לפני מספר שנים פגשתי מחפש עבודה, בודק תוכנה עם נסיון יפה של מספר שנים בבדיקות מ 4-5 מקומות עבודה. אותו בודק תוכנה הגיע לפגישת יעוץ משום שלא הלך לו בראיונות עבודה והוא רצה להבין למה ומה הוא עושה לא נכון. וכשאני כותבת “לא הלך”, אני מתכוונת לעשרות ראיונות שהוא זומן אליהם ולא צלח.
ברוב המקרים הוא פשוט לא זומן לראיון שני וכמובן שכל תשובה שלילית שהוא קיבל לאחר עוד ראיון כושל, הורידה לו עוד יותר את הביטחון העצמי ופגעה עוד קצת בסיכוי שלו לעבור את הראיון הבא. מין מעגל קסמים שכזה שהולך ומדרדר.
בפגישה עשינו סימולציה של ראיון עבודה בכדי לגלות היכן הבעיה: מה הוא עושה שאינו מודע לו? לאיזה מלכודות הוא נופל? ובקיצור- היכן שוגה ואיך אפשר לתקן את זה?
אז תשאלו “נו, אז מה היה לא בסדר בראיון?” ואענה תשובה מפתיעה: הכל היה בסדר גמור. הוא ענה כמו שצריך על רובן הגדול של השאלות וגם עשה רושם של עובד מקצועי, אחראי ורציני. הכל היה באמת בסדר.
עד לשאלה אחת מסוימת…
אחרי אותה השאלה הראיון כאילו קיבל תפנית של 180 מעלות: תשובות מגומגמות, איבוד קשר עין, חוסר ביטחון ומה לא?
המשכתי בסימולציה למספר דקות נוספות רק בכדי לוודא שאני לא מדמיינת, אבל כשהייתי בטוחה עצרתי ושאלתי בפליאה: “מה, לעזאזל, קרה פה לפני 5 דקות? איך זה שהראיון תפס פתאום כיוון כל כך שונה ביחס להתחלה?”.
אז הנה הפתרון לתעלומה: הכל בגלל שאלה אחת…
למה שאלתי את השאלה הזו? לא כי סתם בא לי לבדוק את הידע הכללי שלו, אלא כי בקורות החיים שלו היה כתוב שחור על גבי לבן שיש לו את הנסיון הספציפי הזה. אם כתוב, אז אני מבינה שיש נסיון ואם יש נסיון, הוא אמור לענות נכון ובביטחון על השאלה.
זהו שלא… לא היה לו נסיון וזה מה שגרם למטמורפוזה המוזרה.
בשורה התחתונה? אותו בודק תוכנה בעל כ 10 שנות נסיון, התבייש בכך שלמרות נסיונו הרב, היה חסר לו נסיון בתחום מסוים. מצד שני הוא ראה שאותו נסיון נדרש בחלק גדול מן המשרות. כדי להעלות את הסיכוי שיזמנו אותו לראיונות, הוא הרגיש “מחויב” לציין את התחום הזה כמשהו שהוא אכן עשה בפועל ברזומה. ומשם הכל היסטוריה: המראיינים הגיעו לשורה הזו שברזומה, שאלו שאלות ו…הוא התחיל לגמגם כי לא היו לא תשובות. גמגום שחיזק את תחושת חוסר הביטחון וגם הוביל להבנה שהנה עלו על השקר הלבן שלו וש…הלך עליו. Done Deal, נגמר הראיון!
מסקנה? הבעיה בכלל לא הייתה בראיון, היא הייתה בקורות החיים!
הורדנו את השקר הלבן הזה מקורות החיים. בראיון הבא הוא כבר לא חשש שהעניין יעלה וגם אם עלה הוא הרגיש בנוח לענות שבתחום הספציפי הזה עדיין אין לו נסיון. הראיונות המשיכו גם אחרי המהמורה הזו (אם בכלל עלתה) ו…לאחר שבועיים הוא קיבל הצעת עבודה.
מהו הלקח שאפשר ללמוד מהסיפור הזה?
הלקח פשוט מאוד: לפעמים הדברים הם לא כמו שהם נראים… בחיפוש עבודה מעורבים אינספור שלבים וגורמים והבעיה לא תמיד נמצאת איפה שאתם חושבים:
- לפעמים אתם לא עוברים ראיונות לא בגלל שאתם גרועים בהם, אלא דווקא בגלל משהו שכתבתם בקורות החיים- מידע שנתתם במתנה למראיין ושברור שהוא ישתמש בו או ישאל שאלות לגביו. אם תשנו את המידע שבקורות החיים, רוב הסיכויים שמהלך הראיון ישתנה גם כן.
- לעומת זאת, לפעמים אתם בטוחים שמשהו בקורות החיים שלכם לא בסדר ושהם פשוט לא כתובים טוב ולכן הם לא יוצרים לכם זימונים לראיונות, בעוד שהבעיה היא בכלל במקום אחר… בשיטת חיפוש העבודה שלכם.
אתם כותבים עשרות גרסאות, כותבים ומוחקים ומשנים עוד קצת ולא מבינים למה זה לא עוזר! אז זהו שאולי הבעיה איננה בקורות החיים בכלל? אולי, למשל, זה בגלל שאתם משתמשים רק באתר דרושים אחד? הסיכוי שתקבלו תגובה לקורות החיים שלכם במקרה כזה עומד על 5%…(!) וזה ממש לא קשור לקורות החיים, אלא לחוקים בסיסיים של תחרות ושל ביקוש והיצע.
חיפוש עבודה תקוע הוא הוכחה שמשהו בתהליך איננו נכון. אל תקפצו להסיק את המסקנה הראשונה שקופצת לכם בראש, כי זה מתכון לטעות עוד יותר גדולה ולחיפוש עוד יותר תקוע!
זכרו: בחיפוש עבודה מעורבים אינסוף משתנים ושלבים: קורות חיים, סוג תפקיד שמחפשים ומידת ההתאמה לו, שיטות חיפוש, ראיונות טלפוניים, ראיונות פרונטליים ומבחנים מקצועיים, ראיונות של משאבי אנוש, ממליצים, הפרופיל שלכם ברשתות החברתיות, ציפיות השכר שלכם והדרך שבה אתם עונים על השאלה הזו, אזורי חיפוש, מגבלות חיפוש שאתם קובעים לעצמכם ו… עוד ועוד… בכל אחד מהם אתם עלולים לשגות או לחילופין לבצע כהלכה. אבל (וזה אבל גדול!) אל תתבלבלו ביניהם. נסו לבצע את הבדיקה כמו מדענים במעבדה- מפרקים את התהליך לשלבים ולגורמים ובכל פעם משנים משהו באחד מהמשתנים בכדי לגלות את המשתנה הבעייתי, זה שמשפיע, אבל לכיוון הלא נכון.
אין לכם זמן לבצע ניסויים שכאלה בעצמכם? קבעו פגישת יעוץ זה בדיוק מה שאנחנו עושים בפגישה- מאתרים את המשתנה הבעייתי ומתקנים אותו…!
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר