מה עושים?
אז, איך מתמודדים עם המלצה גרועה? מה לעשות כשאתם בטוחים שהממליץ לא ימליץ?
הפתרון, לצערי, לא מושלם. הסיטואציה הזו בעייתית בכל צורה שנסתכל עליה ועל כן, אי אפשר לבטל את הנזק לגמרי, אבל אפשר לנסות למזער נזקים.
- העצה שלי היא כזו: אתרו את הממליץ שכנראה לא ימליץ והתקשרו אליו. כן, קראתם טוב. נכון, זה לא יהיה הדבר הכי נעים שעשיתם בימי חייכם, אבל היי, גם ללכת לרופא שיניים זה לא נעים ולמרות זאת כולם הולכים.
- בשלב השני עדכנו אותו שאתם מחפשים עבודה ושאתם עומדים לתת את פרטיו. לאט, לאט ובעדינות התקדמו לעבר המטרה. הוסיפו שאתם יודעים שכשעבדתם יחד לא תמיד הסתדרתם ועל כן הייתם רוצים להבין ממנו ומנסיונו מה לדעתו עליכם לשפר להבא (תנסו להתאפק לרגע והמשיכו לקרוא עד הסוף, אני יודעת שזה לא קל, אבל, אתם בסיטואציה שאין בה הרבה ברירות חוץ מלבחור בין הפח לבין הפחת, אז שימו את האגו בצד!). הקשיבו היטב לדברים שיעלו, זה יתן לכם אינפורמציה חשובה מכיוון שחלק מבדיוק אותם הדברים הממליץ יגיד גם למעסיק הפוטנציאלי החדש שלכם וידע זה הרי תמיד… כוח. עד כמה שזה יהיה קשה, נסו לשמור בשיחה כל הזמן על הקו הדק שבין טון מכבד לבין לא מתרפס. היו נחמדים, אמיתיים וכנים והכי חשוב זיכרו- אתם כרגע צריכים אותו ולא להיפך.
- בשלב השלישי נסו לברר האם לטעמו יש לכם איזשהם כישורים או חוזקות שהוא כן התחבר אליהם ומצאו חן בעיניו.
- לבסוף, בקשו ממנו רק בקשה אחת קטנה- לא לשכוח את אותם הכישורים הטובים בזמן שיחת ההמלצה. שימו לב, אינכם מבקשים, חלילה, שישנה את דעתו או את ההמלצה שלו, אינכם מבקשים שישקר, אתם בוודאי לא מבקשים ממנו לא להביע את דעתו. כל שאתם מבקשים הוא שאם יש תכונה כלשהי שמצאה חן בעיניו, שיציין גם אותה. כך תוכלו להפוך המלצה שלילית למאוזנת קצת יותר. זה המקסימום שתוכלו לעשות במסגרת הנסיבות.
- במקביל, נסו להיות כמה שיותר כנים ולהכין את הקרקע מול המעסיק החדש. הסבירו כבר במעמד הראיון כי לצערכם יש לכם תחושה שמאחד ממקומות העבודה האחרונים שלכם לא תקבלו המלצה כל כך טובה. נסו לצמצם במידת האפשר את מימד ההפתעה והסבירו את הצד שלכם של המטבע.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
15 תגובות. השאירו תגובה חדשה
מעניין … אולי במקרים מסויימים יש אפשרות נוספת: במקום לציין ממליצים בתוך הארגון ה"בעייתי" ניתן גם להפנות לגורם חיצוני אשר הכיר את המועמד כגון למשל לקוח, ספק או משהו כזה … מה אתם אומרים???
רעיון מצויין. אלא אם כן, למרות זאת המראיין יתעקש על ממליץ שהיה מנהל ישיר…
אם מדובר על אדם נקמן ותככן הטיפ שלך לעולם לא יעבוד, צר לי !
עשיתי בעבר בדיוק את מה שתיארת בטיפ שלך, ולמרות זאת היה ממליץ שלכלך עלי – וזה קורה גם בלי שאתה סוגר דלתות, או עובד לא טוב וכו'.
הטיפ הכי חשוב הוא, לא ללכת לעבוד מלכתחילה אצל מנהל בעייתי. ואם כבר אתה במצב הזה – תמנע ככל האפשר מלהביא אותו, בכל מקרה אם תביא אותו – הלך עלייך.
אם המנהל הישיר אינו הבכיר ביותר בארגון (המנכ"להיו"ר) ואם הממונה על המנהל הישיר חושב עליכם דברים טיפה יותר טובים, ניתן לתת כממליץ את המנהל של המנהל הישיר ולהסביר שהיחסים עם המנהל הישיר התקלקלו בסוף העבודה על רקע הפרישה מהתפקיד
לא צעד שבשגרה, אלא סוג של 'נשק יום הדין'. אם אתם לא בטוחים בהמלצתו של הממליץ או רוצים לדעת מה יאמר עליכם כדי לדעת גם להכין את המראיין עוד בזמן הראיון (וכך להציג את העמדה שלכם ולא משהו שישמע פעם ראשונה מהממליץ)
– המלצה דיסקרטית!
בקשו מחבר/ה (שאתם סומכים עליו וערך בחייו תחקור ממליצים וכד') להתקשר לממליץ, להציג עצמם כמגייסים/ מנהלים מגייסים וכד', לומר שהמשרה דיסקרטית ולכן לא יוכלו לחשוף את שם הארגון ולבקש את המלצתם.
תגדילו לעשות, אם אתם בקשר עם הממליץ ופשוט לא בטוחים בהמלצתו, לעדכן את הממליץ מבעוד מועד שהתראיינתם עבור חברה, למשרה דיסקרטית, שאינכם יודעים את שמה והם ביקשו לדבר עם ממליץ בטרם יתקדמו ויחשפו את שם החברה.
אפשר ללמוד מכך המון! עשיתי את זה פעם וזה הציל ממש את עורי.
צר לי אבל אביע כאן דעה קצת שונה….כמגייסת נראה לי שאנחנו צריכים להיות קצת יותר מציאותיים והגיוניים, אם מדובר על עובד שעבד במספר מקומות ובאחד מהם לא צלח, כדאי שהוא עצמו יבין היכן היו הבעיות, זה מראה על בגרות והבנה…ואם הממליצים האחרים יהיו חיוביים כדאי שיפתח בראיון את הדברים ויסביר אותם…הוא יהיה אנושי יותר בעיני ואני אדע לברר חוות דעת יותר אוביקטיבית גם אצל הממליץ ה"רע", הרי בסופו של עניין אם אנחנו יודעים לעשות ברור מקיף עם הממליצים נעלה על הבעיות בכל מקרה…הייתי שמחה לראות שהמועמד שאני מראיינת גם הוא יודע לנתח את המצב בצורה מציאותית, לא מוטה ובלי מניפולציות
אני מגייסת ולי בעצמי זה קרה עם מנהלת ישירה. לקראת סוף תפקידי בחברה, הייתה בינינו תקרית קטנה, שהמנהלת ניפחה לגדלים לא נורמליים, ובכל זאת סמכתי עליה ונתתי אותה כממליצה, בסה"כ אמרה דברים טובים אבל גם אמרה שלדעתה אני לא מתאימה להיות מגייסת ואין צורך לציין שלא שמעתי מהחברה הזאת יותר בחיים. לפעמים אין ברירה, אלא לתת קולגות, לקוחות או ראשי צוותים כממליצים. וכן, להגיד בראיונות שהדברים לא הסתיימו כל כך טוב… עדיף את האמת מאשר לשקר.
לא יעזור כלום.
ההסתייגות הכי קטנה של הממליץ ממכם תעלה לכם במועמדות. אף אחד לא יקבל אתכם עם המלצה מסויגת שלא לדבר על שלילית. הסיכוי היחידי כמו שנאמר פה זה לומר את האמת, שלא הסתדרתם איתו ושכנראה הוא לא ימליץ ולתת אחרים שכן ימליצו.
שום התרפסות כלפיו לא תעזור, במיוחד לא אם מדובר בטיפוס צדקן
נו באמת, לא לכל מצב יש תרופה שתיתן לכולם להרגיש טוב… מעסיק או בוס לשעבר, שמוסר המלצה רעה עושה זאת ביודעין ובכוונת מכוון. התוצאות של דבריו ברורות כמעט לחלוטין מראש. הוא בדר"כ, הוא לא מי שהעובד ימסור כממליץ, כך שמעשיו נעשים ללא ידיעת העובד, לפחות עד לנקודה בה העובד עולה עליו. ההבדל נעוץ בנקודה אחת בלבד: האם הוא יודע שהעובד לשעבר מודע למעשיו או לא. השאלה היחידה היא עד כמה לא נעים לו או עד כמה הוא מפחד מתגובה של העובד. בדר"כ זה לא מזיז לו. הדרך היעילה ביותר להתמודד עם התופעה, היא למחוק את מקום העבודה הרלוונטי מקורות החיים.
היום חטפתי מהמנהל הישיר שלי,
הבאתי אותו כממליץ לחברה שבה למעשה כבר סיימתי את התהליך וכל מה שהייתי צריך כדי שייתקשרו אליי לבוא לחתום על החוזה זה ממליץ שלא יגיד שום דבר שלילי וזאת למרות שעדכנתי אותו ווידאתי שיגיד רק דברים טובים אז הוא אמר מקצועי וכששאלו אותו מה החולשה שלי הוא הנפיץ איזה משהו שקשור לדיווח כמובן שפה נגמר הסיפור וכל נסיון שלי לבדוק מול החברה מה קרה נגמר בהתחמקויות מנומסות.
אנשים, בכל סיטואציה שבה פוטרתם או צימצמו אתכם אין לכם מה ללכת למנהל הישיר ולבקש ממנו המלצה רק כאלה שהייתם איתם בקשר טוב וסיימתם יפה ורק לאחר שיחת הבהרה ואם צריך תקשו על הממליץ שכן הוא בקשר טוב אתכם ותשאלו אותו מפורשות מה הוא מתכוון לענות במידה ויישאל על חולשתכם קראו טוב! !! כל תשובה שהוא ייתן לכם חוץ מ אין לו חולשות אם הייתי יכול הייתי משאיר אותו תפסלו את מועמדותו כממליץ!!!
שלום מאיה וקוראים יקרים,
קראתי את דברייך ולמדתי מהם המון,
רוצה לספר לך על מקרה אישי שלי בקצרה ולבקש את עצתך/כם:
אני בוגרת הנדסה ומחפשת עבודה כבר תקופה, בזמן היותי סטודנטית עבדתי במקום מסוים כשנה ולאחר מכן פוטרתי,חשוב לי לציין שלכל אורך עבודתי הקודמת הייתי עובדת טובה, נחמדה, בעלת יחסי אנוש טובים, נעימה לסביבה ועוד.
התאכזבתי ויצאתי בתחושה רעה ממקום עבודתי האחרון, חשוב לי לציין שזה לא בגלל הפיטורין, כמו בגלל השיחת פיטורין שנערכה עם המעסיק שלצערי היתה מגעילה מצד המעסיק שטען כלפי רק דברים שליליים ושרובם הגדול אינו נכון,
(מסוג האנשים שאומרים את מה שהם חושבים ללא פילטרים וללא מחשבה מראש שיש גם צד שני שנפגע, ללא אינטילגציה רגשית או טאקט, מה גם שמדובר בדברים שהוא חושב שהם נכונים אך לפי דעתי הם אינם).
בכל מקרה נוצר מצב שבהתחלה שהגעתי לראיונות עבודה (ולא ידעתי מראש שמבקשים ממליצים) נתתי את המספר שלו אוטומטית מבלי לידע או לשאול אותו(שזה אכן טעות שלי, שעשיתי מבלי לחשוב),אך אני חושבת שבכל מקרה גם אם הייתי מדברת איתו, לא היה עם מי לדבר שכן אני יודעת בוודאות שאיני יכולה לכפות עליו מה להגיד ואיך להגיד, והוא לא היה משנה את דעתו גם
אם הייתי מנסה לדבר על לבו.
לאחר שעברתי כמה ראיונות וראיתי שאני לא מתקבלת, הבנתי שזה כנראה בעקבות ההמלצות
(ידוע לי בוודאות על מקום אחד שהגעתי לשלב האחרון והתרשמו ממני ולאחר המלצתו לא התקבלתי).לאחר מספר ראיונות, החלטתי שחבל על כמות הראיונות שאני הולכת, כי מבחינתי אני לוקחת כאן סיכון גדול שכן רוב המקומות מבקשים ממליצים ועם המלצה כמו שלו, הראיון הולך לפח, ולכן החלטתי למחוק את העבודה הקודמת מקורות חיי.
כיום אני ניצבת בפני דילמה מה אני עושה מבחינת ממליצים????
שכן זה משהו שמבקשים כמעט בכל מקום עבודה שאני מתראיינת אליו,
אין לי ולו בנאדם אחד, גם ממקומות עבודה קודמים (שכן זה ישן ולא רלוונטי
ואני כלל לא בקשר עם האנשים שם)
תודה מראש ואשמח לתגובתך/כם,
א'
היי א', זו אכן בעיה קשה כשאין ממליצים וכתבתי על הנושא לא מעט. אבל הבעיה הנוספת היא שקשה לי לענות לך כשאין לי את כל האינפורמציה הרלוונטית.
החדשות הטובות הן שמכיוון שלפי הבנתי את עדיין בתחילת הדרך ושמדובר כאן במקום עבודה במקביל ללימודים, הבעיה קטנה יותר מאשר כשמדובר במקום עבודה שבו עובדים מספר שנים במהלך הקריירה.
א. מציעה לך ללמוד לקח מהמקרה- בעיקר בכל הנוגע למסירת פרטי ממליץ ללא קבלת אישורו ומבלי להיות בטוחה שהממליץ אכן ממליץ.
ב. מציעה לך גם לנסות לאתר מנהל מקצועי אחר בחברה (לא המנהל הישיר) שיוכל לספר על כישורייך. זה יכול להיות מנהל שהייתה לך איתו אינטראקציה כלשהי בעבודה כמו ר"צ אחר אולי מנהל ה QA וכו'…
ג. לגבי מקומות עבודה ישנים יותר- היום בעידן פייסבוק/לינקדאין נדיר לא להצליח לאתר מישהו מן העבר… לכן ממליצה לך למרות הקושי לנסות לאתר מנהלים ממקומות עבודה קודמים, למרות שמאז עברו כמה שנים. זה בכל מקרה יותר טוב מאשר לגשת לראיונות עבודה ללא ממליצים בכלל.
היי,
אני לאחר תואר , שוב לא אפשרי מבחינתי להעזר בממליצים ממקום עבודה הקודם כי מבקשים ממני לרוב מנהל ישיר,כמו כן לא היתה לי יותר מדי אינטרקציה עם מנהלים אחרים ומהמעט שהיה לי אני יודעת שמנהל ספציפי לא מעוניין,
לגבי מקומות קודמים אין לי יותר מדי מקומות שעבדתי בהם ושוב זה לא ריאלי כי אין לי קשר איתם בכלל לא בפייסבוק לינקדין וכו, מה גם שזה לא לעניין לדבר איתם לאחר מספר שנים שלא יצרתי קשר ובמיוחד ששוב אין לי אנשי קשר שם כיון שעבדתי בעבודה זמנית בה התניידתי הרבה דרך חברת כוח אדם כך שהאיש קשר היחידי שלי לכאורה הוא מחברת כוח אדם וגם לגביו אין לי דרך לברר מה קורה איתו היום ואם עדיין עובד שם וסביר להניח שלא יזכור אותי כי זה מעל שנתיים בקיצור לא ישים
יש לך אולי עוד רעיונות/פתרונות?
היי,
כן, הבנתי את המצב לאשורו מלכתחילה. ולמרות הקשיים, לצערי אין כאן הרבה ברירות ואין פתרונות קסם…: או שמחדשים קשר עם קולגה מהעבר הרחוק (למרות שזה לא נעים. פשוט כי אין ברירה אחרת) או שמסתפקים בממליץ שלא היה המנהל הישיר (שוב, כי אין ברירה אחרת) או שלא מציינים את מקום העבודה בקורות החיים- כי זה הסתיים רע או… וזו האפשרות האחרונה: פשוט מספרים בראיון את האמת מהזווית שלך (כולל העובדה שלצערך פוטרת. אך מסבירים את מה שקרה ככל האפשר בכנות ובאותנטיות) ומקווים לטוב.
אין כאן פתרון מושלם לצערי וברור שכל האופציות הן סוג של פשרה. אבל… זה מה יש.
ממליצה בחום לחפש ממליצים מהעבר- זה לא נעים, אבל בהתייחס לשאר האופציות- זו הטובה מכולן וזה אפשרי דרך הרשתות החברתיות- גם אם לא היה לך אתם קשר בשנים האחרונות.
לפי כל המחקרים, כוח, כסף, כבוד משחיתים והופכים מנהלים לנבזיים…מגייסים אמורים להיות מלומדים ולדעת זאת ולהפסיק עם הקשקוש הזה כמו עם גרפולוגיה, לצייר עץ, לשאול שאלות מטופשות ומכשילות. אם המועמד נורמטיבי ולא מתמנה לתפקיד מנהל (שאז התכונות השליליות מתעצמות) ומעוניין לבצע את העבודה (שלא כמו הבכירים שרק עושים רעש ושופוני ולא תורמים הרבה לחברה), סביר שהבעיה היא בניהול כושל, נצלני, לא אנושי וכו’ בעברו של המועמד, ואין טעם לתת לבריון מהעבר שיהרוס גם את העתיד של העובד המסור והשפוי.
ופנייה לרוב העובדים שעושים את העבודה בארגון, אל תשתפו עם זה פעולה. תמצאו אמתלה בנימוס שכבר סיימתם את ההתקשרות ונגמר. וביננו ברור שהוא כבר לא מנהל שלכם ואתם כבר לא שם וטוב שכך וזה לא במקרה.