אני בטוחה שמתישהו חוויתם את זה: זיעה קרה (בכל מיני מקומות בגוף), יחד עם דפיקות לב מואצות, כאבי בטן ובכלל… תחושה כללית לא טובה לפני ראיון עבודה.
אבל בעוד שאצל רבים, עם הזמן התחושה הזו פשוט עוברת, יש כאלה שחווים חרדת ראיונות עבודה באופן קבוע, עד כדי שהם לגמרי נמנעים מהסיטואציה. אבל כשכבר אין ברירה ולצערם הם חייבים לחפש עבודה- הם פשוט לא מצליחים לתפקד בראיון וכך האמונה המשתקת מגשימה את עצמה.
נתקלתי במהלך השנים האחרונות במספר מחפשי עבודה כאלה. לעיתים נדרש טיפול פסיכולוגי מעמיק בבעיה, אך יש מקרים שבהם מדובר במצבים פשוטים יותר, כאלה שבהם האדם עצמו יכול להתאמן, לתרגל וללמוד להתמודד עם הבעיה באופן עצמאי.
אז בואו ונתחיל בניתוצו של המיתוס שחרדה זה בהכרח רע.
למעשה, במקרים מסוימים חששות ודאגות למיניהם הם דווקא טובים לנו. לפחות ככה טוענים לא מעט מחקרים שנעשו בשנים האחרונות. לא מאמינים? הנה מספר סיבות והסברים:
-
חרדה ודאגה מעידים על כך שאכפת לנו ממשהו. אם לא היה לנו אכפת- לא היה מזיז לנו ובטח לא היינו חוששים מזה.
-
חרדה וחששות הם גורמים מעוררי מוטיבציה. אם לא היה לנו אכפת מה יקרה בפרזנטציה מחר או בראיון העבודה מחרתיים, לא היינו מזיזים אצבע בכדי להתכונן להם. הפחד שמשהו לא ילך והפחד מפני כישלון גורמים לנו להתכונן מראש.
-
החוקרת אליסון ווד ברוקס מאוניברסיטת הרווארד מצאה שאנשים שמשכנעים את עצמם שמה שהם מרגישים זו לא חרדה, אלא התרגשות (הבדל קטן עם משמעות ענקית), העבירו מצגות או הרצאות לקהל גדול הרבה יותר טוב מאשר אלה שניסו בכוח להרגיע את עצמם.
-
הכל תלוי במינון- חרדה עד נקודה מסויימת היא אפקטיבית. מעבר לנקודה מסויימת, אנחנו כבר מאבדים שליטה ואז יש לה השלכות שליליות. חוקרים זיהו כבר לפני שנים את “הנקודה המתוקה” של החרדה- הנקודה שבה החרדה מובילה לתפקוד וליעילות שיא. כשחורגים ממנה ורק אז, דברים מתחילים להתפקשש והתפקוד נפגע.
-
ולכן, אפשר בעצם להתייחס לחרדה כמו “כוח על”, כזה שבו הגוף שלנו נכנס למוד חדש- דרוך יותר, מודע יותר. בעצם, כשחושבים על זה ככוח על, החרדה עשויה להיתפס הרבה פחות שלילית, לא? 🙂
-
העניין הוא… שאותו כוח על דוחף אותנו לתגובות אימפולסיביות יותר, אינטואיטיביות ובמקביל הוא מקשה על היכולת להגיב בדרכים חדשות שאינן אינטואיטיביות ושעדיין לא למדנו. ולכן המסקנה הבלתי נמנעת היא פשוטה: אם נתאמן ונתרגל מראש מידע, דרכי התנהגות ותגובות חדשות- בזמן האמת הם כבר לא יהיו חדשים וייכנסו לרפרטואר האינטואיטיבי שלנו. משמע? חרדה + תרגול ואימון = ביצועי שיא אופטימליים!
-
והנה עוד דבר שיחזק לכם את הביטחון העצמי, אם אתם סובלים מחרדה- מסתבר שלא מעט מחקרים מצאו קורלציה חזקה בין אנשים הסובלים מחרדות לבין אינטליגנציה גבוהה. כן, כן…! למה? טוב, זה די הגיוני… ככל שאתם אנשים חושבים, ככה אתם מחטטים יותר, אתם שוקלים את כל האפשרויות, אתם מתכננים, אתם תוהים מה יקרה אם… וברור שמחשבות כאלה מובילות גם לחששות ולפחדים.
-
לסיום: חששות וחרדות הן תחושות טבעיות, הן גורמות לנו להרגיש חיים, הן דוחפות אותנו להתכונן מראש בכדי לצמצם סיכונים וטעויות וכל שנותר לעשות זה ללמוד לשלוט במינון שלהן כדי שהן לא יעברו את גבול האפקטיביות.
אז איך אפשר לשלוט בפחדים ובחרדה בראיונות העבודה? הנה מספר רעיונות:
-
התייחסו לחרדה כמו שריר שצריך לאמן- התחילו בקטן והעמידו את עצמכם בסיטואציות כאלה באופן הדרגתי. למשל, חוששים לדבר מול קהל? נסו להשתתף יותר בישיבת הצוות הבאה, בהמשך התנדבו להעביר מצגת לקולגות שלכם, אחר כך זמו שיחה עם מנהלים בכירים בחברה… לאט לאט אתגרו את עצמכם יותר ויותר, אבל בהדרגה.
-
שימו לב לשפת הגוף שלכם- ככל שמנח הגוף שלכם יהיה מכווץ יותר- כך תרגישו פחות בטוחים בעצמכם וגם תשדרו את זה החוצה. לכן, אמצו שפת גוף בטוחה: מנח זקוף, פתוח, תופס יותר מקום במרחב, כתפיים משוכות אחורנית, זרועות פתוחות. וכמו שעם האוכל בא התיאבון- עם תנוחה בטוחה, מגיעה תחושת הביטחון…
-
שמרו על קשר עין עם המראיין שלכם ובכלל עם בן שיחכם.
-
עוד טריקים ליצירת רושם של ביטחון עצמי? הנה…: לפני שאתם עונים לשאלה בראיון, המתינו 2 שניות ואז תענו. למה? משום שזה מעיד על כך שחשבתם על התשובה ושלא שלפתם מהשרוול וגם… יוצר סוג של מתח בצד השני שממתין למוצא פיכם. מי שעצבני, בדרך כלל מדבר מהר יותר ועונה מהר יותר וזה מאוד קל לזיהוי. מה עוד? תשאלו שאלות- כשאתם שואלים שאלות אתם מוכיחים שאתם “כאן ועכשיו” ושאתם בעניין. אתם גם מוכיחים שאתם בטוחים בעצמכם ושגם אתם שולטים בסיטואציה ובשיחה. בקיצור ולעניין: Fake it until you make it…
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
תגובה 1. השאירו תגובה חדשה
מעניין, תודה מיה