבילה).
- בררו את התשובה לאחר הראיון- נניח שיצאתם מהראיון ודווקא אז חכמת חדר המדרגות היכתה בכם (לא יודעים מהי חכמת חדר המדרגות? קראו פה את אחד הפוסטים הכי אהובים עלי בבלוג הזה), מה אז? ובכן.. אם יצאתם מהראיון ונזכרתם שאתם בעצם כן יודעים את התשובה, או שיצאתם מהראיון וחקרתם את הנושא וגיליתם את הפתרון לשאלה… במקרים כאלה כדאי לשלוח מכתב תודה (קראו על זה עוד קצת: כאן) למראיין ולנצל את ההזדמנות בכדי לצרף אליו גם את התשובה או הפתרון החמקמק. עדיף מאוחר יותר מאשר לעולם לא…
- הודו בכך שאתם… לא יודעים- כן… יש מקרים מסויימים שבהם אין ברירה אחרת. אין לכם שמץ של מושג בנוגע לשאלה ששאלו אתכם וזה גם לא קשור לבלאק אאוט זמני. במקרים כאלה מותר להודות בכך ולומר: ” אני מצטער, אני לא יודע, אבל הנושא מאוד מעניין אותי. אשמח לבדוק את זה לאחר הפגישה שלנו ולחזור אליך עם תשובה” או לחילופין: “מצטער, אני לא יודע את התשובה כי זה תחום שלא עסקתי בו עדיין. אשמח ללמוד אותו ואגב, זו גם הסיבה לכך שהתפקיד הזה כל כך מלהיב אותי…” וכן הלאה…
ולסיום קוריוז…: מספרים ש- Sundar Pichai, מנכ”ל גוגל, זומן לראיון בחברה בשנת 2004 לתפקיד VP Product. בראיון הוא נשאל בין היתר מה דעתו על Gmail. שאלה לגיטימית ביותר בהתחשב בתפקיד שרואיין אליו, אבל היתה רק בעיה אחת… Gmail היה מוצר חדש של גוגל, מוצר שהכריזו עליו רק באותו היום, כך שלסונדר לא היה שום סיכוי לדעת עליו משהו בזמן הראיון. אז כן… אפשר היה לענות לשאלה הזו בכל מיני דרכים… סונדר בחר באמת ואמר כך: “אני לא יודע, לא השתמשתי בזה”.
סונדר התקבל לגוגל, כנראה בזכות שאר כישוריו המרשימים ולמרות התשובה הזו. מצד שני… התשובה הפשוטה שלו מעידה על תכונה לא פחות חשובה מאשר ידע/נסיון.
התכונה הזו היא: כנות…
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר