בזמן האחרון מתפרסמים יותר ויותר סיפורים על מעסיקים/מראיינים שבוחנים את המועמדים לעבודה בשלל דרכים, שאף אחת מהן לא קשורה לנסיון, להשכלה או לרמת הידע שלהם.
זה התחיל בסיפור על מנהלת הגיוס שהתחזתה לפקידת קבלה ובחנה את היחס של המועמדים לעובדת בדרג זוטר, המשיך בפוסט שפירסם מנהל אוסטרלי על מבחן כוס השתייה שלו והנה עכשיו מתפרסמת עוד שיטה- שיטת הכסא המתנדנד.
אם לא שמעתם את הסיפור על כוס השתייה- הנה תקציר הפרקים הקודמים: טרנט אינס, דיירקטור בחברת Xero, שיתף ברשת שאת כל המועמדים שהוא מראיין הוא משכנע לשתות משהו לפני הראיון. הוא מלווה אותם לפינת השתייה, הם מתכבדים בשתייה קרה או חמה ונכנסים לראיון כשהכוס בידם. המבחן קורה בסוף הראיון- האם הם לוקחים איתם את הכוס או משאירים אותה כמזכרת מלוכלכת על שולחן המראיין?
השבוע קראתי על שיטה נוספת- מראיין הודה שהוא בכוונה מושיב את המרואיינים שלו על כסא משרדי מתנדנד (שרגל אחת שלו קצרה מהאחרות). בפינת השולחן הוא ממקם כסא זהה, והוא בודק כמה זמן יעבור עד שהמרואיין יעצור לרגע את הראיון כדי להחליף כסא. מיותר לציין שיש כאלה שמתענים בשקט כל הראיון ולא מחליפים כסא. אלו גם המועמדים שהוא פוסל.
לפני מספר שנים הודו בחברת Zappos שהם מציעים למועמדים בכוונה תחילה הסעות לראיונות. לא, לא בגלל שהם מה זה נחמדים ומתחשבים שם, אלא בגלל שכך הם מגלים מה באמת חושבים המועמדים, כשהם משוחחים לאחר הראיון עם מי שהם מאמינים שהוא “רק” הנהג. הנהגים הונחו לדובב אותם ולשאול שאלות על הראיונות וכמובן שגם דיווחו בתום הנסיעה על תוכן השיחות.
אגב, כבר לפני שנים רבות, תומס אדיסון בכבודו ובעצמו השתמש בשיטות גיוס משונות שלו, כמו למשל הזמנת המועמד לאכול יחד מרק במסעדה, ואם לא שמעתם על זה- קראו כאן.
מה שעומדת מאחורי כל הטריקים האלו היא ההבנה שהאטיטיוד של העובדים חשוב לא פחות (ובמקרים רבים- אפילו יותר) מאשר הניסיון או הידע שלהם. שהרי ידע וניסיון אפשר ללמוד, לשנות ולרכוש עם הזמן, אך תכונות אופי וגישה- לא.
לחשש של מעסיקים רבים מקניית “חתול בשק” יש גם שם- Attitude Fraud- והכוונה לפער שבין הפרסונה שמועמדים מציגים בזמן הראיון- כשהם יודעים שהם נבחנים על כל מילה שהם אומרים- לבין הפרסונה האמיתית שלהם, שיוצאת החוצה רק כשהם נינוחים יותר ובטוחים שהם כבר לא על ה”גריל”.
אז גם אם לא כל המעסיקים משתמשים בשיטות מוגזמות כמו כסא מתנדנד, והתחזות לפקידי קבלה, הם עדיין מאוד רוצים לדעת מי אתם באמת. ולכן הם גם בוחנים אתכם כשאתם לא בהכרח מודעים לזה. הם למשל ישימו טוב טוב לב לאופן שבו אתם עונים לשיחת הטלפון, הם ייבשו אתכם רבע שעה או יותר בהמתנה לראיון, הם ישתקו לרגע במהלך הראיון ויבדקו איך אתם מגיבים לזה, הם יגידו לכם בראיון שיש להם ספק בנוגע למועמדות שלכם, הם יבחנו האם דבקתם בהוראות באופן מדויק, כשביצעתם את תרגיל הבית וירצו לשוחח דווקא עם המנהל הקודם שאתם מעדיפים שלא לתת כממליץ שלכם. הם גם יוסיפו שלב של ראיון עם אנשי צוות מקבילים- במטרה שתרגישו נוח להיפתח מולם יותר, וכן הלאה…
בשורה התחתונה של כל זה חשוב לזכור שתי נקודות חשובות- הראשונה: ככל ש- AI ייכנס יותר לשוק העבודה, כך מועמדים ימוינו יותר על פי כישורים רכים, מיומנויות, תכונות אופי ופוטנציאל וזו מגמה שכבר החלה ותתחזק בשנים הבאות. כל זה יחדד את הצורך לבחון טוב יותר את האטיטיוד האמיתי של המועמדים. מה שמוביל לנקודה השניה והיא שההתאמה שלכם לתפקיד ולארגון נמדדת בשתי רמות- זו המפורשת והמוצהרת וזו שמתחת לפני השטח. זו שמתחת לפני השטח חשובה לא פחות בכדי להצליח ולהתקבל לעבודה והבעיה היא שבה גם הכי קל לפספס כי לכאורה מדובר בפרטים קטנים ושוליים. אז זהו שהם לא…
לסיום, אם פספסתם כבר מספר פעמים תפקידים טובים למרות שהייתם בול מתאימים למשרה ואם כבר מספר פעמים שנשללתם לאחר ראיון למרות שיש לכם את כל הנסיון והידע הנדרשים- חשוב לבחון את האיך, את הפרטים הקטנים… ולוודא שאתם מודעים לרושם שאתם יוצרים ולאטיטיוד שמשתקף. אולי יש משהו שצריך לתקן? לזיהוי הבעיה האמיתית בראיונות עבודה- תאמו איתי פגישת הכנה לראיון- פגישה חד פעמית של עד שעתיים שתחסוך לכם שעות של ראיונות מבוזבזים אח”כ.
איך מתאמים? מתקשרים או מסמסים: 054-7380310.
שוק העבודה עכשיו לא מי יודע מה טוב… עד שכבר מזמנים אתכם לראיון, אל תפספסו עוד משרה טובה, רק בגלל שחסכתם על פגישת הכנה אחת.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
תגובה 1. השאירו תגובה חדשה
טוב לראות שלפעמים יש שכר על התנהגויות ראויות, וזה לא משהו שרואים רק בסרטונים מסויימים ב-YouTube. לצערי, יש כאלה שלא צריכים לעבור את הראיונות האלה בכלל כי יסדו איזו חברה כשהם אנשים אכזריים.