ובכן, עכשיו, הנה חידה:
- תנאי 1. רוב הסיכויים שהמשרות שתקבלו מהלקוחות שלכם הן משרות קשות לאיוש. בכל זאת, הם משלמים לכם כסף טוב (ורב) על השירות שלכם. משמע? הם יפנו אליכם בעיקר בכדי לסייע להם לאייש משרות שהם מתקשים לגייס לבד. משרות מורכבות, משרות שדורשות נסיון של 3 במחיר אחד, משרות בתחומים שבהם יש ביקוש רב לעובדים והיצע נמוך של מועמדים (למה? כי אולי זה תחום חדש, ואולי רוב האנשים בתחום הזה מועסקים תמידית ואולי יש פחות אנשים עם הכשרה כזו…).
- תנאי 2. אתם צריכים להרוויח ולכן, טוב תעשו (אם בא לכם שהעסק שלכם ישרוד) אם תבחרו בחכמה את התחומים והמשרות שבהם תתמקדו. במילים אחרות, כדאי לכם לפתח מאגר של מועמדים ולטפל במשרות שיש מהן הרבה בשוק העבודה. כי אם תחליטו, למשל, לטפל בנישה של מומחי בוכנות מנוע של יאכטות יוקרה, כנראה שבקרוב מאוד תצטרכו לסגור את החברה ולהתחיל לחפש עבודה בעצמכם.
חברות ההשמה לא עובדות בשבילכם, הן עובדות בשביל עצמן ובכדי לספק מועמדים ללקוחות שלהם. אם הנסיון שלכם תואם את 2 התנאים שציינתי כאן למעלה- שיחקתם אותה, אתם מורשים לשלוח קורות חיים לחברות השמה, לספור בלב 3, 2, 1 ו… להתחיל לענות לכל השיחות שתקבלו. אבל אם אתם מוצאים את עצמכם ברשימה הבאה, ובכן- במקרה כזה אתם on your own ואתם לא יכולים לסמוך על חברות ההשמה בדרך לעבודה הבאה:
1. עובדים מקצות הדרך:
2. עובדים שקשה להשים אותם:
- עובד שעשה תפקיד X ועכשיו רוצה תפקיד Y.
- עובד שעשה תפקיד X ועכשיו רוצה תפקיד 2X (תפקיד ניהולי למשל).
- עובד שעשה תפקיד X כעצמאי ועכשיו רוצה תפקיד X או Y כשכיר.
- עובד שעשה תפקיד X לפני 10 שנים, פרש לביתו ועכשיו אחרי תקופה ארוכה בבית שוב רוצה תפקיד X (אבל מאז X עבר הרבה מאוד שינויים בשוק העבודה ואילו אצל העובד השינוי היחיד שהוא עבר זה… תוספת חלודה).
- עובד שעשה X, Y, Z ועכשיו מחפש… המממ… מה הוא באמת מחפש? לא ברור לאף אחד, אולי אפילו לא לעצמו. קורות החיים שלו הם “all over the place” ומרוב עצים לא רואים את היער.
אתם מבינים?
כמו לכל חברה ולכל ארגון, גם לחברות השמה יש אינטרסים כלכליים ומגבלות של כוח אדם וזמן. דמיינו פרבולה של התפלגות נורמלית: רוב החברות בוחרות לטפל במה שנמצא במרכז- במשרות בתחומים חמים ומבוקשים, במשרות שיש הרבה מהן בשוק, משרות בדרג ביניים בעיקר. בהתאם לכך, המועמדים שיקבלו מהן טיפול מצוין (כן, כן!) הם מועמדים בדרג ביניים, עם נסיון קודם, בתחומים שיש בהם משרות פתוחות כמובן.
מצאתם את עצמכם ברשימה?
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
16 תגובות. השאירו תגובה חדשה
אהבתי. פוסט חכם. לצערי נתקל בהרבה אנשים (צעירים בגיל ובניסיון) ששולחים עשרות קורות חיים ולא מקבלים אף שיחה ולא חושבים אפילו לרגע שהבעיה היא אצלם ולא בחברות הגיוס "המעצבנות האלה שלא מבינות איזה מועמד מושלם אני למשרה הזאת". ריאליטי צ'ק – אם הייתה מועמד מושלם כבר היית בשלב של ראיון שני או שלישי ולא יושב בבית על הספה מחקה לטלפון שיצלצל.
אפשר לכתוב עוד 1000 פוסטים – התשובה היא פשוטה – שמלבד מעט תחומים שמחפשים בנרות אנשים (בעיקר תוכניתנים בחברות אונליין) השוק רווי. מספיק להסתכל על כמות האנשים שעשו APPLY למשרות שניתן לשלוח קו"ח דרך הלינקאין… לפעמים יש שם 200,300 ואפילו 400 פניות.
המצב בקקט, והמון אנשים כסף מהייאוש של מחפשי העבודה.
באופן כללי חברות ההשמה הן לא הרבה יותר מפילטר שמסנן קורות חיים. עקרונית אין הרבה הבדל בינהן לבין תוכנה שסורקת קורות חיים לפי מילות מפתח. ללא ניסיון מאוד ספציפי שמתאים באופן מושלם לדרישות משרה קשה עד בלתי אפשרי להגיע לראיון עבודה. חברות ההשמה גם הופכות לפחות ופחות רלוונטיות עם השימוש הגובר ברשתות חברתיות.
יש כמה סתירות בדברים שלך, שאופייניות לראייה חסרת המעוף של חברות השמה.
מהדברים שלך עולה שחברות ההשמה "חיות" על אחת משני סוגי משרות: או "משרות מורכבות, משרות שדורשות נסיון של 3 במחיר אחד", או "משרות שיש מהן הרבה בשוק העבודה".
ברור שמדובר לרוב במשרות שאינן חופפות אחת לשניה.
עכשיו, את מדברת על מועמדים אידאליים, אבל שם את פוסלת את זה שעשה "XYZ ועכשיו רוצה… מה?", וזו בדיוק הבעיה של חברות ההשמה כיום- צרות המחשבה.
למה מועמד כזה לא יכול, למשל, להתאים למשרה "מורכבת, שדורשת נסיון של 3 באחד"?
למה מי שעשה תפקיד X כשכיר, ואז תפקיד X כעצמאי, לא מתאים לחזור ולעשות את תפקיד X כשכיר? מי שיש לו נסיון ניהולי בתחומים רחבים שממלאים זה את זה, למה אינו ראוי כמועמד למשרת ניהול? היכולות שלו עשויות להיות רחבות בהרבה מיכולות של מישהו שהתנוון באותה חברה במשך 10 שנים באותו תפקיד X באותן מתודולוגיות ישנות.
כנ"ל גם בתפקידים מקצועיים יותר. מתכנת בעל נסיון רב שנים בתחומים שונים נפסל אצלכם למשרות שהוא מתאים אליהן רק ב70-80 אחוז, בעוד שאת האחוזים הנותרים הוא ישלים במהירות, וייתן תמורה גדולה בהרבה בטווח הרחוק מאשר מישהו ש"יושב" על הדרישות כמו על חוד של סיכה בגלל שמעולם לא עשה שום דבר אחר, וגם לא יביא עימו שום ערך מוסף.
חברות ההשמה הן בית הקברות הגדול ביותר לאנשים מוכשרים. רוב חברות ההשמה הן מדגרה לבינוניות.
למיכל,
אתייחס לדברייך סעיף אחר סעיף:
1. חברות השמה אינן "חיות על" סוגי המשרות הללו, אלו המשרות שיש סבירות גבוהה שתגענה אליהן מהלקוחות שלהן, מעצם העובדה שהשירות של חברת ההשמה עולה כסף.
2. לחברות השמה אין צרות מחשבה כלל וכלל, נהפוך הוא. אם היית מכירה את ההתנהלות מבפנים, היית יודעת שההפך הוא הנכון. המגבלות של חברות ההשמה לא נולדות בתוכן, כי אם אצל הלקוחות שלהן. הלקוחות הם אלה שמעמידים את התנאים המגבילים וחברת ההשמה צריכה לשחק לפי הכללים של הלקוחות שלה (אם היא מעוניינת בכך שהם ימשיכו להיות לקוחות…).
3. כל השאלות שלך לגבי למה מועמד לא יכול לבצע תפקיד X, Y או Z אינן רלוונטיות כלל, ואני אסביר: אני חושבת בדיוק כמוך- בני אדם הם ורסטיליים ובטח ובטח שהתשובה לכל השאלות שלך היא: הוא יכול בהחלט! אבל זוהי לא הנקודה שהעליתי בפוסט הזה. לא שאלתי בפוסט הזה האם עובד יכול לבצע תפקיד שעדיין לא ביצע, כי תשובתי תהיה זהה לתשובתך- הוא יכול גם יכול. אבל שוב- זו לא הטענה ולא הנושא בפוסט הזה. הנקודה היא שגם אם הוא מסוגל, הוא יתקשה לקבל שירות מחברת השמה, כי הלקוחות של חברת ההשמה פונים אליה לא בכדי לקבל מועמדים ש"יכולים", אלא כדי לקבל מועמדים ש"כבר עושים ועשו"- כאלה שיש להם נסיון רלוונטי מוכח וקיים. מועמדים ש"יכולים", אני כמנהלת גיוס של ארגון, יכולה לאתר בעצמי ובחינם. לא צריכה לשלם עבור זה עמלת השמה. וזוהי הנקודה של הפוסט הזה וזה מה שמחפשי עבודה רבים עדיין לא מבינים. המקור לבעיה או "לצרות מחשבה" כמו שכתבת לא נובע מעצלנות או מחוסר מעוף של חברות השמה כלל וכלל, הוא נובע מלמעלה… מהבעלים של המשרה הפתוחה=הארגון המגייס=הלקוח המשלם של חברת ההשמה.
4. למי הכוונה ב"אצלכם" שציינת בתגובה? אני עצמאית הנותנת יעוץ למחפשי עבודה במטרה לגשר על חוסר מודעות שקיימת אצל רבים בנוגע לתהליך החיפוש. אני מייצגת רק את עצמי ולא אינטרסים של חברה כזו או אחרת.
5. בסופו של דבר מבלי משים, בעצם הסכמת עם השורה התחתונה של הפוסט הזה: טענתי היתה שאין טעם לפנות לחברות השמה במקרים שציינתי ואילו את בעצם חזרת על טענתי. שתינו מסכימות שבמקרים שציינתי חברות השמה לא יצליחו לסייע למחפשי העבודה, אבל בעוד שאת כועסת על למה זה ככה ושזה לא הוגן ולא נכון, אני פשוט מציינת עובדה ומסבירה ממה היא נובעת. לא אני ולא את נוכל לשנות התנהלות של שוק העבודה והאמיני לי: בכדי שמשהו ישתנה, מי שצריך לשנות התנהלות הן החברות והארגונים בעצמם וברגע שזה יקרה, זה יוביל לשינוי גם בחברות ההשמה. חברות ההשמה הן לא אלה שמחליטות את חוקי המשחק, הן רק משחקות בכפוף להן. רוצה שינוי? הוא, כמו בכל תחום אחר, יכול להגיע רק מהקודקוד- ממעלה ולא מלמטה…
תודה על התשובה המפורטת מאיה,
אני מבינה את השורה התחתונה של "אין טעם לפנות לחברת השמה", אבל התמונה שאת מציירת כל כך עגומה, שנובע ממנה שרק אחוז קטנטן מהאנשים שמחפשים עבודה יכול להיעזר בשירותי השמה בצורה מועילה כלשהי. כל האחרים בקצוות העקומה: בוגרים, מתחילים, בעלי נסיון מועט, בכירים מאוד, אנשים שעשו, או רוצים לעשות, שינוי כלשהו בקריירה שלהם או בתחום העסוקה, כל מי שקורות החיים שלי מעט יותר מאתגרים לעיכול מאשר הסטנדרט (שמי יודע מי קבע אותו).
למעשה, נראה שיותר מאשר עקומת פעמון יש כאן דוקא את ההיפך- הרוב שמתרכז בקצוות, והמעט שנשאר במרכז, זה שחברות ההשמה ממש אוהבות כי קל "להבין" אותו.
אז מצד אחד המאמר שלך בא להסביר את המצב למועמדים שלא מבינים למה חברות ההשמה לא עושים בשבילם את העבודה, מצד שני את מגלגלת את האחריות לפתחם של מנהלי הגיוס בחברות עצמם, אבל לי קצת קשה עם ההתנערות הזו של החוליה המקשרת הכל כך חשובה הזו- חברת ההשמה- מאחריות שלה עצמה.
מן הסתם, לא כל המשרות הדרושות בשוק הן כאלה שקלות לאיוש, ומן הסתם אלה שקלות לאיוש לא ממש נזקקות לעזרת מתווך. אז בשביל מה טובה חברת ההשמה, בשביל הקל והמובן מאליו? לדעתי, חלק גדול מחברות ההשמה בוחרות בדרך הקלה, ושוכחות שאחת הסיבות שהם קיימים מלכתחילה הוא כדי "לתפור" את הלא סטנדרטי עם הלא-סטנדרטי, ולהציע מועמדים איכותיים שהיו מתפספסים אחרת.
שוק הדרושים של היום מכוון את עצמו לדרישות עם פינצטה. פעם, למשל, היה מספיק להיות מתכנת בעל נסיון, ועולם רחב של משרות היה פתוח בפניך גם אם לא תכננת בדיוק בטכנולוגיה הספציפית. יצאו מנקודת הנחה שאם יש לך נסיון ואתה מוכשר מספיק, תסתדר גם עם למידה עצמית של חומר חדש.
היום רשימות הדרושים נראים כמו מתכון לקוקה קולה- שנה נסיון בזה, שנתיים בזה, חובה ככה וככה, עד שנה בככה וככה… הכל ספציפי ומדוייק ובעיקר מפספס המון.
אז כן, לא טוענת שזו אשמתה הבלעדית של חברת ההשמה, אבל בהחלט יש קורלציה שקשה להתעלם ממנה בין פריחת חברות ההשמה ובין המצב הזה של השוק. מה הסיבה ומה המסובב- קטונתי מניתוח מעמיק כרגע.
אבל בסופו של יום, כמו שאת מסיימת את המאמר שלך, שוק העבודה מתייחס להרבה מאוד אנשים מוכשרים, שלא נופלים "בול" בשטאנץ, כמו לזקנים אסקימואים, ושולח את הקריירה שלהם למות על קרחון.
היי מיכל,
את יודעת, לפעמים האמת קשה לעיכול ולא נעימה, אבל מישהו צריך להגיד אותה. וזה מה שאני עושה בפוסט הזה. פשוט משקפת את הדברים כפי שהם נראים מהצדדים הפחות מוכרים למחפשי העבודה. אין טעם לאשליות, ושכשהמציאות ברורה יותר מחפשי העבודה מבינים גם איפה להשקיע את האנרגיות והזמן.
אגב, "קל" או "קשה" לאיוש- זה הכל יחסי… דווקא לחברות ההשמה יגיעו התפקידים הקשים לאיוש מהבחינה של פער ביקוש-היצע. ולא התפקידים שקלים לאיוש, כי אפשר להגיע ישירות למועמדים כאלה. ואני אסביר: קשה לאיוש למשל הוא תפקיד שיש בו יותר צורך בשוק העבודה (כמו למשל תוכניתן PYTHON או IOS ) מאשר היצע. תפקידים כאלה יגיעו בשפע לחברות השמה וממש לא פשוט למצוא להן מועמדים מתאימים. לעומת זאת- משרה של בוגר, אפשר לפרסם בפייסבוק ותוך מספר שעות לקבל עשרות קורות חיים במייל. ללא עלות ובמינימום זמן. בשביל זה לא צריך חברת השמה. כך שאת רואה ש"קל" או "קשה" זה יחסי וקשור קשר הדוק לצד של המטבע שממנו מסתכלים על הדברים…
ולסיום, יכולתי לסיים את הפוסט בפרחים ופרפרים לתאר את שוק העבודה כאוטופיה מלבבת. אבל כולנו יודעים שאין זה כך. מצד שני, לא כולם מבינים למה זה ככה… וזו היתה מטרת הפוסט: לשקף ולהסביר. זה לא אומר שככה זה צריך להיות, אבל זה תיאור של המציאות שצריך להתמודד איתה. כדי לשנות את זה נזדקק ליותר מאשר פוסט בבלוג… אולי אפילו לרוץ לכנסת? יש עדיין זמן להגיש מועמדות… 🙂
"פרבולה של התפלגות נורמלית" – חחח, הרגת אותי.
כן, כן, כבר העירו לי על זה… מה לעשות… מתמטיקה זה לא התחום החזק שלי… 😉
עקומת פעמון, טוב יותר? 🙂
מעולה:-)
מינימום תגובה מחברת ההשמה הוא אפשרי, באחד מ-2 האופנים הבאים:
1. קיבלתי את קורות החיים שלך – בטיפול.
2. הניסיון המקצועי שלך אינו מתאים לדרישות המשרה הזו.
ניתן לייצר מענה שכזה בלחיצת כפתור (ראה all jobs).
זהו פתרון מינימלי לצורך תיאום ציפיות בסיסי ביותר בין מועמד לבין חברת השמה.
פעמים רבות המנכל"ים או המנהלים המקצועיים הרלוונטיים (למשל מנהל R&D) יודעים לזהות את היכולות הגלומות במועמד הרבה יותר טוב מאנשי משאבי אנוש של החברה וודאי שיותר טוב מחברות ההשמה וניתן רק להצר על כך שאין זמנם בידם לברור בעצמם את המועמדים.
יפה אמרת.
ליאיר, שליחת תשובה כזו רלוונטית לארגונים מגייסים, אך לא לחברות השמה. ואני אסביר: הדינאמיות בחברות השמה גבוהה. מה שפתוח היום, נסגר מחר. מה שאין היום, יש מחרתיים. לכן, אין טעם לענות למועמד שאין מה להציע לו היום- כי מחר זה כבר עשוי להשתנות. והנה טיפ: אם חברת ההשמה מתקשרת אליך- אתה בטיפול. אם לא- אז לא. זה המדד הפשוט ביותר… 🙂
אהבתי , אלופה 🙂
כל מילה נכונה
לאנשים קשה להפנים את האמת ולהניע את עצמם לפעולות אקטיביות (לקטר שהמצב קשה זו לא תוכנית עבודה , במצב נתון מה שחשוב זה איך אנחנו מגיבים אליו )
1. שיפור דרמטי בפרופיל הLinkedIn
2. עבודה יומית בlinkedIn
3. הרחבת הקשרים neworking activy וגם בזמן שעובדים לא רק בזמן שמחפשים
4. Networking גם בעולם האמיתי ולא רק ברשתות
5. ועוד פעולות שאני בעצמי לא עושה , אבל מופיעות בפוסטים שלך ובעוד כל מיני פורומים