המוח שלנו הוא איבר מורכב ביותר, הוא מסוגל לבצע 1016 תהליכים בכל שנייה, אבל יחד עם זאת הוא גם מקור לאינספור הטיות, עיוותים ותעתועי תפיסה. כאלה שמשפיעים באופן עמוק מאוד על איך שאנחנו רואים את החיים, מבצעים החלטות וגם… על התוצאות של אותן ההחלטות.
בשנת 1982 יצא לאור ספר פסיכולוגיה בשם Judgment Under Uncertainty שבו נטען כי יש לנו נטייה ברורה לבצע החלטות באופן לא רציונלי. החוקרים טענו שבמקום להחליט על בסיס עובדות ונתונים, אנחנו נוטים לבצע טעויות לא מודעות ולתפוס באופן מעוות את המציאות. והעיוותים הללו כמובן משפיעים על כל תחומי החיים- על הזוגיות, עם מערכות יחסים עם אנשים אחרים, על הקריירה שלנו ובעצם על מה לא…?
למה זה קורה? זה קורה כי המוח שלנו מנסה לפעול באופן יעיל ככל האפשר, לחסוך זמן, להיות זריז יותר ולמנוע מצבים של עומס יותר. זוכרים את המשדר לזהירות בדרכים משנות ה-80 אלכסון הוא אסון? אז בדיוק ככה גם עם המוח שלנו… הנסיון לקצר מוביל להכללות, להשמטות ולשאר עיוותים.
על אילו הטיות ועיוותי מוח מדובר? טוב, מסתבר שקצרה היריעה מלפרט את כולם, אבל הנה 4 כאלה שלמרות שאתם לא מודעים להם, ככל הנראה משפיעים גם עליכם ובטח ובטח על תהליך חיפוש העבודה ועל הקריירה שלכם. והרי הם:
1. הטיה לטובת העצמי-
נניח, שאתם מוזמנים לראיון עבודה ועוברים אותו בהצלחה- בוודאי תטפחו לעצמכם על השכם בגאווה ותחשבו שזה בזכות זה שהתכוננתם היטב לראיון, בזכות הקסם האישי שלכם וגם הניסיון המקצועי הרב שצברתם. אבל! אם בדיוק באותה סיטואציה תיכשלו ואם לא תעברו את הראיון בהצלחה, סביר להניח שרבים מכם יטילו את האשמה על גורמים שאינם תלויים בהם. למשל, שהילדים לא אפשרו להם להתכונן כמו שצריך, שלמראיין היה משהו נגדם כבר מההתחלה, שמנהלת משאבי האנוש מפלה אותם בגלל הגיל ועוד אי אילו סיבות שכולן ממש לא באשמתם או אחריותם. בקיצור, כשקורה משהו טוב- לוקחים עליו קרדיט ואילו את האחריות על משהו רע מטילים על אחרים.
הבעיה בהטיה הזו היא שהיא לא מאפשרת למידת לקחים, הפנמת ביקורת או תיקון טעויות.
2. הטיית הישרדות-
נניח שאתם חולמים להקים סטארט אפ משל עצמכם. אתם תקראו בערגה כל פיסת חדשות על עוד סטארט אפ ישראלי שעשה אקזיט, אתם לא תוכלו להפסיק לחשוב על אורן ששירת אתכם בצבא וכיום עומד בראש החברה המצליחה שלו, אתם כל הזמן תיתקלו רק בסיפורי הצלחה וכל אלה יחד ישכנעו אתכם שגם אתם יכולים, שזה פשוט וקל, שההצלחה מחכה גם לכם מעבר לפינה.
ונניח שממש נמאס לכם מהעבודה שלכם, תחלמו על שינוי קריירה ותחליטו לנסות לחקות את השכנה לשעבר שלכם שפעם היתה מנהלת משרד ויום בהיר אחד נמאס לה, עברה לתיווך נדל”ן והיום גרה בסביון באחת הטירות שתיווכה לעצמה. או שפשוט תחליטו שגם לכם מגיע לעבוד בהייטק, בדיוק כמו הבן דוד שלכם שמתפקיד של פקיד בעיריה עשה במהירות האור הסבה למנהל פיתוח עסקי בחברת הייטק ששווה מיליונים…
הבעיה בהטיה הזו היא שכמו בכל סיפור גדול של הישרדות- הסיפור מפאר את גבורתם של השורדים, אבל שוכח מהר מידי את אלה שלא שרדו… את אלו שכשלו. וכן, תמיד ישנם כאלה…והרבה.
הטיה כזו תגרום לנו לקחת סיכונים לא מספיק מחושבים וגם להתעלם מהכישלונות שלא חסרים סביבנו וחבל, כי התעלמות מכישלונות היא גם התעלמות מהמון מידע חשוב ועגמת נפש מיותרת.
3. הטיית אמונות קודמות-
זהו אחד העיוותים השכיחים ביותר. והכוונה לכך שאנחנו מקבלים בכיף מידע שמתאים לאמונות הקיימות שלנו, אך מתעלמים, לא שמים לב או מתכחשים למידע ולדעות שלא הולמים אותן.
קחו למשל מצב בעבודה שבו אתם בטוחים במשהו, למרות שיש המון הוכחות לכך שדווקא דעתו של הקולגה שלכם נכונה. במקום לקבל את דעתו ולזנוח את האמונה המקדימה שלכם, אתם תצאו למסע כומתה בכדי לחפש מידע שיוכיח לכולם שהדעה שלכם היא הנכונה.
קחו עוד דוגמה… אתם לא עובדים כבר תקופה, יושבים בבית מרגישים ממש רע, הביטחון העצמי פגוע והיאוש חוגג, אתם נכנסים ללינקדאין וכל מה שאתם רואים בפיד שלכם הן התראות על קולגות שלכם מהעבר שהתחילו עבודה חדשה. ולא רק זה, אלא שלינקדאין (בטח עושים לכם את זה שם בכוונה, בכדי לחטט לכם בפצע) אפילו מציעה לכם לשלוח איחולי מזל טוב לכל האנשים האלה (!). נו יופי, אתם חושבים לעצמכם… איזה לוזר אני! כולם מוצאים עבודה בצ’יק, בכזו קלי קלות ורק אני לא. בטח אשאר מובטל כל חיי!
ההטיה הזו מסוכנת משום שהיא גורמת לנו לחפש באופן אקטיבי רק את המידע שמתאים להנחות הקיימות שלנו, תוך כדי עיוורון למידע מנוגד ואז להיות בטוחים שאנחנו צודקים, כשאנחנו נתקלים בשביב אינפורמציה כזו.
4. הטיית הבליינד ספוט-
זוהי הטיית ההטיות משום שהמחזיק בה בטוח שהוא… חף ממנה. במילים אחרות, אם קראתם את הפוסט הזה עד לכאן, ואתם בטוחים שלכם זה לא קורה, שאתם חפים מחשיבה לא רציונלית ושאתם סופר מודעים לעצמכם, כנראה שאתם יכולים להגיד תודה להטיה הזו. את המושג הזה הגדירה פסיכולוגית חברתית מאוניברסיטת פרינסטון בשם אמלי פרונין, אשר יחד עם מספר קולגות ביצעה ניסוי בקרב 600 משתתפים אמריקאיים. 85% מהמשתתפים בניסוי האמינו שהם פחות מושפעים מהטיות מאשר האמריקאי הממוצע. רק משתתפת אחת (!) בניסוי הודתה שהיא מושפעת מהטיות יותר מאשר האמריקאי הממוצע. זאת ועוד, למשתתפי הניסוי היה קל לזהות הטיות אצל האחרים אבל לא אצל עצמם.
אז, בפעם הבאה שתהיו בטוחים שכולם מוצאים עבודה בקלות חוץ מכם,
ובפעם הבאה שתאשימו את המגייסים, את חברות ההשמה ואת שאר העולם בחיפוש העבודה התקוע שלכם,
ובפעם הבאה שתאמינו שהבוס שלכם מתנכל לכם בכוונה ולכן לא קידמו אתכם בעבודה,
ובפעם הבאה שתניחו שזה מה זה קל לעשות הסבה להייטק ללא שום ניסיון קודם כי הבן דוד שלכם עשה את זה,
ובכלל בכל פעם שתצטרכו לקחת החלטה כלשהי…-
נסו להסתכל על הסיטואציה בזוית ביקורתית ואל תזדרזו לסמוך על האינטואיציה שלכם, לפעמים היא לגמרי קולעת למטרה, אבל לפעמים היא מבולבלת בעצמה…
ולסיום… אל תקחו את הטיפ הזה של אלברט איינשטיין שאמר פעם בציניות את המשפט הידוע הבא: “אם העובדות לא תואמות לתאוריה, פשוט השליכו את העובדות”.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר