טיפים לראיונות עבודה יש למכביר: איך לענות לשאלות מסוימות, איזה שגיאות לא לעשות בראיונות, איך להעביר מסרים נכונים, מודעות לשפת גוף ועוד ועוד… אבל יש בעיה קטנה… ישנם דברים שקורים בראיונות עבודה שאין לנו שום יכולת השפעה עליהם. מדובר במה שמתחולל בראשם של המראיינים- אלה שמעיפים בנו מבט אחד ו…זהו, תופסים עמדה לחיוב או לשלילה ואם אנחנו באים להם טוב, או שממש לא. במילים אחרות, אני מדברת על רושם ראשוני- הרושם שנוצר בשניות הראשונות של מפגש בין 2 אנשים וההשלכות ארוכות הטווח של אותן שניות חשובות. ולמה ארוכות טווח? כי למרות שמדובר במסקנות שמתגבשות מהר, קשה מאוד לשנות אותן וכי התהליך האוטומטי שתמיד קורה אצל המראיין אחרי הסקת המסקנות המהירה הזו הוא הניסיון לאשש אותן בכל פעם שפרט מידע חדש יצוץ ויתגלה.
אז כן, לצערנו אנשים ממהרים לשפוט, להכליל הכללות, להניח הנחות ולהגיע למסקנות גדולות וכל אלו על סמך פרטים קטנים, לפעמים כאלה שאנחנו לא מודעים אליהם, לפעמים כאלו שאין לנו שום שליטה עליהם ולפעמים כאלו שדווקא כן, אבל אנחנו לא טורחים.
הנה 5 סוגי פרטים כאלה וגם מה צריך לעשות כדי לצמצם את השפעתם:
- נראים טוב? הפרדוקס המשונה הזה יעניין אתכם! חוקרים טוענים שככל שאתם נראים טוב יותר, כך הסיכוי שתוזמנו לראיון אם תמונתכם מתנוססת על גבי קורות החיים שלכם- גבוה יותר. המסקנה הזו גובשה על פי תוצאות מחקר שבוצע באוניברסיטת מסינה שבאיטליה. החוקרים שלחו קורות חיים של 11000 מועמדים ל 1542 משרות. 8 קורות חיים לכל משרה, כאשר 4 מקורות החיים לא כללו תמונה ו-4 כן: באחד מהם תמונת גבר שנראה טוב, בשני אישה יפה, בשלישי תמונת גבר לא נאה וברביעי- אישה לא נאה. אילו מקורות החיים הובילו לזימונים לראיונות? ובכן: 54% מקורות החיים של הנשים היפות, 47% מקורות החיים של הגברים היפים, 7% בלבד מקורות החיים של הנשים שלא נראו טוב ו 24% מקורות החיים של הגברים הלא יפים. אגב, מחקר ישראלי דומה גילה שלנשים יפות יש דווקא סיכוי נמוך יותר להיות מוזמנות לראיון אם מי שממיין את קורות החיים הן… (לא נעים להודות) נשים… ככה או ככה, הנקודה החשובה פה היא שברור שלמראה החיצוני יש השפעה על החלטה שאמורה להיות מבוססת רק על נסיון וידע. אבל מה בנוגע לפרדוקס שהבטחתי? טוב ששאלתם- מחקר אחר גילה שיופי דווקא פוגע בסיכויי ההצלחה בראיונות עבודה. והנה ההסבר: המחקר פורסם במרץ השנה במגזין בתחום הפסיכולוגיה החברתית וכלל 4 ניסויים ו 750 משתתפים. המשתתפים צפו בתמונות של מועמדים ברמות יופי שונות והיו צריכים להחליט אם היו מגייסים אותם לעבודה או שלא. ההנחה היתה שלמועמדים היפים תמיד יהיה יתרון על פני אלו שפחות. אבל, התוצאות הפתיעו: מסתבר שלאנשים יפים יש סיכוי גבוה יותר רק כשמדובר בתפקיד מבוקש. כשמדובר בתפקיד לא מבוקש כמו עבודת ניקיון למשל, המועמדים העדיפו לגייס אליה מועמדים שלא נראו טוב וליפים היה סיכוי נמוך יותר להתקבל אליו.
- קעקועים וראיונות עבודה- אם תהיתם מה יחשוב המראיין על הקעקועים האהובים שלכם, קבלו תשובה: מסתבר שהכל תלוי בתחום בו אתם עובדים. אם אתם אנשי מדיה/טכנולוגיה, כנראה שהקעקוע שלכם שיבצבץ החוצה בראיון העבודה לא ממש ישפיע על ההחלטה אם לגייס אתכם לעבודה או שלא, אבל עדיף לכם להסתיר אותו בראיונות עבודה בענפים שמרניים יותר, כמו למשל- בנקאות או עריכת דין. כך או כך, אם תשאלו יועצים ברחבי העולם, כולם ימליצו לכם להסתיר את הקעקועים בכל מקרה בכדי שלא יקרה מצב שהם ימשכו יותר מידי תשומת לב, על חשבון התוכן של התשובות שאתם עונים. אגב, ככל שהמראיין מבוגר יותר, ככה עולה הסיכוי שלא יתרשם לטובה מהקעקועים שלכם.
- תורת הצבע- מה אתם לובשים לראיונות עבודה? ובאיזה צבע? מסתבר שלצבעים יש השפעה גדולה. יש למשל צבעים שעדיף שלעולם לא תלבשו לראיונות והם: אדום (בוהק מידי ומסוכן כי או שאוהבים אותו או שלא סובלים), כתום (בעיה בביטחון עצמי) וחום (משעמם). צבעים שכן כדאי ללבוש לראיונות הם: אפור (אנליטיות והיגיון), כחול (עבודת צוות, שיתוף פעולה) ושחור (מנהיגות).
- סלח לי, מה השעה? זה ישמע עכשיו מוזר, אבל מומחים טוענים שכדאי להגיע לראיונות עבודה עם שעון יד. חוקרים מאוניברסיטת לנקסטר גילו ששעון יד יוצר רושם ראשוני של אדם דייקן, מסור, שם לב לפרטים.
- על שוז ושמוז. אומרים שאם אתם רוצים להשיג הצצה לתוך האישיות של מישהו, כל שתצטרכו לעשות זה רק להסתכל מטה לכיוון הנעליים שלו. כן, זו לא בדיחה… מחקר רציני של אוניברסיטת קנזס ובראשו ישראלי בשם עמרי גילת, טוען שאנחנו מסיקים המון מסקנות אפילו בלי לשים לב ממבט זריז בנעליים של בן שיחנו… ולא רק זה, אלא שלפי המחקר ולמרבה הפלא- המסקנות הללו אפילו נכונות! אז… נועלים נעליים יקרות? זה יצור את הרושם שאתם מרוויחים היטב, נעליים צבעוניות יצרו את הרושם שאתם אנשים מוחצנים, נעליים נקיות ומצוחצחות יצרו את הרושם שאתם שמים לב לפרטים ומסורים ומגפונים שאתם אגרסיביים (היי, אל תתעצבנו, אני רק מצטטת מן המחקר!). אז מה הקטע של השמוז? טוב, לא רק השוז משפיעים, גם יכולת ניהול הסמול טוק, או מדוייק יותר- 12 המילים הראשונות שאתם אומרים בפגישה לאדם שמראיין אתכם. כתבתי על זה בפוסט נפרד, לקריאה הקליקו כאן.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר