נתחיל בחידה:
באסם עץ ריק לחלוטין, נמצא אדם שתלוי ממרכז הקורה הראשית.
הוא תלוי בחבל באורך 3 מטרים והרגליים שלו בגובה 30 ס”מ מהרצפה. הקיר הקרוב ביותר נמצא במרחק 6 מטרים.
אי אפשר לטפס על הקירות או להגיע לקורה לבד, ולמרות זאת, האיש הזה אכן תלה את עצמו.
איך הוא עשה זאת?!
לפני שאגלה לכם את התשובה לחידה, בואו ונדבר קצת על השאלה הזו שנשמעת כאילו יצאה מראיון עבודה בחברת גוגל, נכון? שאלה מהסוג שתופס אתכם ללא הכנה מוקדמת מתישהו במהלך הראיון ומשאיר אתכם ללא תשובה מוחלטת שעות רבות גם אחרי הראיון…
לא מעט מעסיקים (בעיקר בענף ההייטק) משתמשים בתהליך הגיוס בשאלות בסגנון הזה ובאמת שאין גבול לרמת המוזרות שלהן, הנה כמה כאלה לדוגמה:
- למה המכסים של הבורות ברחוב הם עגולים?
- למה לא כדאי לנו לגייס אותך?
- האם את/ה חכמ/ה או פשוט עובד/ת קשה?
- איפה הבוס/ית שלך חושב/ת שאת/ה נמצא כרגע?
- כמה כדורי גולף ניתן להכניס לאוטובוס?
- מה תעדיפ/י: להילחם מול ברווז אחד בגודל של סוס או מול 100 סוסים בגודל ברווז?
- אם היית יכול למחוק עיר כלשהי, איזו עיר זו היתה ולמה?
מה שמעצבן פה זה שהשאלות הללו תמיד נוחתות בהפתעה ודווקא בזמן הכי לא צפוי, אי אפשר להתכונן אליהן מראש ובעצם אין להן תשובה אחת נכונה. מאחוריהן עומדת מטרה פשוטה: לבחון את דרך החשיבה שלכם, את רמת המקוריות והיצירתיות שלכם, את הדרך שלכם להתמודד עם מצב מלחיץ, לבדוק מה קורה כשפשוט זורקים אתכם למים ואפילו אם יש לכם חוש הומור…
אז, איך עונים לשאלות הזויות ומוזרות מהסוג הזה בראיונות עבודה?
כדי לענות על זה, אשתמש במונח: “חשיבה לטרלית“.
בחשיבה לטרלית בוחנים מצב נתון מזווית אחרת. הכוונה לחשיבה רחבה, כזו שיוצאת מתבנית אוטומטית, חשיבה יצירתית, פורצת דפוסים שכיחים (וגם כזו שכל חברה צריכה שתאפיין את העובדים שלה, בכדי שיצליחו לפתור בעיות במהלך העבודה…).
מי שעומד מאחורי המונח הזה הוא אדוארד דה בונו, שפיתח את שיטת “ששת כובעי החשיבה”- שיטת חשיבה שמטרתה לשפר תהליכי קבלת החלטות בקבוצות והתפרסמה בספר משנת 1985. בשיטה הזו יש 6 כובעים בצבעים שונים: לבן (מייצג עובדות ונתונים, חשיבה ניטראלית ואובייקטיבית), כובע אדום (מייצג רגשות ואינטואיציה), שחור (חשיבה ביקורתית, שיפוט שלילי, ביטול הרעיון), צהוב (אופטימיות, הזדמנויות, יתרונות), כחול (מייצג שליטה במצב, רוגע) וירוק. הכובע הירוק מייצג את החשיבה הלטרלית= חשיבה יצירתית, חיפוש חלופות, חיפוש מענה לשאלות: מה עוד? איזה עוד אפשרויות קיימות? איזה רעיונות/ הסברים אחרים/ פתרונות/ מסקנות אלטרנטיביות אפשר להציע? האם קיימים דרכים או כיווני חשיבה חדשים שעדיין לא ניסינו?
ת’כלס, זה בדיוק מה ששאלות משונות ומעצבנות כאלה מנסות לבדוק בראיונות העבודה… האם יש לכם את היכולת לחשוב באופן הזה? אם כן, היו בטוחים שלא מעט מעסיקים ירצו אתכם כחלק מההון האנושי שלהם.
אז מה זה מלמד אתכם?
- בכדי לענות טוב לשאלות הללו (ושימו לב שכתבתי טוב ולא “נכון”, כי אין פה נכון/לא נכון), תצטרכו לפתוח את המחשבה.
- גוגל, אמאזון, פייסבוק (או כל חברת הייטק מובילה אחרת) אינן הראשונות בנסיון לבחון את דרך החשיבה של המועמדים שלהן לעבודה. קראו פה על המבחן בראיון העבודה שהייתם צריכים לעבור, אם הייתם חוזרים בדיוק 100 שנים אחורה בזמן לשנת 1921 ורוצים להתקבל לעבודה אצל אדיסון (כן, זה אמיתי!).
- אל דאגה, לא שכחתי… הפתרון לחידה שלמעלה הוא… היא… הוא…: האיש שתלה את עצמו עמד על בלוק של קרח שנמס… כן, כל הנתונים הכמותיים האלה שמפורטים בחידה, בעצם חסרי משמעות אמיתית והם שם רק כדי להוביל אתכם לחישובים לא קשורים, להסית אתכם לדפוס מחשבה שכיח ולבלבל אתכם. הפתרון, לעומת זאת גאוני בפשטותו…
- גם בקריירה ובמהלך תהליך חיפוש העבודה נתקלים בים של מידע, הנחיות, עצות, טיפים והמון נתונים מכל מיני כיוונים. לפעמים הכל כבר כל כך מבלבל שקשה להגיע להחלטות נכונות, קשה למצוא פתרון (גם אם הוא יחסית פשוט) וצריך מישהו מבחוץ עם נסיון ומחשבה רעננה, שיעשה סדר בבלגן ויציג אפשרויות שעדיין לא חשבנו עליהם. בדיוק לשם כך מיועדת פגישת היעוץ לחיפוש עבודה (או לקריירה). מוזמנים לפנות אלי בכדי לקבל פרטים נוספים, אני מבטיחה ש- 13 השנים שבהן אני מתמחה בזה, הופכות את הכובע שלי לירוק במיוחד… 🙂
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר