תפסיקו לצפות שאחרים ישתנו.
תפסיקו לקטר שאחרים לא מתנהלים כפי שאתם מצפים שיתנהגו.
אלו שתי בקשות די גדולות שאני מבקשת מכם פה, ואם לא מבקשת- אז לפחות מייעצת לכם- באופן כללי בחיים ועוד יותר כשאתם מחפשים עבודה.
אבל כל זה דורש הסבר, מן הסתם… (וגם מה בכלל הקשר לקרטון החלב שבכותרת?!), אז הנה זה בא:
אתם בטח מכירים את סיטואציה א’- אתם מחפשים עבודה והד-האנטרית שולחת לכם הודעה בלינקדאין עם הצעת משרה. אתם קוראים את התיאור, מחליטים שמתאים ועונים לה שאתם מוכנים שתגיש אתכם לתפקיד.
מה קורה אחרי זה? טוב… כלום.
ההד-האנטרית מתפוגגת כאילו זו לא היא שיזמה את הפניה.
סיטואציה ב’: אתם מתראיינים לעבודה בחברה מסויימת, ואז שוב ושוב. סה”כ כבר 4 ראיונות בחברה אחת והשקעה של בערך 8 שעות מזמנכם (פלוס-מינוס) על הראיונות, ההכנה להם והנסיעה הלוך ושוב.
ומה קורה אחרי זה? טוב… כלום.
החברה מתפוגגת כאילו מעולם לא קרה ביניכם שום דבר.
אתם מתחילים להתעצבן (ובצדק), וכשמקרים כאלה משכפלים את עצמם עוד פעם ועוד פעמיים בכל מיני וריאציות- אין מנוס מלהתחיל לקטר… להתלונן על המעסיקים של היום שעושים גוסטינג, על המגייסים שלא מבינים מהחיים שלהם, על חברות השמה שלא חוזרות אליכם, על תהליכי גיוס שאין להם סוף, מטלות בית שגובלות בחוצפה, וגם על הצעת שכר מאכזבת ומה לא…
בשורה התחתונה- ככל שתהליך החיפוש מתארך- כך אתם הופכים מרירים יותר וזה לכל הדעות לא מצב נעים. משהו חייב להשתנות! אתם חושבים לעצמכם… הם לא בסדר, הם חייבים להשתנות!
חוק קרטון החלב והקשר לחיפוש עבודה
בואו נתחיל באפיון המכנה המשותף של התחושות שלכם- הן צצות בגלל שיש לכם בעיה…: אתם סובלים בגלל ההתנהגות של אחרים.
מה שמוביל לציפיה ש- הם, האחרים – ישתפרו… יתחילו להתנהל כמו שצריך, כפי שאתם מצפים מהם.
אבל פה בדיוק שורש הבעיה- זה לא יקרה.
מגייסים ימשיכו להתפייד לכם, מעסיקים ימשיכו לבזבז לכם את הזמן, הצעות שכר יאכזבו, מכרים וקולגות לא יתאמצו מספיק לעזור לכם וכו’ וכו’… וכמה שלא תתעצבנו ותחשבו שהם לא בסדר ותדרשו מהיקום שמשהו ישתנה- זה כנראה לא…
וככל שתמשיכו להתמקד במה שאחרים עושים לא בסדר, כך התסכול שלכם יגבר.
בפסיכולוגיה יש לזה שם: “expectancy-reality discrepancy”- הפער/חוסר ההתאמה שבין הציפיות למציאות.
אז איך קשור פה קרטון החלב?
ובכן, קרטון החלב מככב בדוגמה ידועה שלומדים בפסיכולוגיה בדיוק בהקשר הזה.
הנה סיפור על זוג נשוי: בכל בוקר האישה קמה בבוקר, מכינה לעצמה כוס קפה ורצה לעבודה. בגלל שהיא תמיד ממהרת, פעמים רבות היא שוכחת להחזיר את קרטון החלב למקרר והוא נשאר בחוץ ומתחמם. כשבעלה קם- הוא מוצא את החלב פושר על השיש ומתעצבן. שוב ושוב הוא מעיר לה כשהיא חוזרת הביתה מהעבודה והיא מתנצלת, אבל למחרת היא עושה בדיוק את אותו הדבר. הבעל מחליט להעלות את זה באחת הפגישות עם הפסיכולוגית שלו ששואלת אותו: “כמה פעמים זה כבר קרה?”. “המון פעמים!” הוא עונה לה “זה ככה כבר 10 שנים, מאז שהתחילה לעבוד בחברה הזו!”. “אז…על מה מבוססת הציפיה שלך בנוגע למה שיקרה מחר בבוקר? על מה שאשתך עושה או על מה שאתה רוצה שהיא תעשה?” שואלת הפסיכולוגית והוא עונה: “הציפיה שלי מבוססת על מה שנכון מצידה לעשות ועל איך שהיא אמורה להתנהל אם היא באמת אוהבת אותי” הוא עונה.
“אז רגע, אני רוצה להבין…” מוסיפה הפסיכולוגית “אחרי 10 שנים שאשתך מתנהגת באופן מסויים, אתה עדיין בשוק מההתנהגות שלה? אתה לא חוזה את זה שהיא תשאיר את החלב בחוץ? ומה לדעתך יקרה אם תשנה את הציפיות ממה שאתה רוצה שהיא תעשה למה שהיא עושה בפועל?”. “אני מניח שאם אצפה מראש שהיא תשאיר את הקרטון בחוץ, אז פשוט אקנה מראש 2 קרטוני חלב וזה ירגיז אותי פחות…”.
מטרת הסיפור הזה להמחיש שאנחנו מובילים את עצמנו במו ידינו לתסכול מיותר כשאנחנו ממשיכים לצפות שהמציאות תהיה שונה ולפי הציפיות שלנו. וככל שאנחנו מתעצבנים על “חוסר הצדק” ועל זה שדברים לא נעשים כפי שאנחנו חושבים שהם צריכים להתבצע, כך אנחנו אפילו לא מנסים לפתור את הבעיה- כי אנשים לא מנסים למצוא פתרונות לבעיות שהם חושבים שלא אמורות להתקיים מלכתחילה…
ברגע שהבעל מבין שזה המצב- קרטון חלב חם על השיש במקום קר במקרר- הוא מבין שהוא צריך למצוא לזה פיתרון (לקנות עוד קרטון חלב) במקום להמשיך להתלונן ולכעוס על למה דבר שלא אמור לקרות-קורה. ובמקום להמשיך לצפות שאשתו תשנה את התנהגותה- הוא משנה את ההתנהגות שלו עצמו.
חיפוש העבודה תקוע? 2 מסקנות חשובות
- התאימו את הציפיות שלכם למציאות ולא לאיך שנראה לכם שהמציאות צריכה להיות…
- על מה שאחרים עושים- אין לכם שליטה, רק על מה שאתם עושים… אם משהו תקוע כשאתם מחפשים עבודה, במקום להתעצבן על המעסיקים/חברות השמה/מגייסים ושות’- נסו למצוא פתרון, חשבו מה אתם יכולים לשנות בהתנהלות שלכם ולא בזו של האחרים. ואם אתם מתקשים לנתח את המצב לבד או למצוא דרכים אחרות לנהל את תהליך החיפוש- זה הזמן להתייעץ לגבי זה, בדיוק כפי שהייתם פונים ליעוץ בנוגע לכל בעיה אחרת בחיים. חבל על הזמן ועל התסכול המיותר! הנה מספר הטלפון שלי, תשתמשו בו… 🙂 054-7380310.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
תגובה 1. השאירו תגובה חדשה
לי חיפוש עבודה תקוע מזכיר עד כמה ג’ים מוריסון הוא מלך. לפני גיל 28 הוא שם ברז לרשויות באמריקה. וקודם לכן, פשוט התרחק מהמשפחה המעיקה ועסק במה שעניין אותו. וגם אני אשמח לנהל את החיים שלי בלי אבא על הראש שמשום שלא הצגתי לו תוצאות חושב שלא מגיע לי ערך עצמי.