לפני כשבועיים ביצעתי סקר שמילאו אותו 235 מחפשי עבודה. אחת השאלות בסקר היתה מה השלב הכי קשה בתהליך החיפוש. 17% ציינו את שלב ראיונות העבודה. ליתר דיוק: 6.8% ציינו שיש להם קושי לצלוח ראיונות עבודה ו 10.2% ציינו שהם מצליחים להתקדם הלאה בשלב הראיונות, אבל בסוף מתקבל מועמד אחד.
אז למה זה קורה? למה מועמדים שעל הנייר מתאימים בול למשרה ומוזמנים לראיונות לא “סוגרים עסקה” ולא מתקבלים לעבודה?
ובכן, משפט אחד יכול לסכם את זה באופן הברור ביותר: הכישורים המקצועיים משיגים לכם את ראיון העבודה, אבל הכישורים הרכים הם אלו שמשיגים לכם את העבודה.
במילים אחרות, הדלת לראיון תיפתח עבורכם בזכות הרקורד שלכם- הנסיון שרכשתם, התואר שלכם, המוניטין של החברות שבהן עבדתם והידע המקצועי שלכם. אבל כל אלו הם התשתית- תנאי הסף לקבלת תגובה כלשהי מהמעסיק- והם אינם מספיקים בכדי להתקבל לעבודה אם לא נלווים להם גם הכישורים הרכים הנדרשים לתפקיד מלופפים יחד עם היכולת ההו-כה הכרחית לשווק אותם.
מהם כישורים רכים?
כישורים רכים הן תכונות אופי, מיומנויות אישיות, שאינן קשורות למקצוע או לתפקיד מסוים אך בהחלט באות לידי ביטוי תוך כדי העבודה. לדוגמה, כישורים חברתיים- הדרך שבה עובד/מועמד מתייחס לאחרים בתוך ומחוץ למקום העבודה שלו, היכולת שלו לשתף פעולה עם אחרים, לעבוד בצוות, להפגין אמפתיה, לייצר מערכות יחסים עם קולגות ועם לקוחות, לתקשר, להקשיב, להפגין אינטליגנציה רגשית… כישורים רכים אחרים יהיו, למשל: ניהול זמן, מוטיבציה, הנעה עצמית, התמודדות במצבי לחץ, יכולת פתרון בעיות, יכולת הנעת עובדים, חשיבה ביקורתית, התמודדות עם מצבי קונפליקט, ביזור סמכויות, בקרה ועמידה ביעדים ועוד ועוד…
כישורים רכים ותכונות אופי נבדקים במהלך ראיון העבודה באופן ישיר וגלוי
דרך שאלות שאתם בטוח מכירים, כמו:
- מה מניע אותך? נותן לך מוטיבציה?
- מה החוזקות שלך?
- מה החולשות?
- מהו סגנון העבודה שלך?
- תחת איזה סגנון ניהול את/ה פורח/ת?
- איך את/ה מעדיפ/ה לעבוד – לבד או בצוות?
- איך את/ה לומד נושא חדש?
- מה את/ה צריך מסביבת העבודה כדי להצליח?
אבל גם באופן סמוי
למעשה, הכישורים הרכים שלכם נבחנים מהרגע שבו כף הרגל שלכם דורכת במשרדי החברה (ואפילו לפני…על פי האופן שבו כתבתם את קורות החיים ואת פרופיל הלינקדאין ואיך עניתם לשיחת הראיון הטלפוני) ועד שאתם יוצאים משם: איך אתם מציגים את עצמכם, איך מתנהגים כשממתינים לתחילת הראיון, איך מתייחסים לפקיד/ת הקבלה, מהי שפת הגוף שלכם, איך מנהלים סמול טוק בשניות שלפני הראיון (אם בכלל) ועוד ועוד…
רק השבוע קראתי ציטוט של זוהר לבקוביץ (יזם הייטק, מייסד חברת אמובי ומוכר לרבים מהשתתפותו בתוכנית הטלויזיה “הכרישים”). הוא כתב על פגישה שהיתה לו בבית קפה עם שני יזמים שיש להם רעיון ממש נחמד. הפגישה הסתיימה בכיוון חיובי להשקעה והם קמו לצאת מבית הקפה, אבל לא עטו עליהם את המסיכות מה שהוביל אותו לשאול אותם למה הם לא שמים מסיכות. הנה הציטוט של מה שהוא כתב על כך:
“תשובתו של אחד מהם היתה ישירה- ‘כי לא אכפת לנו’.
וואלה? ממש לא אכפת לכם? לא אכפת לכם כי אתם בורים שלא מבינים הדבקה? או לא אכפת לכם כי אתם קקות שלא ממש אכפת להם שכמה ‘זקנים’ ימותו ושהמשק יסבול סגר נוסף?
בכל אופן, בבורים אני לא משקיע ובאנשים שלא אכפת להם להרוג אחרים אני משקיע עוד פחות.
חבר’ה היה נעים לפגוש אתכם, יודע שאתם קוראים את הפוסט הזה. גם לי יש תשובה ישירה אליכם- סורי, שיהיה בהצלחה, אבל אני בחוץ!”
אתם מבינים, אותם יזמים בטח התכוננו רבות לאותה פגישה חשובה, הם עבדו שעות על המיזם, הם מירקו וחידדו את המצגת שלהם אלף פעמים, הם שיננו פרטים חשובים, אספו אינספור נתונים, אבל בסוף נכשלו דווקא בגלל אופן ההתנהגות שלהם ובמה שלכאורה בכלל לא קשור לעבודה (זה ועוד איך קשור. עובדה!).
אז מה אתם יכולים לעשות כדי לא לפקשש בראיונות בנוגע לכישורים הרכים שלכם?
טוב, התשובה לכך מורכבת ופוסט אחד לא יספיק, אבל הנה 4 טיפים לשם התחלה:
- פתחו מודעות עצמית. כן… הכוונה שלי להיכרות אמיתית, כנה ואובייקטיבית שלכם עם עצמכם: הרגלים, חוזקות, חולשות… איך עושים את זה? א. דרך בקשת פידבקים מאחרים (חברים, קולגות ומנהלים או/וגם יעוץ עם אדם כמוני שייתן לכם משוב שאינו תלוי בדבר ושלא יהיה מושפע או מוטה בגלל ש”לא נעים להגיד בפנים”) ב. פתיחות אמיתית לביקורת משום שהגיוני שיחד עם המחמאות תקבלו גם כמה הצעות לשיפור…
- שימו לב גם לפרטים הקטנים שיש נטייה לא לתת להם מספיק משקל- ביגוד, חיוך, לחיצת יד (אם הראיון פרונטלי), המראה שנגלה למראיין מאחוריכם (אם זה ראיון זום), איך אתם נכנסים לראיון ואיך מסיימים אותו. אלו דווקא הפרטים הלכאורה קטנים שאנשים מפקששים בהם ושהמעסיקים מחליטים על פיהם.
- הכינו מראש תשובות טובות לשאלות המופיעות פה למעלה ולשאלות אחרות מהסוג הזה שכבר נשאלתם בראיונות עבודה קודמים.
- פתחו את כושר המכירה שלכם. כן, כן, אני יודעת שרובכם לא אנשים מכירות ולכן לא טובים במכירה עצמית. אני שומעת את הטיעון הזה ממחפשי עבודה לפחות 3 פעמים ביום. ולמרות זאת הרשו לי לבשר לכם- אף אחד לא נולד איש מכירות ואפשר בהחלט ללמוד את זה. זהו את החוזקות שלכם ולמדו למכור אותן באופן המשכנע ביותר שניתן. מתקשים? קבעו איתי פגישת הכנה לראיונות עבודה וגם קראו כאן, כאן וכאן.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר