השבוע צפיתי במופע בתיאטרון הקאמרי. כזה שגרם לי לחשוב עליו גם בדרך הביתה, כזה שגרם לי לגגל אותו ביוטיוב כדי לחפש סרטון של סצנה מתוכו וכזה שגרם לי להחליט לכתוב עליו פה.
ולמה?
משום שבעוד שרבים משווים חיפוש עבודה וראיונות עבודה לדייטים רומנטיים (על כל האתגרים המשתמעים מהם), אני דווקא חושבת שראיונות הם סיטואציות הרבה יותר מוקצנות מדייטים. לטעמי ראיונות עבודה משולים לעליה לבמה של שחקן תאטרון או עליה על הפודיום של פוליטיקאי לצורך נאום “דרמטי”.
תשאלו, עד כדי כך? ואענה ש…כן, בהחלט!
למעשה, אם אתם ניגשים לראיונות עבודה ללא אנרגיות, כבויים, מותשים, חסרי התלהבות… אם אתם מגיעים לראיונות כי אין ברירה אחרת, מכורח הנסיבות וכדי לצאת מידי חובה, אזי… עדיף שתישארו כבר בבית. אם תישארו בבית, לפחות לא יסומן לכם איקס גדול על מקום העבודה הזה ובעתיד, תוכלו לגשת אליו לראיון כשתהיו חמושים בסטייט אוף מיינד טוב יותר.
במילים אחרות, לראיונות עבודה אי אפשר לגשת מבלי להבין את הדבר החשוב הבא: ראיון הוא הזדמנות אחת ויחידה לעלות על הבמה, לתת את השואו הכי טוב שלכם, לכבוש את הקהל ולגרום לו לחשוב עליכם גם הרבה אחרי שהמופע נגמר וירדתם מהבמה. פחות מזה יהיה פשוט לא מספיק טוב. וזו בדיוק הסיבה לכך שתצאו פרווה כאלה… שיהיה קל לשכוח אתכם רגע אחרי שהלכתם… ושלא תשמעו יותר מהחברה הזו (פרט אולי לתשובה הלאקונית “החלטנו להתקדם עם מועמד/ת אחר/ת”).
זאת ועוד… אם תגמגמו בשואו הזה, אם תשכחו את הטקסט או לא תשלטו בחומר, אם תדקלמו את הטקסט כמו רובוט מבלי להישמע אותנטיים, אם לא תייצרו חיבור בינאישי עם הצופים, אם לא תשאירו עליהם רושם משכנע, אם לא תחייכו, אם שפת הגוף שלכם לא תחזק את המסרים שתנסו להעביר… נו… אז כנראה שבהצגה הבאה שלכם האולם ישאר ריק.
כל זה, אגב, לא שונה כלל מסיטואציות בתחום אחר לגמרי (לכאורה) הקשורות לפוליטיקה- קחו לדוגמה פוליטיקאים המוזמנים לעימות טלוויזיוני, מתראיינים לראיונות נוקבים בטלוויזיה ועולים לנאום על הפודיום… גם בסיטואציות הללו צריך לדעת לתת שואו, לשכנע, להעביר נכון את המסרים, ללחוץ על הנקודות הנכונות, להשתמש בשפת הגוף, באינטונציה ובטריקים שונים ומשונים שכמעט מהפנטים את הצופים הלא מודעים… בקיצור- לשחק. כן… זו עובדה: פוליטיקאים טובים הם שחקנים מצויינים.
זו גם הסיבה לכך שמועמדים שיודעים לתת את השואו בעבודה ובראיונות עבודה הם אלה שמתקבלים לעבודה ומקודמים… וזו גם הסיבה לכך שישנם לא מעט עובדים מעולים שלא צולחים ראיונות עבודה- בתמימותם הם בטוחים שהנסיון שלהם הולך לפניהם ושהוא מספיק בכדי לשכנע ולהרשים את המעסיק.
אז זהו שלא, זה לא מספיק! יש פער גדול מאוד בין לעבוד טוב לבין לדעת איך לשכנע, להלהיב ולמכור את את זה שאתה עובד טוב ואת שניהם אתם צריכים כדי להצליח בקריירה.
ובחזרה לתחילת הפוסט- בסרטון הזה מתוך המופע “בורדל טוטאל”, תצפו בשילוב פשוט מושלם בין שתי הדוגמאות שהעליתי פה- בין תאטרון, שואו ומשחק טוב לבין פוליטיקה, שכנוע וטריקים של מסרים מילוליים וא-מילוליים:
אז מהי השורה התחתונה? קבלו 4 טיפים חשובים להצלחה בראיונות עבודה:
- שנו את התפישה- אין לגשת לראיונות עבודה בתפישה של מה שיהיה יהיה, באפיסת כוחות וללא אנרגיות. ראיון עבודה הוא אודישן חד פעמי… עליה לבמה בכדי לתת שואו, אז התכוננו לזה בהתאם. אגב, רק בכדי לסבר את האוזן: ג’ורג’ בוש החל להתכונן לעימות שלו עם אל גור באפריל 2000. העימות תוכנן לאוקטובר 2000. כן, חישבתם נכון… הכנה של לא פחות מחצי שנה! אז אם בוש הבין את חשיבות ההכנה מראש, כדאי לכולם להבין.
- הרבה נופל וקם על יכולת השכנוע שלכם- צפו בעין ביקורתית במה שהפוליטיקאים עושים עכשיו לקראת הבחירות לכנסת ולמדו מהם כמה טריקים. הנה מספר טיפים שכתבתי במהלך מערכת הבחירות הקודמת על איך ללמוד מהשחקנים הטובים שביניהם: הקליקו פה.
- כמו שחקני תאטרון וכמו פוליטיקאים, למדו להשתמש ולשלוט בשפת הגוף שלכם. הנה כמה טיפים שעדיין לא קראתם על שפת גוף: הקליקו פה וגם פה.
- ולסיום, לא… אתם לא צריכים להפוך מהיום למזויפים. יש מרחק רב בין היכולת לקרוא בני אדם, ללמוד שיטות מכירה ושכנוע, לשחק את המשחק נכון ולשלוט במסרים שמעבירים באופן מילולי וא-מילולי לבין זיוף ושקר. מודעות + שימוש מעודן בידע הזה עשויים להיות הפרמטר הקובע אם תצליחו או בראיון העבודה הבא. או שלא.
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר