אקדים ואומר, זו אחת השאלות שעולה שוב ושוב בקבוצות הוואצאפ שלי למחפשי עבודה (מה? אתם מחפשים עבודה ועדיין לא הצטרפתם? חבל! שלחו לי הודעה ואצרף אתכם בשמחה!).
אז מהי השאלה הגדולה? ובכן… זה תלוי בתזמון- בגדול ישנן 2 סיטואציות שכיחות- לפני ואחרי:
- לפני: “אני מתקדם במספר תהליכי גיוס במקביל, אחת החברות נתנה לי תשובה חיובית וגם העבירה חוזה. אבל אני מעדיף את החברה השניה, שעדיין לא קיבלתי ממנה תשובה. מה לעשות? הראשונה לוחצת והשניה מתמהמהת- האם ללכת על הציפור שכבר ביד ולחתום על החוזה? ומה יקרה אם בעוד שבוע אתקבל גם לחברה השניה והמועדפת עלי אחרי שכבר חתמתי?”
- אחרי: “חתמתי על הצעת עבודה, אבל עכשיו התקבלתי לחברה נוספת לתפקיד טוב יותר עם שכר גבוה יותר. מה לעשות?”
זו סוגיה בעייתית מאוד, כמעט פילוסופית ובטח ובטח אתית. ואם אתם מוצאים את עצמכם בדיוק באותה סיטואציה, בטח תשמחו לגלות שאתם לא לבד. למעשה, חברת ההשמה הבינלאומית רוברט הלף מצאה בסקר שערכה בקרב 2800 עובדים כי 28% מהמועמדים חטפו רגליים קרות ועשו אחורה פנה וקדימה צעד אחרי שחתמו על חוזה עבודה.
מה הוביל אותם לביטול חוזה חתום? 44% ביטלו בגלל אותה סיבה שציינתי פה למעלה- הם קיבלו הצעת עבודה טובה יותר מחברה אחרת. 27% קיבלו הצעה נגדית ממקום העבודה הנוכחי שלהם שלא היה מוכן לאבד אותם. 19% חטפו רגליים קרות כי שמעו או קראו חוות דעת גרועות על החברה.
עכשיו לשורה התחתונה- מה עושים במקרה שזה קורה גם לכם? האם זורמים עם מה שיש רק בגלל שכבר חתמתם? או שמא עושים את ה-דבר הלא נעים הזה ו… מבטלים חוזה חתום?
הנה 6 נקודות שצריך לקחת בחשבון של בעד ונגד, קראו ועשו את השקלולים שלכם:
(אגב, קחו בחשבון- פתרון קסם אין פה…זו סיטואציה מורכבת בלי קשר למה שתחליטו בסוף)
- נגד ביטול החוזה: שימו עצמכם בנעליים בצד השני… לגייס עובד חדש לוקח זמן… מפרסמים משרה, ממיינים קורות חיים, מראיינים אינספור מועמדים, שוללים חלק, מקדמים חלק, מראיינים עוד, שוללים עוד, מתקשרים לממליצים, לפעמים שולחים ליום מבחנים… כל זה עולה זמן וכסף וכשהכל כבר נסגר ובהצלחה (לכאורה) מקבלים ברגע האחרון את הבשורה של ההברזה… יתקבל בברכה או לפחות בהבנה? ממש לא, תשכחו מזה…
- נגד ביטול החוזה: הופניתם לחברה שאתם חושבים להבריז לה דרך עובד החברה שהוא גם חבר? אופסי! ה”לא נעים” הפך עכשיו ל”לא נעים בריבוע”…
- נגד ביטול החוזה: הופניתם לחברה שאתם חושבים להבריז לה דרך חברת השמה? אופסי! יש מצב שבפעם הבאה שתחפשו עבודה, חברת ההשמה הזו לא תרצה לסייע לכם. מאש נכווים רק פעם אחת…
- נגד ביטול החוזה: מכירים משחק הכיסאות? זה קורה גם עם המראיינים/מגייסים/בוסים עתידיים… גם הם עוברים מקומות עבודה… לא יהיה הכי נחמד להיתקל בעוד 5 שנים באותו מנהל שהברזתם לו בראיון עבודה עתידי בחברה אחרת שאתם מתים לעבוד בה.
- נגד ביטול החוזה: קחו בחשבון שבחברה הספציפית הזו, כנראה שכבר לא תקבלו בעתיד הצעת עבודה נוספת. EVER.
- אבל! למרות כל חמשת הנקודות הקודמות, יש טיעון חזק אחד בעד ביטול חוזה…: הלו! בעסקים כמו בעסקים- החלטות עושים בהגיון, במחשבה ובקור רוח ולא ברגש. חשבו פשוט: מהו הצעד הכי נכון עבורכם? עבור הקריירה שלכם? לטווח הקצר והארוך? לא נעים לכם מהמעסיק שחתמתם מולו? עזבו! “לא נעים” מת מזמן… עם “לא נעים” לא מתקדמים בקריירה, לא משיגים יעדים ולא כותבים קורות חיים. אם אתם בטוחים שההצעה השניה שקיבלתם טובה לכם יותר, מקדמת, מתגמלת, מעניינת ומאתגרת- הצעה שנכונה יותר לשאיפות המקצועיות שלכם- זה הנתון שאמור להוביל את ההחלטה שלכם…!
מסקנות?
- אל תחתמו על חוזה עבודה אם מלכתחילה אתם לא בטוחים שזה הצעד הנכון לעשות. נסו ככל האפשר להאריך את הזמן שיש לכם לחשוב ולשקול.
- אספו מידע על החברה תוך כדי התהליך כדי שהצעת העבודה לא תתפוס אתכם בהפתעה ולא סגורים על עצמכם.
- הגעתם למסקנה שהקריירה שלכם חשובה יותר מכל סיטואציה של “לא נעים”? החלטתם לבטל את החוזה? לא נעים בכלל, אבל לגיטימי. לפני הכל וודאו שבחוזה עצמו לא קיים סעיף של קנס או כל מגבלה אחרת על ביטול. בשלב הבא צרו קשר עם האדם שמולו חתמתם על החוזה, הביעו צער על הצעד, הסבירו ככל האפשר את הסיבה, הודו שוב על ההזדמנות שניתנה לכם ושאתם מעריכים את זה מאוד. השתדלו לעשות את זה בשיחת טלפון ולא במייל.
- בהצלחה!
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
11 תגובות. השאירו תגובה חדשה
ההערה היחידה שלי: בקטע של חברות ההשמה לא הייתי חושש. יש בהן תחלופה גבוהה מאד של מגייסים, בעיקר בדרג הנמוך.
אם תציע את עצמך לאותה חברה בעוד, נגיד, שלוש שנים, הסיכוי שאותם אנשים שנכוו ממך בפעם הקודמת עדיין יהיו שם ויזכרו לך את זה הוא מאד נמוך.
בחברות שאינן חברות השמה היציבות של העובדים יותר גדולה א
ויש יותר סיכוי שיזכרו.
לא מדוייק… 🙂 יש חברות השמה שמנהלות הגיוס שעובדות בהן הן וותיקות מאוד. ו…גם אם הן עוזבות- הן עוברות לעבוד בגיוס בתוך ארגונים, כך שהסיכוי להיתקל בהן שוב מתישהו הוא גבוה מאוד…
והן זוכרות כל אחד ואחת שלא הצליחו לגייס ???
כמה פעמים הן מאכזבות מחפשי עבודה כשמתקשרות לשאול ובסוף אפילו מכתב לקוני אין ?
השוק הזה לא עובד נכון ולא לטובת מחפשי העבודה.
לא זוכרים כל אחד, אבל קל לזכור את מי שחתם וביטל… זה לא שכיח ולכן זוכרים.
אנשים מתחלפים אבל תיעוד במערכות נשאר . לשנים. ותיעוד גרוע ימנע מרכז/ת לפנות לאותו מועמד מתוך חשש שיעשה את אותו המעשה גם לה כי מה לעשות , אופי של אדם לא משתנה
האם ניתן לתבוע ממך פיצויים במקרה שחתמת על חוזה והפרת אותו?
למרבה הפלא, ולמרות שזה לא שכיח- לפני מספר שבועות דווח בעיתונות הכלכלית על מעסיק ישראלי שתבע מועמד שחתם וביטל. שוב, זה ממש לא שכיח… אבל האם זה אפשרי- כן.
אני לא יודע כל הנקודות נכונות אבל בסוף השוק צמא למהנדסים טובים דווקא אלה שמבטלים עושים את זה כנראה משום שהם פשוט מצויינים ונחטפו על ידי חברות אחרות ודווקא אותם ארגונים רוצים לגייס. כאמור ארגונים גם עושים שיקולי ביזנס ולא שיקולי רגש. עובד יכבד את החוזה כל עוד ההבדל בין ההצעה החדשה לזו שעליה חתם לא גדולה מדי, ואותן המגייסות מכירות בכך. למעשה, הן היו עושות את אותו הדבר בעצמן
ומה עושים כשחתמת, התחלת לעבוד ואחרי שבועיים ראית שזה לא זה ויש לך קנס על ביטול חוזה?
אתחיל ממה אני עשיתי: עוזבים למרות הקנס, כמובן שמנסים להסביר סיכוי של 50-50 בערך אם יתקבל בהבנה או לא (במקרה שלי ממש לא)
ועם הקנס מתמודדים…
יש למישהו פיתרון אחר יותר טוב?
אהרון, קנס אמיתי? או החזר של החלק היחסי ממענק חתימה?
כי האפשרות הראשונה נשמעת כמו red flag רציני, ספק אם בכלל חוקי…
מניסיון של מישהו שביטל חוזה ואחרי שנים ספורות נתקל באותו מנהל מגייס בחברה אחרת (היום עובדים באותה קבוצה):
1. בכל מקרה יש “תקופת ניסיון”. אם תתחילו לעבוד בחברה ואז תגלו שהחברה לא מתאימה לכם, הרי ברור שתעזבו. ואם תגיעו לעבודה בתחושת החמצה של ההזדמנות האחרת, סביר להניח שלא תאריכו ימים באותו המקום. מבחינת המנהל המגייס, לגלות שאתם לא מעוניינים זמן קצר אחרי החתימה על החוזה, מאפשר לו (אולי) עוד לחזור למועמדים אחרים ולהציע להם את המשרה, בעוד שאם עברו מספר חודשים, סביר להניח שאותם מועמדים כבר תפוסים.
2. גם להתקל בעתיד במישהו ש”דפקתם לו ברז” זה לא נעים אבל לא נורא. אם הייתם כנים, ענייניים ומכבדים, בסופו של יום ביזנס איז ביזנס וכל אחד עושה מה שטוב לו. כמו שהוא לא היה ממשיך להעסיק אתכם אם תתגלו כלא מתאימים – רק כי “לא נעים”, כך גם אתם לא חייבים לאף אחד שום דבר.
בהצלחה