מרגישים תקועים במקום העבודה שלכם, לא מוערכים ולא מקודמים? מתוסכלים על כך שבמקום לקדם אתכם, החליטו לקדם דווקא את הקולגה שלכם, זה שלדעתכם הכי פחות מגיע לו להתקדם? מרגישים שיש מעליכם תקרת זכוכית? רוצים להתקדם לניהול ולא מצליחים?
ברוכים הבאים לפרדוקס הפיטרי, אז בואו נתחיל עם הסבר קצר:
הפרדוקס הפיטרי
הפרדוקס הזה קיבל את שמו ממי שהגה אותו בשנת 1968, לורנס ג’יי פיטר, והוא גורס כך: עובד יקודם בתוך הארגון ככל שיהיה טוב בתפקידו. כלומר, כל עוד העובד מצליח בתפקיד שלו, הארגון גומל לו בקידום כלפי מעלה בסולם הארגוני. והקידום הזה ממשיך לקרות עד ש… טוב, עד שהעובד כבר מפסיק להיות כזה טוב בתפקידו בעיני הארגון. בנקודה הזו הארגון לא יקדם אותו מעלה ובמקרה הטוב ישאיר אותו בדיוק באותה הפוזיציה- תקוע שם עד הודעה חדשה (או עד שמשהו ישתפר).
אז מהו הפרדוקס? נו, זה ברור… הפרדוקס הוא שכפועל יוצא מזה עובדים מתקבעים ונתקעים דווקא בתפקידים שהם הכי פחות מוצלחים בהם (כי משם כבר לא מקדמים אותם).
אני מניחה שזה גם מסביר לכם עכשיו סיטואציות של תקרת זכוכית. אתם יודעים… מצב שבו אתם תקועים בתפקיד שלכם כי מעליכם תקוע כבר שנים הבוס שלכם שלא זז לשום מקום ובגלל זה גם אתם תקועים מתחתיו בתפקיד שלא זז לשום מקום. למעשה, ג’יי פיטר יגיד לכם שאתם תקועים מתחת ל”סופר-ישבן” (ציטוט מדוייק) שלא זז מהכסא, שזה די מצחיק מצד אחד, אבל מצד שני גם מאוד עצוב.
נקודה נוספת בפרדוקס הזה היא שלכל תפקיד נדרשים כישורים אחרים. לתפקיד פיתוח, למשל, נדרשים כישורים אחרים מאשר לתפקיד ר”צ פיתוח. אז זה שמתכנת מסויים הוא מעולה מבחינה טכנית ומאוד מוערך, לא אומר שהוא גם יהיה מעולה כשיצטרך לנהל צוות של עובדים. מה שמוביל לכך שעובד שטוב מאוד במקצוע שלו ומרוצים ממנו מאוד, עשוי להתקדם בזכות זה לתפקיד שלא בטוח שיש לו את הכישורים המתאימים להצליח בו .
אז ברוכים הבאים לסיטואציה שאני בטוחה שרבים מכם מכירים אותה: מנהלים שכל מי שעובד תחתם סובל ומתוסכל, ולסיטואציה נוספת- שאתם לא יכולים שלא לתהות למה אתם ממשיכים לעבוד בחברה שמקדמת דווקא את מי שאתם לא מעריכים ולטעמכם לא מתאים לקידום.
אלה סיבות שמובילות עובדים רבים לעזוב מקום עבודה: כשהם מעוניינים בקידום ולא מקדמים אותם, כשמקדמים מישהו שלדעתם לא מגיע לו, כשהם תקועים מתחת למישהו שכנראה לעולם לא יפנה מרצונו את הכסא שלו וכשהמנהל שמעליהם לא כשיר לדעתם לניהול.
אז נניח שאתם מתוסכלים עכשיו ממקום העבודה שלכם ונניח שאתם רוצים להתקדם ולא מצליחים או שתקועים דווקא בתפקיד שאתם לא מככבים בו? מה עושים?
קודם כל, מבינים את הפרדוקס (שאגב ב 2018 גם הוכח מחקרית), שנית, מנסים שלא ליפול בו ועושים בדק בית: האם אתם מוכיחים במקום העבודה שלכם שאתם עובדים מעולים בתחומכם? האם אתם מראים שיש לכם גם את הכישורים להיות מנהלים טובים? זה הזמן לחדד מרפקים, ללמוד מיומנויות חדשות, להתחיל ליחצ”ן את ההצלחות שלכם וכן… גם לטבול רגל או שתיים בפוליטיקה הארגונית.
ואם כבר, אז כבר… הנה עוד 8 Action Items עבורכם:
- להתחיל להסתכל על התמונה הגדולה ולא רק על התפקיד הספציפי שלכם.
- לזהות את החוזקות שלכם, אך גם את החולשות- מהי הדלתא העומדת בניכם לבין התפקיד הניהולי ומה תצטרכו לעשות כדי לסגור או לפחות לצמצם את הפער?
- ללמוד כלים ומתודולוגיות של קבלת החלטות אפקטיבית.
- לשפר את הדרך שבה אתם מעבירים מסרים, להתנסח בדרך ברורה ומדויקת יותר, לתת פידבקים ברורים וגם לקבל בברכה פידבקים שיש בהם ביקורת בונה.
- לייצר נטוורקינג תוך-ארגוני עם קולגות מצוותים אחרים ומנהלים מתחומים אחרים ולא רק עם אלה שאתם עובדים איתם בשוטף.
- לא לקחת חלק ברכילויות ובדרמות המשרדיות.
- ללמוד להקשיב לאחרים, להביע עניין אמיתי באחרים.
- לא רק לבצע את תפקידכם היטב ולעמוד ביעדים, אלא גם תמיד לחפש את הדרכים לשפר, לקדם, לשנות, ליזום.
ו- 9: אם אתם שוקלים לעזוב את מקום העבודה הנוכחי ולהתחיל לחפש עבודה, אם אתם במצב לא ברור בקריירה, אם אתם זקוקים לעצה מקצועית: אל תתחבטו בזה לבד, פנו אלי לקבלת פרטים על פגישת היעוץ בנושא קריירה וחיפוש עבודה: 054-7380310.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר