בין אתם מודעים לכך, או שלא…
בין אם אתם מודים בכך או שלא…
בין אם אתם מקבלים את זה בהבנה או שלא…
כך או כך או כך… הסיכוי שלכם להתקבל לעבודה מושפע מאינספור פרמטרים שאינם קשורים כלל לידע שלכם, לנסיון שצברתם, לכישורים שלכם או ליכולת שלכם לבצע את התפקיד בהצלחה.
למעשה, שלל פרטים שאינם קשורים כלל לרמת המקצועיות שלכם עלולים לפגוע בסיכויים שלכם להיבחר, מבלי שתוכלו לעשות שום דבר בנוגע לזה.
זה באמת מתסכל ומעצבן… הנה, השבוע פירסמתי באחת מקבוצות הוואצאפ שלי למחפשי עבודה את תוצאותיו של מחקר אמריקאי שגילה שהמראה החיצוני של מועמד משפיע על המראיין, עד כדי כך שהוא עלול לצאת מהפוקוס ולא להתרכז בדבריו רק בגלל פגם כלשהו בפנים שלו (למשל שומה, צלקת, כתם לידה וכו’…). הפירסום הזה הוביל לשורה של תגובות מזועזעות בקבוצה, כאילו זו הפעם הראשונה שאנשים מגלים שלמראה חיצוני יש השפעה על בני אדם אחרים.
אז בואו לא נתבלבל חלילה ונסכם כך, גם אם זה לא נעים לחשוב על זה, לקבל את זה או להתמודד עם זה: למראה חיצוני, לגובה, למשקל, למגבלות גופניות כלשהן, לצבע העור, למין, לגיל וכו’ וכו’ וכו’… לכל אלה יש השפעה על מה שאנשים חושבים עלינו ושאנחנו חושבים על אחרים, לפחות בשלבים הראשוניים של ההיכרות. ואני מוכנה לעשות פה הנחה: יש מעט יחידי סגולה שכן… שמסוגלים לבטל ב 100 אחוז את ההשפעה של הפרמטרים האלה על מה שהם חושבים על מישהו. ולא משנה אם מדובר בסיטואציה חברתית שבה פוגשים אדם חדש, בפגישה עסקית או בראיון עבודה.
במילים אחרות, אם תהיו ממש, ממש כנים עם עצמכם ואם לא תיתממו, אני בספק אם תוכלו להצהיר שאתם באופן גורף מעולם לא הגעתם למסקנות חפוזות בנוגע למישהו אחר בגלל מאפיין כלשהו במראה שלו. ואם אתם בנקודה הזו ממשיכים להתעקש שאתם חושבים ובנויים אחרת מ-% 99.9 מהאנשים האחרים בעולם, אז האמת היא שאני ממש שמחה שכך… הבעיה היא שחוץ מכם… כל השאר מוטים ומושפעים מכל מיני דברים ולא בגלל שהם אנשים רעים, בגלל ש… ככה זה.
כל זה זו בסך הכל הקדמה לתוצאותיו של מחקר נוסף שפורסם לפני מספר שבועות בנושא, אבל הפעם לא דובר בו על מראה, אלא דווקא על סגנון דיבור. למה הכוונה בסגנון דיבור? טוב, כאן הכוונה למהירות הדיבור, לאופן הגיית המילים, למבטא… גם הם פרמטרים שבינם לבין היכולת לבצע בהצלחה את העבודה, אין שום קשר.
ולמרות זאת, מסתבר שמראיינים לעבודה לא רק שמושפעים ממראהו של מועמד, אלא גם מסגנון הדיבור שלו- סגנון שמושפע מהמקום בו גדל וממעמדו הסוציו אקונומי.
רגע, רגע… לפני שאתם מרימים גבה, היו שוב פעם כנים עם עצמכם וענו לשאלה הזו: למרות שאנחנו לא בארה”ב, אלא בישראל (המחקר שאני מדברת עליו בוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת Yale), האם כל האנשים פה מדברים באותו האופן? אם אשמיע לכם עכשיו הקלטות של אנשים מתל אביב, מירושלים, מדרום הארץ או מצפונה… האם כולם ישמעו לכם אותו הדבר? המממ… אם אתם אנשים חדים ובעלי מודעות… כנראה שתענו שאכן יש הבדלים באופן הדיבור, בין אזורים שונים בארץ ובין רמות סוציו אקונומיות שונות. ולמרות זאת, נודה גם בזה: אין שום קשר בין הרמה הכלכלית שבה גדל אדם והמשפחה שאליה נולד- לבין כישוריו האישיים, תכונותיו ויכולותיו המקצועיות. נכון?
טוב, תלוי את מי שואלים… המחקר גילה שמראיינים מושפעים גם מזה ומפלים לרעה את המועמדים שהם מזהים אצלם מבטא המשוייך לשכבות נמוכות יותר באוכלוסיה. המחקר כלל 5 ניסויים נפרדים. ב- 4 מהם החוקרים בדקו עד כמה אנשים מסוגלים לנחש את מעמדו הסוציו-אקונומי של אדם בהתבסס רק על מספר שניות של דיבור. הם גילו שלנבדקים הספיק להאזין ל 7 מילים אקראיות בכדי לנחש ברמת דיוק גבוהה את הפרמטר הזה. אגב, קוריוז… המבטא וסגנון הדיבור של סירי (אפל) ואלכסה (אמזון) הוא מבטא שנחשב למבטא של אנשי המעמד הגבוה…
בניסוי החמישי, החוקרים בדקו איך כל זה עלול להשפיע על החלטות גיוס של עובדים חדשים. 274 מגייסים קיבלו טקסט מוקלט או כתוב שצוטט את דברי המועמדים לעבודה. על פי הטקסט הזה, המגייסים היו צריכים לאמוד את תכונותיו המקצועיות של המועמד, לנחש את השכר המבוקש ומהו מעמדו הסוציו אקונומי. כל זה מבלי להיחשף לקורות החיים שלו או לקרוא חוות דעת מראיון איתו.
נתגלה כך: אלו מבין המגייסים שהאזינו לטקסט המוקלט, ניחשו בדיוק יותר גבוה יחסית לאלו שקראו טקסט כתוב מהו המעמד הסוציו אקונומי של המועמד. זאת ועוד, ללא שום מידע נוסף, המגייסים הללו “שפטו” את אלו שנשמעו להם ממעמד גבוה יותר כמועמדים מתאימים יותר לתפקיד מאשר אלו שנשמעו להם ממעמד נמוך יותר. אה, והם גם חשבו שמגיע להם שכר גבוה יותר…
אז מה צריך ללמוד מכל זה? טוב… אם אתם מועמדים לעבודה- כדאי שלפחות תהיו מודעים להטיות האלו… ואם אתם המראיינים לעבודה… טוב, במקרה כזה, כדאי שאתם עוד יותר תהיו מודעים להטיות האלו כדי שלא תפסלו מועמדים טובים על בסיס פרמטרים שלא קשורים כלל ליכולת מקצועית. זו דרך מעולה לפספס מועמדים טובים…
ואם הנושא הזה מעניין אתכם, הנה פוסט נוסף שכתבתי בנושא ההטיות הלא מודעות: ראיונות עבודה: 7 דרכים שבהם מראיינים מפלים אתכם ואתם אפילו לא מרגישים.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר