נתחיל במתבקש: מה זה “גוסטינג”?
Ghosting זו פשוט התנדפות, העלמות. זו תופעה שמוכרת היטב לאלה למשל שחוזרים מדייט בביטחון שמצאו את אהבת חייהם, אבל לעולם לא שומעים יותר מהדייט ה”מוצלח” וגם לא מקבלים ממנו או ממנה שום תגובה, שום תשובה להודעה ושום אות חיים. המיועד פשוט מתפוגג מעל פני האדמה כאילו מעולם לא היה.
התופעה הזו תקפה גם בחיפוש עבודה, אבל הפעם לא מדובר בבני זוג פוטנציאלים אלא במעסיק ומועמד לעבודה.
אבל בחיפוש עבודה, מי מהצדדים נעלם למי?
טוב, תלוי את מי שואלים… אם תשאלו מחפשי עבודה תשמעו סיפורי אלף לילה ולילה על גוסטינג מצד המעסיקים ואילו בתקופות טובות, שבהן יש ביקוש גבוה למועמדים (על אחת כמה וכמה כשמדובר בטאלנטים בתחומים הכי מבוקשים בשוק העבודה ובפרט בהייטק) ובכן, בתקופות כאלה את הגוסטינג מבצעים מחפשי העבודה עצמם בשלל שלבי הגיוס- יש כאלה שסתם מבריזים לראיונות שנקבעו להם, אחרים נעלמים בין הראיונות ויש כאלה שאפילו נעלמים לאחר קבלת הצעה או פשוט לא מגיעים ביום הראשון לעבודה למרות שחתמו על החוזה.
- למעשה, יותר מ 40% מהמועמדים חושבים שזה בסדר להיעלם למעסיקים במהלך תהליך הגיוס לחברה. כך עולה מסקר שביצעה חברה אמריקאית בשם Clutch בקרב 507 עובדים שחיפשו עבודה בחצי השנה האחרונה.
- ולמה שמועמד יעלם פתאום כאילו בלעה אותו האדמה? ובכן…30% יעלמו בגלל שקיבלו הצעת עבודה אחרת, 19% בגלל שהתפקיד המוצע לא נראה להם ו 23% ייעלמו בתגובה להתפיידות החברה עצמה… משמע כשהחברה מפסיקה לשלוח עדכונים ולתקשר איתם.
- על פי אותו הסקר 55% מהמועמדים ינשרו מרצונם מ 1-5 תהליכי מיון במהלך תקופת חיפוש העבודה ו- 71% ינשרו מתהליך מיון אחד לפחות.
- זאת ועוד, מחפשי עבודה רואים בעין הרבה פחות יפה גוסטינג של חברה למועמד מאשר גוסטינג של מועמד לחברה. נו, אל תעשה לחברך מה שלא היית רוצה שיעשו לך כנראה פחות תופס פה… 35% מהמועמדים חושבים שזה ממש לא לעניין שחברה תיעלם למועמד, אבל רק 21% חושבים שזה ממש לא לעניין שמועמדים מבריזים לחברות במהלך תהליך הגיוס.
- רק בשליש מהמקרים שבהם מועמד לעבודה נשלל, הוא יקבל הודעה מהמעסיק על סיום התהליך והתשובה השלילית.
ואם כבר העלינו קודם את הנושא שבינו לבינה… מחקר נוסף שעסק בחוויית המועמד (מושג חם היום בטירוף בקרב מחלקות ה HR) שבוצע השנה על ידי חברת icims מצא ש 3 מתוך 4 עובדים אמריקאיים מעדיפים שיתנדף להם בן זוג פוטנציאלי מאשר לא לשמוע חזרה ממעסיק לאחר הגשת מועמדות לעבודה.
אכן, נראה כאילו למעסיקים בקרוב מאוד כבר לא תהיה ברירה אלא למצוא פתרון טכנולוגי לצורך שקיפות התהליך מול המועמדים. מידע עובר היום מהר מאוד ברשתות חברתיות ומפה לאוזן, כמו כן, לא חסרים אתרים שבהם מועמדים משתפים חוות דעת על חברות והן מדורגות בציונים של בין 1-5. ובכלל, ככל שהקרב על הטאלנט יתחזק, כך חברות לא תוכלנה להרשות לעצמן לאבד מועמדים בגלל חוויית גיוס לא טובה. למעשה יותר מ 95% מהמועמדים במחקר של icims הודו שלא יהיו מעוניינים לעבוד בחברה שבה עברו חווית גיוס לא טובה מההנחה שחברה שלא יודעת להתייחס למועמדים, כנראה שבאותו האופן איננה מכבדת גם את העובדים שלה.
מסקנות?
ממש לא משנה אם זה שוק של מועמדים עכשיו או של מעסיקים. גוסטינג איננו לגיטימי בין אם אתם מגייסים או מחפשי עבודה. זכרו, הגלגל תמיד מסתובב…:
- גם אם אתם יושבים עכשיו על כסא המגייס מתישהו אתם בעצמכם תחפשו עבודה ובטח שלא תרצו שהמעסיק הבא שלכם יעלם לכם תוך כדי תהליך.
- גם אם אתם מנוסים בטכנולוגיה הכי מבוקשת היום, זה לא תירוץ להרגיש על הגובה ולהבריז למעסיק. אלה שמראיינים אתכם היום, עוברים בעצמם בין מקומות עבודה ואתם עלולים להיתקל בהם שוב גם מחר בחברה אחרת וכשלא תצפו לזה. היו בטוחים שהם יזכרו אתכם בתור אלה שהבריזו להם…הביצה הזו קטנה!
ולסיום, יצא לכם להזמין פיצה לאחרונה? כשמזמינים פיצה, אפשר לעקוב אחריה במדויק… החל מרגע ביצוע ההזמנה תקבלו עדכונים שוטפים באפליקציה: ממש עכשיו לשים עבורכם את הבצק, ברגע זה הפיצה נכנסה לתנור… והנה זה קורה… הפיצה מוכנה וכבר שועטת לכיוונכם על הטוסטוס של השליח. מעטים הם חובבי הפיצה שלא מגניבים מבט או שניים בזמן ההמתנה בכדי לבדוק את התקדמותו של התהליך ה”מרתק” הזה.
אז, אם כל כך פשוט לעקוב אחר כל פיצה שנאפית ואם אפילו לרשתות הפיצה ברור ומובן כבר מזמן עד כמה חשוב ללקוח להיות עם היד על הפיצה, סליחה, עם היד על הדופק בכל מה שקשור לפיצה שלו, אז למה שאותה טכנולוגיית מעקב שכבר קיימת לא תהיה זמינה למועמד ששלח קורות חיים לאחר שעות של כתיבה, שפצורים ותיקונים?! אכן שאלה טובה, אם יורשה לי להגיד זאת בעצמי.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר