נתחיל בחדשות (הלא כל כך מפתיעות) הטובות: כמי שחוותה בעצמה את הצעד הזה אני יכולה לבשר בשמחה- כשזה מתאים ומצליח- זה מצויין ואחרי שמנסים מרגישים קצת כמו אדם וחווה בגן עדן לאחר אכילת התפוח. העיניים נפקחות פתאום, ואפשרויות חדשות נפתחות ללא הרף.
ואני מתכוונת כמובן למעבר משכירות לעצמאות…
יתרונות יש לצעד הזה בלי סוף- אתם אדונים לעצמכם, מנהלים את הזמן שלכם, חופשייים (לכאורה) להחליט ולעשות כרצונכם, נהנים מההצלחות שלכם מבלי שאף אחד אחר יקח על כך קרדיט וכמובן- השמיים הם הגבול: תעבדו יותר, תשקיעו יותר- תצליחו יותר. הכל עניין של השקעה, מוטיבציה, יוזמה וכו’ וכו’…
אבל, אליה וקוץ בה- הדשא של השכן העצמאי שלכם לא בהכרח ירוק יותר ולא תמיד זה מצליח. כך שלפני שלוקחים החלטה גדולה ומשמעותית כל כך לקריירה שלכם, צריך לשקול היטב את כל ההשלכות וגם את ה…מה לעשות… חסרונות.
הנה 8 פרמטרים שחובה לקחת בחשבון לפני שמחליטים לעבור משכירות לעצמאות:
- שינוי תפיסה. זהו הבסיס לכל בבואכם להפוך לעצמאים. תשכחו ממה שהכרתם עד היום, תעשו סוויטץ’ קטלני במוח והבינו: כל מה שהיה לכם ברור מאליו עד היום כשכירים, לא ברור בכלל כעצמאים.
- חוסר וודאות. הפכתם לעצמאים? מזל טוב וברוכים הבאים לעולם חוסר הוודאות. הייתם רגילים לקבל עד היום את אותה המשכורת בדיוק בסוף החודש? תשכחו מזה! מהרגע שהפכתם לעצמאים, ובעיקר בהתחלה, שום דבר כבר לא בטוח. חודש אחד תרגישו שאתם “King of the world” כמו ליאונרדו דיקפריו על סיפונה של הטיטניק ובחודש שלאחריו תכססו ציפורניים ותרגישו כמו…ליאונרדו דיקפריו הקפוא בים הקרח לאחר שקיעת הטיטניק. אם חשובים לכם וודאות וביטחון כלכלי- בואו ניפרד כידידים כבר עכשיו. עצמאות איננה עבורכם.
- אחוזי הצלחה נמוכים. אני לא רוצה להיות זו שנושאת בשורות איוב, אבל בירור פשוט יגלה לכם שחלק גדול מהעסקים העצמאיים נכשלים ונסגרים בשנה הראשונה להקמתם.
- תנאי חובה להצלחה- מומחיות והתמחות! הבלוג הזה איננו המקום היחיד שיגלה לכם את הסוד הבסיסי הזה להצלחה כעצמאי: מומחיות והכרת המטריה לעומק. בכדי להצליח כעצמאים כדאי מאוד לבחור בתחום העיסוק בו אתם מומחים: בו אתם מכירים לעומק את השוק, את הכוחות הפועלים, את הבעיות, את המתחרים. ואם יש לכם בתחום הזה קשרים מתקופת עבודתכם כשכירים- עוד יותר טוב. קשרים בעבודה כעצמאים חשובים בדיוק כמו בחיפוש עבודה….
- ברוכים הבאים למסדרונות הבירוקרטיה! אם כשכירים נהניתם עד היום מעבודה נינוחה, וקבועה שחסכה לכם את השיטוט המבולבל במסדרונות הבירוקרטיה, מהיום הראשון שלכם כעצמאים תהנו מהיכרות מעמיקה עם העולם הזה. אני לא צריכה להרחיב בנושא, נכון? מספיק רק לאחל ומכל הלב: בהצלחה!
- מכירות, שיווק ולקינוח עוד קצת מכירות. אני אכתוב את זה בצורה המעודנת ביותר שאני יכולה. אם אינכם מסוגלים למכור, אם אתם לא מנוסים בהשגת לידים, אם אתם ביישנים, לא אסרטיביים, שונאים לנהל משא ומתן ומעדיפים לוותר לפני שתנסו לשכנע, אז, טוב… או שלא תנסו בכלל להפוך לעצמאים או שמראש כבר תמצאו מישהו שהוא בדיוק כזה ותציעו לו שותפות/עבודה אצלכם. אי אפשר להקים עסק מצליח מבלי למכור ולשווק. אלא אם כן , כמובן, נולדתם ברי מזל שהכל מסתדר לכם במפתיע בקלי קלות. ואם אתם כאלה- צרו קשר, אשמח להכיר אתכם!
- הצגה של איש אחד (או אישה אחת כמובן). איזה נחמד זה להגיע בבוקר למשרד, לגשת למטבחון ולמצוא שם את כל מה שצריך בשביל להכין קפה וגם קצת עוגיות בשביל לטבול בו… נכון? איזה כיף זה למצוא את כל הדואר החשוב מונח כבר על השולחן במשרד, לצאת לצהריים ולשלם בכרטיס הארוחות, לפנות לקצין הרכב כשיש בעיה ברכב, לבקש מפקידת הקבלה שתפקסס עבורכם את הצעת המחיר ולפנות למחלקת הנהלת החשבונות כשיש בעיה באיזשהו דו”ח. והכי חשוב, איזה מרגיע זה שתמיד יש עם מי להתייעץ? יש בעיה שאתם מתלבטים לגביה? ברוב המקרים אפשר לפנות למנהל או לקולגה. הבעיה כשאתם עצמאים היא שאתם, נו, אי אפשר שלא להשתמש במילה הזו: גלמודים בצריח. כשאתם עצמאים אתם מנהל החשבונות, מנהל השיווק וגם המכירות, פקיד הקבלה, קצין הרכב, איש הרכש, איש הטלמרקטינג ומתאם הפגישות ו…מה לא? שום דבר לא נעשה מעצמו ובנוסף לכל הצרות- אין באמת עם מי להתייעץ. את כל ההחלטות תצטרכו לקחת לבד… One man show כבר אמרתי??
- ולמרות כל זה (נקודות 1-7) עצמאות בקורות החיים היא לא מציאה גדולה. לא ברור לי למה זה ככה, שהרי מי שהגיע עד לכאן מבין כבר שבכדי להיות עצמאי וגם מצליח, צריך לא מעט כישורים ויכולות… לפעמים גם הרבה מעבר לכישורים הנדרשים בעבודה כשכיר, אבל, משום מה ואני כותבת את זה בביטחון גמור- מעסיקים אוהבים שכירים ומעדיפים קורות חיים של שכירים מאשר של עצמאים. תקופה של עצמאות בקורות החיים שלכם לא הופכת אתכם למבוקשים יותר. למה? לאלוהים הפתרונים… טוב, האמת היא שיש לי מספר הנחות ללמה, אבל, זה כבר ענין לפוסט אחר. בכל אופן, חשוב לדעת- אחרי שעושים את המעבר לעצמאות- לא תמיד כזה קל לעשות את המעבר חזרה לשכירות…
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
9 תגובות. השאירו תגובה חדשה
הכי גרוע זה כמובן הצהרת ההון. טופס פרטני ביותר. פשוט התעללות באזרח תמים שבסך הכל מנסה להתפרנס.
like (-:
יופי של פוסט! אהבתי.
כמי שגם כן הפך לעצמאי אחרי שנות שכירות רבות – אני מסכים עם כל מילה, וכיועץ עסקי לעסקים חדשים – על אחת כמה וכמה!
זה אכן לא קל, לא מתגמל במהירות המצופה ולרגע אינו מאפשר לנוח… ובכל זאת – זה כיף, זה מאפשר שליטה בקריירה ומאפשר בהחלט לעבוד במה וכיצד שאוהבים, וכשנעשה נכון – גם להרוויח לא מעט.
בכל מקרה: ירוק או לא ירוק – זהו הדשא שלך ולא של הבוס!…
🙂
אגב, כיועץ לאסטרטגיה ומיתוג, יש לי מוצר שנקרא "שמאות שיווקית", בו אני בוחן עם השכיר או היזם המתלבט, את כדאיות ופוטנציאל העיסוק העצמאי והתאמת המודל העסקי והשיווקי-מכירתי.
מענה חיוני שמקל על קבלת ההחלטה ואף חוסך זמן, כסף וחרדות…
אם תרצי, אשמח להרחיב על כך בנפרד.
ערן
אכן זה דורש כוח רצון כי שאתה שכיר אתה נמצא במקום ואין לך מסיחים.
דאגלאס אדמס היוצר של "דילברט" טען שהכי גרוע זה להיות עצמאי כי זה בלתי אפשרי לדבר על הבוס מאחורי הגב מבלי לגרום לעצמך נזק גופני קשה
🙂 את זה עדיין לא שמעתי…! מצחיק!
יש גם מצב ביניים. אני עצמאי שעובד בדרך כלל דרך חברות.
למרות שאפשר לראות את קורות החיים שלי במצבת העובדים או באתרים של חברות, אני לא רואה את עצמי כעובד "שלהם" אלא להפך. הם עובדים בשבילי כדי להשיג את הפרוייקט ולגבות את הכסף עבורו אחר כך.
כמובן שגם לשיטה זו יש חסרונות: 2 חברות שעבדתי "בהן" שינו כיוון ואין לי הרבה מה לעשות שם. אני גם "בעדיפות שניה" לעומת עובדים קבועים אם יש להם.
לפעמים החברות מתעקשות שאעבוד כשכיר או כ"אזרח עובד צ.ה.ל על חוזה מיוחד" וגם זה בסדר בעיני כאשר הפרוייקט דורש 100% מזמני.
כרגע אני מחפש פרוייקטים של ניהול ידע בחו"ל עם דגש על מלכ"רים בעולם שלישי. אם יש לך ליד, אשמח לשמוע.
הפוסט מצויין וגם אני "נאלץ" להיות עצמאי מין השורה מידי פעם.
יש שני סוגי עצמאיים: כאלו שהנושא "בער" בעצמותיהם, ולכאלו שנגררו לכך מחוסר ברירה אחרת. ההזהרות שפרסמת ברשימה פונות יותר לאלו המתלהבים. הנגררים ממילא יהיו זהירים יותר. אני אגב שייך יותר לאלו שהגיעו למעמד עצמאי לאחר שראיתי שיש הרבה יותר קונים לסחורה שלי (מקצועיות, ניסיון, תבונה וגיל) כאשר אני מציע אותה כיועץ עצמאי ולא כשאני מציע את עצמי כשכיר לתפקיד בכיר. אגב, באותו הנושא אך מנקודת מבט שונה פרסמתי גם אני פוסט ששמו "שהחלום לא יהפוך לסיוט" בבקשה: http://sites.google.com/site/omerhermoni/home/posts/pos
מאיה שלום,
כעצמאי אני מאמץ את נושא הכתבה אך יש לי הערה אחת (כמובן…הייתי ישראלי אם לא?). נקודה מס' 3 היא נקודה שמועלית הרבה ואני רואה אותה כמעוותת את המציאות. הנתון אולי נכון כמו שהוא, אבל לצערי אחת הבעיות שלנו הישראלים היא שאיננו מתכננים בגרוש. הרבה עסקים קופצים, אומרים את ה"יהיה בסדר" המפורסם שלנו בלי לעשות חישובי רווחיות, עלויות, הכנסות עתידיות או אפילו תכנית עסקית ברמה הפשוטה ביותר. ממש לא חוכמה ש 90% מהעסקים נכשלים. הנתון האמיתי ש"באמת" הייתי רוצה לראות הוא כמה עסקים נכשלים אחרי שעשו תכנון מקדים נכון. מנתון כזה גם אפשר ללמוד משהו ואף לנתח את התכניות ולראות מה השתבש. לצערי הנתון המקורי הוא מעט חסר תועלת ואולי אף יגרום לאנשים שירצו להיות עצמאים לפחד מזה.
מעבר לזה אני מאד נהנה מהבלוגים שלך. נושאים עניניים, מעניינים וניכרת בהם המקצועיות שלך. ג'וש
שמחה לשמוע, ג'וש… 🙂