כמעט לא קיים תהליך מיון עובדים ללא השלב של ראיונות ממליצים. ובצדק, ממש לא פשוט לנבא הצלחה של מועמד פוטנציאלי בתפקיד מסוים, כך שהשיחות עם הממליצים מוסיפות אינפורמציה חשובה ביותר בכדי לקבל החלטה.
למעשה, אם תהיתם… בשיחות עם הממליצים המעסיק ינסה לברר כל מיני סוגים של מידע. אפשר בגדול לחלק את השאלות שהוא ישאל ל 4 סוגים:
- אימות נתונים- שאלות שמטרתן לבדוק ולוודא עובדות יבשות מקורות החיים וממידע שעלה בראיונות העבודה. למשל, תאריכים ושנות עבודה, טייטל, מה כלל התפקיד שלכם, מה הקשר של הממליץ אליכם (מנהל ישיר? לקוח? ממשק כלשהו בארגון? וכו’…), כמה זמן עבדתם יחד, איזה שיתוף פעולה היה ביניכם וכן הלאה…
- בדיקת התאמה לתפקיד המיועד- בשאלות הללו המעסיק ינסה לבדוק אם יש לכם את מה שנדרש כדי להצליח בתפקיד שעל הפרק, איזה עובדים אתם, במה אתם חזקים? האם אכן יש לכם את הכישורים שהם בגדר חובה? איך הם באו לידי ביטוי במקום העבודה הקודם (אם בכלל) ועוד…
- נטרול ספקות- כמעט ואין מועמד שלא עולים בהקשר למועמדות שלו ספקות כאלה או אחרים. לפעמים מדובר בסיבת העזיבה של מקום העבודה הקודם, לפעמים יש חשש שהוא אובר קוואליפייד, לפעמים חסר לו ידע כלשהו או ניסיון, לפעמים חסרה השכלה פורמלית, לפעמים אן מספיק ניסיון ניהולי… ולפעמים נדלקות בראיונות כל מיני נורות אדומות. אלו הדברים שיעלו גם בשיחה עם הממליץ בניסיון (ובתקווה) שהוא יגמד וינטרל את החששות…
- בשורה התחתונה- האם הממליץ שלכם באמת ממליץ? לא בלית ברירה ומחוסר נעימות, לא בחצי קלאץ’, אלא באמת ובתמים ממליץ עליכם ומכל הלב.
טוב, אז עכשיו משסגרנו את הפינה הזו, בטח מעניין לדעת מה הממליצים מספרים עליכם, נכון? אז זהו שמחקר חדש של חברת היעוץ הגלובלית Korn Ferry בדק בדיוק את זה (בקרב 2000 משתתפים) בחודשים אוגוסט-ספטמבר האחרונים (אמרתי שהמחקר ממש חדש, נכון? 🙂 ) ותוצאותיו המעניינות פורסמו באוקטובר.
אלו המסקנות שעלו מהמחקר על הממליצים, זה מה שהם אומרים וככה הם מגיבים:
- 25% מהנשאלים הודו שכממליצים הם יגידו רק דברים טובים על העובדים שהם צריכים להמליץ עליהם. אבל! 86% אמרו שאם הם יגידו רק דברים טובים בשיחות ממליצים, הם עלולים לפגוע בקריירה של עצמם במידה והעובד לא יפגין ביצועים מספיק טובים לכשיתקבל לעבודתו החדשה.
- 54% אמרו שכיום הרבה יותר נהוג לתת גם המלצות לא טובות מאשר היה נהוג לפני 5 שנים.
- 51% אמרו שהם מוכנים לשמש ממליץ של עובד כלשהו רק אם יש להם דברים טובים להגיד עליו.
- נקודה חשובה למחשבה היא התוצאה הבאה- רוב הנשאלים לא מאמינים שאם יתנו על עובד המלצה שלילית, זה יפגע בסיכוי שלו להתקבל לעבודה. לצערי נתקלתי במהלך השנים באינספור מקרים שזה בדיוק מה שקרה- שמועמדים נפלו בשלב ההמלצות בגלל המלצה לא טובה… זאת ועוד, באותו המחקר 18% מהנשאלים הודו שהם בעצמם נפסלו בעבר בגלל המלצה גרועה.
- 58% הודו שבשיחות המלצה הם יגידו גם דברים טובים וגם שליליים.
- ולסיום, אי אפשר שלא לנסות לסיים את הפוסט הזה בבשורה טובה אז הנה: כשהממליצים במחקר נשאלו על תהליכי גיוס שהם בעצמם מובילים ועד כמה הם מושפעים מהאינפורמציה שהם מקבלים בשיחות המלצה, הרוב הגורף (93%) ענה שאם יקבל המלצה שלילית על מועמד יהיו לו אמנם ספקות, אבל, הוא עדיין ישקול את המועמדות של אותו אדם אם יחשוב שהוא מתאים לתפקיד.
ובנימה אופטימית זו… אסיים.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
6 תגובות. השאירו תגובה חדשה
איך אפשר לדעת אם הממליצים שלי חיוביים? עברתי את כל השלבים ובשלב הממליצים המשרה נפלה. זה קרה מס’ פעמים האם אפשר להסיק שהממליצים שלי מכשילים אותי?
יש סיכוי גדול שיש קשר בין השניים… בין השיחות עם הממליצים לתשובה השלילית, אם ככה…. האם שוחחת עם הממליצים שלך לפני שנתת את פרטיהם? האם ביקשת מהם להיות הממליצים שלך? האם הם יודעים שאת מחפשת כרגע עבודה? יודעים לאיזה משרות את מגישה מועמדות? האם שמת לב להסתייגות קטנה לפני שהסכימו להיות הממליצים שלך? האם סיימת יפה את העבודה במקומות העבודה שבהם עבדת איתם? יכול להיות שיש להם סיבות לא להמליץ? כל אלו נקודות חשובות בקשר לממליצים ויכולים לשפוך אור על המצב…
נקודה נוספת. המגייס לא מחוייב רק לממליצים שהמועמד נתן. אם הוא מכיר את מקום העבודה, הוא יתקשר גם לאנשים שהוא מכיר, או סתם לאנשים, וישאל.
הוא יכול להגיע לאדם ישר, או “ליפול” על משמיצן. קורה…
לדעתי, כמחפשת עבודה, אם בראיון אתה משתקף כאמין והאדם הנכון במקום הנכון, המשקל של ההמלצה לכאן או לכאן יהווה משקל פחות.
היי שירה, הלוואי שזה היה מספיק להיות אמין ובעל נסיון בכדי להתקבל לעבודה 🙂
לי היתה סטואציה שמצאתי חן בעיני המראין .המראיין השיג ללא אישורי את הפרטים של המנהלת הקודמת שלי ובקש המלצה .המנהלת שחששתי ממנה נתנה לי המלצה טובה אבל צינה גם דבר אחד לא טוב .ששאלתי אותה מדוע עשתה זאת ?היא אמרה שרצתה שיראה אוטנטי וברוע שלה אמרה שזה האמת שלה אל אף שעבדנו 8 שנים יחד שמרה לי טינה .בסוף התקבלתי אבל היא יכלה ממש להרוס לי.
אבל שמראין רוצה להשיג המלצה הוא משיג רק צריך לקוות שיעשו לך משפט הוגן.זה נורא ואיום.