נו…
אז צריך לכתוב מכתב מקדים/נלווה כששולחים קורות חיים או שלא?
התשובה הנכונה היא…:
תלוי את מי שואלים.
על כל אחד שיענה לכם שצריך, יהיה לפחות אחד שיגיד לכם שלא.
אז איך תדעו אם כן או לא?
החלטתי לרכז לכם פה את כל המידע שאתם צריכים כדי בסופו של דבר להחליט לבד. אז הנה מה שחשוב לדעת:
- סקר שנעשה בין אוגוסט לספטמבר השנה בקרב 334 מנהלים ומגייסים טוען כי אחת ההשפעות של הקורונה היא שמעסיקים יותר משקיעים עכשיו בקריאת המכתב המקדים. כמחצית מהמשתתפים ענו שכיום הסיכוי שיקראו את המכתב המקדים גבוה יותר מאשר בתקופה שלפני המגיפה. איך מסבירים את זה? טוב… בגלל המצב, מחפשי עבודה רבים החליטו לשנות כיוון ולפנות מרצון או מחוסר ברירה לתפקידים שונים ממה שעשו עד כה. זו הסיבה שבמקרים רבים בכדי להבין למה מישהו החליט להגיש מועמדות למשרה כלשהי – אין מנוס וצריך לחפש תשובות במכתב הנלווה.
- סקר אחר שבוצע רגע לפני שכולנו הסתגרנו בבתינו- בין ספטמבר 2019 לינואר 2020, כלל 7287 הגשות מועמדות ל 236 מגייסים ומנהלים מקצועיים שמיינו את קורות החיים. בסקר הזה הסתבר ש- 87% מהם כן קוראים את המכתב הנלווה. אבל… מה קורה אם מועמד מחליט לוותר עליו לגמרי? ובכן, רוב הסיכויים שזה לא באמת יזיז למישהו. 74% ענו שלא יפסלו מועמד רק בגלל שלא כתב מכתב נלווה (כשזו לא הנחיית חובה למשלוח קו”ח), 76% אמרו שלא יפסלו מועמד רק בגלל שהמכתב הנלווה שלו לא טוב. הלאה… 74% מאלו שענו שאינם קוראים בכלל מכתבים נלווים (13% לפי סקר זה) אמרו שהסיבה לכך היא שפשוט אין להם זמן לזה.
- עד כה הכל ברור? יופי, אז הנה מידע שדווקא יבלבל אתכם: בלינקדאין החליטו לבדוק את העניין בעצמם. הם פירסמו בימים האחרונים סקר שענו עליו לא פחות מאשר 16,087 אנשים. הסקר היה פשוט מאוד- לענות על השאלה: “מכתב נלווה- מועיל או שלא?” ואפשר היה לבחור אחת מ-3 האופציות הבאות: 1. המכתב הנלווה מועיל, 2. המכתב הנלווה לא מועיל, 3. זה תלוי. הרוב- 39% – ענו שלא מועיל, 27% ענו שכן מועיל, 34% ענו שזה תלוי. בינינו… הפערים ממש לא גדולים והחלוקה היא בערך שליש, שליש ושליש… אז לכו תבינו מזה אם כן או לא או למה לא.
- ואם כבר להתבלבל, אז כבר- סקר אחר שבוצע השנה (דו”ח של Recruiter Nation) בקרב מגייסים בלבד (הכוונה לריקרוטרים, אנשי משאבי אנוש והשמה ולא למנהלים הישירים) מצא כי מתוך 806 שהשתתפו בסקר, רק 27% מתייחסים איכשהו לתוכן של המכתב הנלווה. כל השאר לא. כן… למגייסים יש הרבה פחות זמן ולכן הסיכוי שהם יקראו מכתב נלווה נמוך הרבה יותר בהשוואה למנהלים הישירים.
- עכשיו, אחרי שסקרתי עבורכם נתונים ממקורות זרים, האם יצאתם יותר מבולבלים? לא פלא… אז באתי לעזרת חבר ו…הנה דעתי בעניין: במקרים רבים, כתיבת מכתב נלווה זו פעולה מיותרת. זה מיותר אם אתם למשל מברי המזל הללו שיש להם את הנסיון שכל השוק מחפש. באמת שבמקרה כזה אתם לא צריכים לטרוח לכתוב מכתב נלווה, המעסיקים יקפצו עליכם כמוצאי שלל רב בכל אופן. זה מיותר גם במידה ואתם מתכוונים לכתוב איזה טקסט גנרי כזה, מעין קופי- פייסט, רק כדי לצאת מידי חובה. מעסיקים מזהים טקסטים כאלה בקלות, ומעריכים יותר טקסטים שנתפרו במיוחד עבורם ועבור המשרה הספציפית שפונים אליה. אז, אם אתם כבר כותבים- לפחות תעשו את זה כמו שצריך. לחילופין, ישנם מקרים שבהם מאוד כדאי לכתוב מכתב מקדים, וביניהם: כשאתם פונים לתפקיד שבו אין לכם נסיון, כשאתם מנסים לבצע שינוי קריירה גדול או כשאתם צריכים להסביר משהו לגבי קורות החיים. מכיוון שמאחוריי קילומטראז’ קריאה של עשרות אלפי קורות חיים, אני יכולה להעיד על עצמי שברוב המקרים לא היה לי זמן לקרוא את הטקסטים הנלווים ועשיתי זאת רק במקרים מסויימים. למשל, כשמקריאת קורות החיים עלו לי שאלות והתלבטויות שלא מצאתי עבורם מענה בטקסט ועל כן חיפשתי עבורן תשובה במכתב הנלווה, וגם כשהיה ספק כלשהו אם להעביר את המועמד הלאה- מישהו שהיה ממש על הגבול של כן או לא. במקרים הללו, קיוויתי שהמידע במכתב הנלווה יענה לי על השאלות או ימוסס את הספק.
בקיצור, לכתוב או לא לכתוב? כך תחליטו:
אם אתם מאוד רוצים את המשרה, אם אתם מתכוונים לתפור את התוכן לסיטואציה ולא להשתמש בטקסט גנרי, אם במודעת הדרושים המועמדים ממש מתבקשים לצרף מכתב כזה, אם אתם צריכים להסביר משהו ואי אפשר לעשות את זה בקורות החיים עצמם ואם אתם מנסים לעשות שינוי קריירה ורוצים להדגיש מידע כלשהו שיסייע לכם לשכנע את המעסיק שכדאי לו למרות שאין לכם נסיון -בכל המקרים האלו כדאי לכתוב מכתב נלווה.
בכל שאר המקרים לא.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר