מה, לא שמעתם שטרנדים בשוק העבודה זה הטרנד החדש?
הנה, קחו לדוגמה את “גל ההתפטרות הגדול” (באנגלית זה נשמע טוב יותר: The great resignation) טרנד המאפיין את שוק העבודה של שלהי הקורונה (למרות שלקרוא למה שקורה בימים האחרונים עם המוטציה החדשה “שלהי” זו לגמרי טעות).
הגורמים לגל ההתפטרות הגדול
אז אם עדיין לא נתקלתם במושג הזה, מדובר בתופעה המאפיינת את השנה האחרונה ובולטת מאוד בארה”ב ובאזורים נוספים בעולם- טרנד שבו עובדים רבים עוזבים את מקום העבודה שלהם או מתכננים לעזוב בקרוב. לא מדובר על אחוזים בודדים אלא על 50-60 אחוזים מהעובדים בשוק העבודה הבריטי, למשל. במקביל, סקר של משרד העבודה האמריקאי שנערך בחודשים אפריל-יוני השנה מצא כי 11.5 מיליוני עובדים עזבו את מקום העבודה שלהם בחודשים הללו וסקר שחברת מייקרוסופט ביצעה בקרב 30,00 משתתפים גילה כי 41% מהם לא מרוצים בעבודה שלהם. אלה לא הסקרים היחידים שנעשו ופורסמו בחודשים האחרונים, הרשת כמרקחה וכך גם כנראה שוק העבודה.
מה גרם לתופעה הזו? טוב, מדובר בעצם באסופה של גורמים: מגפת הקורונה הובילה למגוון של תופעות לוואי- טלטלה נפשית, לחצים וחרדות, דיכאון, מעבר לעבודה מהבית, זמן פנוי יותר למחשבות בתקופות הסגרים, בלבול מקצועי, מיצוי, שחיקה, ההבנה שהחיים קצרים מכדי לבזבז אותם על עבודה או מקצוע שלא אוהבים, תסכולים לגבי הדרך שבה התמודד המעסיק הנוכחי עם התנאים המשתנים כתוצאה מהקורונה, חוסר איזון בין שעות הפנאי לעבודה, התעקשות של מעסיקים רבים לחזור מוקדם מידי לעבודה פיזית מהמשרד וחוסר מוכנות שלהם לעבודה היברידית ועוד ועוד.
אבל, בעוד שעזיבת העובדים נמשכת וכמות המשרות הפתוחות בשוק הולכת ותופחת ובעוד שהמעסיקים מחפשים בהיסטריה דרכים לגיוס עובדים (לרבות שלטי חוצות, קמפיינים יקרים בטלוויזיה, העלאת משכורות וכו’…), מומחים חוזים דווקא את עלייתו של טרנד הפוך, אז קבלו במחיאות כפיים את…: “טרנד הבומרנג”.
מהו טרנד הבומרנג?
מדובר בחזרתו לעבודה של עובד שעזב. ייתכן שעזב כדי לקחת פסק זמן מעבודה, ייתכן שעזב כדי ללמוד או אפילו לנסות מקצוע אחר לגמרי וייתכן שפשוט עבר למקום עבודה אחר. כך או כך, לאחר פרק זמן כלשהו האסימונים נופלים, תחושת השחיקה מתפוגגת והבלבול מפנה מקומו לטובת המסקנה שהדשא של השכן לא ירוק יותר והעובד חוזר בו מהחלטתו, הוא כובש את גאוותו (בכל זאת, לעשות פניית פרסה שכזו זה גם קצת להודות שזו היתה טעות לעזוב) ופונה למעסיק הקודם במטרה לחזור לעבודה.
בינתיים, בצד של המעסיקים, הקושי הגובר לשמר עובדים והאתגר הגדול בגיוס עובדים חדשים ואיוש משרות פתוחות, מובילים, לטענת המומחים, למוכנות גבוהה יותר בכל הנוגע לגיוס מחדש של עובדים שעזבו וכך לעליה בולטת במספר עובדי הבומרנג.
מה זה אומר עבורכם? לא מעט…
5 מסקנות מטרנד הבומרנג
הנה 5 נקודות לקחת בחשבון אם אתם מתכננים לעזוב עבודה, מתלבטים אם לחזור למקום עבודה קודם או חושבים לגייס מחדש עובד שעזב:
- סיימו יפה. לא משנה מה מוביל אתכם כרגע למסקנה שאתם רוצים לעזוב, לעולם לא תדעו בוודאות לאן העתיד ייקח אתכם, אז תמיד השאירו את הדלת פתוחה: אל תשרפו גשרים, העבירו חפיפה מסודרת, שמרו על קשר טוב עם מנהלים וקולגות גם לאחר העזיבה, עקבו אחרי מה שקורה בחברה.
- המעסיק הקודם מפעיל עליכם מכבש לחצים ומבטיח לכם כל מיני הבטחות? קחו בחשבון שייתכן ודברים רבים שלא מצאו חן בעיניכם בעבר לא באמת השתנו ועדיין מאפיינים אותו.
- מצד שני, אל תצפו שהדברים שכן התרגלתם להם ואהבתם יישארו בדיוק כפי שהיו לפני שעזבתם. גם אם עזבתם לפני חודשים ספורים, בכל ארגון יש תחלופה של עובדים ושל מנהלים, שינויים בשיטות עבודה ובהחלטות וכן הלאה, כך שאתם אמנם חוזרים למקום מוכר, אך ייתכן שתצטרכו להסתגל אליו בדיוק כאילו התקבלתם למקום עבודה חדש.
- מצד שלישי, אם המעסיק עבד קשה בכדי לשכנע אתכם לחזור, אשריכם- אתם עשויים למצוא את עצמכם באותו התפקיד שביצעתם אבל בשכר גבוה משמעותית מזה שקיבלתם בעבר (ובאופן פרדוקסלי גם מהשכר שמקבלים הקולגות שלכם שדווקא נשארו נאמנים ולא עזבו- נקודה חשובה למחשבה עבור מעסיקים). אז אמנם פניית פרסה בקריירה, אך מרופדת היטב…
- ואם כבר העליתי את הזווית של המעסיק, אז אם כמנהלים אתם תוהים אם כדאי לכם לנסות להחזיר או לגייס מחדש עובדים שעזבו, קחו בחשבון את העובדות הבאות: עובדי בומרנג אמנם נכנסים לעבודה עם רקע קודם רלוונטי יותר מאשר מועמדים חיצוניים והכרות מעמיקה של הארגון ואם עבדו במקום עבודה אחר הם גם מביאים איתם מיומנויות חדשות, שיטות עבודה וידע מבחוץ, אבל, מחקרים בנושא מצאו שעובד שחזר לא בהכרח יגיע לביצועים ולתפוקה גבוהים יותר מאשר עובד חדש. מצד שני, אין עוררין על כך שככל שבחברה יש יותר עובדי בומרנג, כך היא יכולה להתגאות בכך… הרי מה יותר מעיד עד כמה טוב לעבוד בארגון מאשר עובדים שעזבו והחליטו לחזור?
אז יש לטרנד הבומרנג בעד ונגד, אבל השורה התחתונה החשובה האמיתית פה היא כמה זמן החזרה הזו מחזיקה מעמד. כנראה שרק ימים יגידו וכדי לגלות את התשובה נצטרך לחכות עד הטרנד החדש הבא… 🙂
** מתלבטים לגבי הצעד הבא בקריירה שלכם? חושבים לעזוב אבל לא בטוחים שזה הדבר הנכון ביותר עבורכם? מרוב התלבטויות מרגישים שהכל תקוע? מחפשים עבודה כבר חודשים מבלי להגיע לתוצאות? צרו איתי קשר לקבלת פרטים ותיאום פגישת יעוץ: 054-7380310.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר