תגידו, בא לכם להשתתף בניסוי? נקרא לו… – אתגר הכלב (על משקל אתגר הקרח, אתגר הקיקי וכו’ וכו’…)
כשנתקלתי ברעיון החלטתי לכתוב עליו פוסט, אבל אני מודה שמעבר לזה שיחקתי עם המחשבה- מה היה קורה אילו… מה היה קורה אילו באמת היינו מבצעים עכשיו את הניסוי הזה וכולנו יחד היינו משנים את תמונת פרופיל הלינקדאין שלנו לתמונה של כלב.
מה אתם צוחקים? אני רצינית לגמרי… ולא רק אני… משום שהרעיון הזה אמור לתת פייט לנקודה כואבת בחיפוש עבודה: אפליה.
אז לפני שאני ממשיכה הלאה ומספרת לכם על הרעיון המשונה הזה, בואו ונעשה סדר… לא שאתם לא מודעים לזה, אבל אתם סובלים מאפליה. כן… ואפילו ממספר סוגי אפליה למרבה הצער. מן הצד שני, אתם לא חפים מפשע, כי גם אתם מפלים… או במילים אחרות- חוטאים בהטיות כאלו או אחרות- לחלקן אתם אפילו לא מודעים…
ועכשיו לעניין:
בחנו לרגע את פרופיל הפייסבוק שלכם- גם אם שיניתם את הגדרות הפרטיות- סביר להניח שתמונת פרופיל אחת כן מופיעה שם. ומה לגבי תמונת הוואצאפ שלכם? ותמונת פרופיל הלינקדין?? תמונה שווה הרבה יותר מ 1000 מילים וזה לא נאמר רק בהקשר חיובי… התמונה שלכם מלמדת עליכם כל מיני פרטים שמתווספים למידע מקורות החיים ומהפרופיל המקצועי שלכם בלינקדאין- אבל להבדיל מזה שכמעט כולם מודעים להשפעה שיש לכתיבת פרט כזה או אחר בקורות החיים (כמו מצב משפחתי, תאריך לידה, זכר/נקבה) ואפילו מנסים להצניע חלק מהם, פחות אנשים מודעים להשפעה של הפרטים שנחשפים דרך התמונות שלהם. כן… בתמונות נחשף צבע העור, הגיל, אם יש לכם ילדים, אם אתם עדיין עושים מילואים ו…תמונה מהחתונה חושפת שאתן כבר (או בדרך להיות) אמהות של תינוקות קטנים. ואם אתם חושבים שלכל הפרטים הללו אין שום השפעה על ההחלטה אם לפנות אליכם לצורך עבודה- אז אתם טועים.
זו בדיוק הסיבה לכותרת של הפוסט הזה…- אהרון ויינברג, דירקטור מחקר ופיתוח של TED החליט שהוא רוצה לגייס עובדים מבלי ליפול להטיות הללו שטבועות בכל אחד מאיתנו. החליט ועשה… או מדוייק יותר… בנה את התוסף הזה לכרום (הקליקו להציץ בו כאן) שהופך את התמונות של כל פרופילי הלינקדאין ל…טוב, ניחשתם..- לכלבים.
כן… ככה הוא הניח שיוכל לבצע החלטות גיוס נטולות הטיה… במקום להיות מושפע איכשהו מהתמונה/המראה של האדם- גלישה בלינקדאין דרך התוסף תחליף את התמונות האמיתיות בפרופילים לתמונה אקראית של כלב וכך ההחלטה שלו כשיסקור פרופילים פוטנציאלים תהיה מבוססת תוכן רלוונטי בלבד.
מה שמחבר אותי לשורה התחתונה: כשאתם מחפשים עבודה, אינספור פרמטרים עלולים להוביל להטיה: התמונה שלכם, שנת הלידה, המין, השם שלכם והרמז למוצא שלכם דרך השם, צבע העור, עיר המגורים, המוסד שבו עשיתם את התואר שלכם ואפילו זה שאתם כרגע לא עובדים וכו’ וכו’… אגב, כתבתי על זה פוסט בעבר: 7 דרכים שבהן מראיינים מפלים אתכם ואתם אפילו לא מרגישים . והנה גם פוסט על אפליית מובטלים (הקליקו פה) ויש גם פוסט על האפליה שמתחילה כבר במודעת הדרושים (כאן) ולסיום, פוסט על השפעת המראה שלכם על הסיכוי להתקבל לעבודה… כן, כן.
אגב, מסתבר שאפילו מערכות AI (=בוטים שמתוכננים לסנן ומיין מועמדים) שסומנו כהבטחה גדולה למניעת אפליה, סיגלו לעצמן עם הזמן הטיות לא אובייקטיביות.
אז תשאלו: מה הפתרון?
ובכן, כנראה שאין לזה פתרון, פרט למודעות שלכם שכל פרט שאתם חושפים עלול להשפיע ועל כן יש לבחור אותו במחשבה מרובה תחילה- על אחת כמה וכמה התמונות שאתם משתפים בתמימות בכל הרשתות החברתיות (לרבות וואצאפ, כי אני לא יודעת אם אתם יודעים, אבל בתוכנות הסינון המתקדמות יותר יש פיצ’ר שמאפשר שליחת הודעות וואצאפ דרך המערכת).
אז מה דעתכם? שנחליף כולנו עכשיו את התמונה שלנו לתמונה של צ’יף / סטאר / בלאק וחומי הכלבים שלנו? נראה לי שלכלבים שלנו זה בהחלט יחמיא לקבל במתנה את הרקורד המקצועי שלנו מבלי להניף כף רגל או זנב ואפילו הדיירקטור של TED חושב שהוא מצא לעצמו את הפתרון לנטרול ההטיות הלא מודעות שלו בכדי לבצע החלטות אובייקטיביות, אבל אם תשאלו פסיכולוגים חברתיים, הם יגידו לכם שהנסיון שלו נחמד, אבל לא מושלם. למה? משום שהמוח שלנו כל כך מוטה, שגם כשאנחנו מנסים להלחם בזה, צצה הטיה חדשה… כי… נניח שהתמונה שלכם הוחלפה בתמונה של כלב… האם זה מספיק נקי וחף מהטיות? התשובה היא שלא: פרופילים עם תמונה של דוברמן או פיטבול לא יעבירו את אותו הרושם כמו פרופילים של צ’יוואווה או פודל ובואו ונודה בזה, פודלים אולי חמודים, אבל להיות פודל בלינקדאין זו לא אסטרטגיית חיפוש עבודה מי יודע מה טובה… 😉
נ.ב.
אני את שלי כבר החלפתי וזה יישאר ככה למשך השבוע הקרוב. מה אתכם?! מצטרפים לניסוי??
https://www.linkedin.com/in/mayabouhnik/
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
4 תגובות. השאירו תגובה חדשה
עדיף להשאיר לדעתי תמונה אמיתית.
אני תמיד אומר: תהיה עצמך – מי שלא לא מספיק טוב לו אז שימשיך הלאה. כי בסוף אתה תהיה מי שאתה גם מצטייר בתמונות שאתה בוחר לשים בתת מודע. אז מה שווה ה”משחק” הזה של להתחפש למישהו אחר ? תגיע לראיון ותתחמק מאפליה כך שתמשיך הלאה בתהליך אם תהיה כימיה (כי זה הדבר הכי קריטי בתהליך) או שלא תמשיך כי יגלו מי אתה באמת מאחורי התמונה (ושימותו הקמאים שחושבים שאני האמיתי זה לא מספיק טוב).
לשים תמונות של כלבים זה ממש גרוע – פה נתחיל לפתח תיאוריות קונספירציה על למה בחרנו את הכלבים האלה כמו שכבר טענת בפוסט.
אם כבר הייתי משכלל את זה וממציא תוכנה שיודעת לצייר תמונה של כלב וירטואלי שדומה לי במראה – על משקל טרנד תמונות הקרקטורה ותמונות השחור לבן.
היי יונתן, באתגר- כמו באתגר- המטרה להעלות נושא למודעות כדי שייווצר שיח. אל דאגה, הכוונה איננה להישאר לנצח עם תמונה של כלב בפרופיל. תמונתו של הכלב שלי תישאר שם למשך שבוע ועד ליום ראשון הבא ואז כמובן שאחזור לעצמי… 🙂
למה דווקא כלב? למה לא נמר בנגלי ? קיפוד? ציפור דודו?
מראיינים/בני אדם שמפלים אחרים על פי תמונה, מין, צבע וכדומה יעשו זאת ללא קשר לתמונת הפרופיל. כי אותם “כלבים” יגיעו ללראיון פנים מול פנים ואז העיניים והמוח האנושי יעשו את מה שהם עושים הכי טוב – לתייג אנשים על פי תבניות ומוסכמות חברתיות.
כאתגר להעלאת המודעות הזאת זה בהחלט נחמד. לצערי מרוב אתגרים הם מאבדים את המשמעות שלהם.