דמיינו לעצמכם שאתם מגיעים לחורשה ורואים בה עץ גדול מאוד שנפל על האדמה. אתם מסתכלים על העץ ומניחים שזה בוודאי קרה על ידי חייזרים. כן! על ידי חייזרים שהגיעו לכדור הארץ, שייטו מעליו בחללית שלהם, עד שהגיעו לפריז וראו שם את מגדל אייפל. המבנה המיוחד של המגדל ממש פגע באמונה הדתית שלהם ולכן מכעס הם הפילו את העץ.
המממ… טוב, ההסבר הזה נשמע מוגזם, הזוי ומשונה להחריד, נכון?
למה להגיע למסקנה הכל כך מוזרה הזו כשאפשר להסביר את העץ הנפול בצורה הרבה יותר פשוטה: היתה סערה ורוח חזקה הפילה אותו.
בדוגמה הזו משתמשים כדי להדגים עיקרון פילוסופי בשם “תערו של אוקאם”.
ויליאם איש אוקאם היה נזיר פרנציסקני אנגלי בן המאה ה 14 והעיקרון שלו מהווה כלל מנחה במצבים בהם מחפשים הסבר לתופעות שונות.
על פי העיקרון הזה, כשאנחנו מחפשים הסבר “הגיוני” למשהו שקרה ועולים לנו מגוון הסברים אפשריים, עדיף תמיד לבחור בהסבר הפשוט ביותר מבין כל האופציות, זה שמערב מספר קטן ביותר של חוקים, משתתפים ומושגים.
זו גם הסיבה שכשמדברים על תערו של אוקאם, תמיד מוסיפים את הציטוט “אין להרבות בישויות יותר מכפי הצורך”.
אם נחזור לדוגמא בתחילת הפוסט- בהסבר השני יש 2 ישויות: עץ ורוח ובהסבר הראשון יש הרבה יותר ישויות: יש עץ, חייזרים, מגדל אייפל, אמונה דתית… על פי כלל זה (שגם מכונה “חוק החסכון”), ההסבר החסכוני, קצר ופשוט יותר מבין השניים הוא העדיף.
אגב, אם אתם תוהים לגבי מקור השם ומה הקשר של המילה תער לנושא, ובכן, המילה “תער” מתייחסת לפעולת הגילוח של ההסברים המורכבים והארוכים מידי בסיטואציות שבהן יש הסבר פשוט בהרבה.
אם תקראו קצת בנושא, תגלו עוד הרבה עובדות מעניינות, כמו למשל שהעיקרון הזה מכוון למדענים שחוקרים תופעות ומעלים היפותזות וכמו למשל שיש שפת פיתוח בשם אוקאם ועוד ועוד… אבל אנחנו פה בגלל שאתם כנראה מחפשים עבודה, אז למה אני מספרת לכם על העיקרון הזה?
תערו של אוקאם בחיפוש עבודה
אז נניח שאתם מחפשים עבודה (זו ההיפותזה שלי… 🙂 ) ואתם מקבלים תשובה שלילית לאחר תהליך גיוס שעברתם בחברה מסויימת. עכשיו, ברור שיכולים להיות מגוון הסברים לעובדה שלא התקבלתם לעבודה וגם ברור שאתם מתחילים לשבור את הראש כדי להבין מה קרה ולמה קרה. למעשה, חלקכם אפילו מנסים לקבל משוב אותנטי וברור מאותה החברה, הסבר מניח את הדעת לסיבת השלילה… ורובכם כנראה שלא תקבלו משוב כזה. זאת אומרת, אולי תקבלו משוב כלשהו אבל לרוב זו לא תהיה הסיבה האמיתית, אלא סיבה חלקית בניסוח דיפלומטי כלשהו.
אל תבינו אותי לא נכון, חשוב מאוד ללמוד לקח, לנתח טעויות, להסיק מסקנות ולגדול ולהשתפר כתוצאה מזה בפעמים הבאות. אבל, הבעיה היא שאתם יכולים להמשיך ולתהות במשך ימים ושבועות מה בעצם קרה שם ולמה נשללתם ולא להגיע לשום מסקנה אופרטיבית. ולמה? כי יש אינספור סיבות לכך שנשללתם (כתבתי על זה לא מעט פוסטים, הנה אחד מהם שמפורטים בו 48 סיבות לכך שלא התקבלתם לעבודה).
אז האמת היא שכמה שלא תדושו בזה למרות שבסיטואציה הזו אמנם אין חייזרים וגם לא מגדל אייפל, יש המון הסברים והרבה מאוד ישויות. ופה “תערו של אוקאם” בא לעזרה כי במקביל לכל ההסברים הללו קיים הסבר נוסף והוא פשוט במיוחד, כל כך פשוט שזה אפילו די מצחיק. מוכנים לזה?
ובכן, ההסבר הוא “כשיש ספק, אין ספק”.
נו… אמרתי שזה פשוט, לא?
הכוונה לכך שכשלמעסיק יש ספק כלשהו לגבי מועמד מסויים, הרבה יותר קל לו לא לגייס אותו מאשר כן.
לגיוס לא נכון של עובד חדש יש הרבה השלכות על הארגון- השלכות פיננסיות, עסקיות, מורליות… גיוס של האדם הלא נכון מבזבז זמן עבודה לארגון, כסף, עלול להשפיע על מצב הרוח של שאר אנשי הצוות ועוד ועוד… אז כשיש ספק בנוגע למועמד מסויים, בטוח יותר לוותר עליו ולעבור הלאה למועמד הבא מאשר להסתכן בגללו. וזה נכון שבעתיים כשמדובר בתחום שיש בו היצע רב של מועמדים טובים.
אז הנה טיפ לראיונות עבודה: לפני הראיון הבא חשבו היטב: האם משהו במועמדות שלכם למשרה עלול לייצר ספק אצל המעסיק? אם כן, תכננו טוב, טוב עוד לפני הראיון איך אתם מתכוונים למוסס את הספק הזה כאילו לא היה קיים מעולם.
ואם אתם בכל זאת ממשיכים לשבור את הראש לגבי תשובה שלילית כלשהי, אם אתם רוצים לנתח וללמוד מראיונות מהעבר ואם אתם רוצים להתכונן טוב יותר לראיונות עתידיים- יש עוד דבר אחד פשוט שאתם יכולים לעשות: לתאם איתי פגישת יעוץ לחיפוש עבודה- 054-7380310.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר