” היה זה הטוב בזמנים, היה זה הרע בזמנים. היה זה עידן החכמה, היה זה עידן הטפשות. היה זה תור האמונה, היה זה תור הספקנות. היו אלה ימים של אור, היו אלה ימים אפלים. היה זה אביב התקווה, היה זה חורפו של יאוש. הכל היה אפשרי, דבר לא היה אפשרי”.
מי שמכיר אותי טוב יודע שצ’רלס דיקנס הוא הסופר האהוב עלי כבר שנים רבות. כל חובב ספרות והיסטוריה, תרבות אנגלית וכתיבה צינית בטוח יסכים איתי שדיקנס ממוקם במקום הראשון מבין כל הסופרים והציטוט שמופיע פה בתחילת הפוסט הוא כמובן ציטוט מספרו ” בין שתי ערים”.
נזכרתי בציטוט כשהתיישבתי לכתוב את הפוסט הזה ולא פלא… הוא פשוט מתאים בול לתקופה בה אנחנו חיים כיום.
תחשבו רגע על הקורונה, על הבחירות הקרבות והמצב הפוליטי בארץ, על המצב החברתי בישראל, על המצב הכלכלי בעולם ועל שוק ההייטק ותקבלו שיקוף של כל אלו בציטוט הכל כך חד הזה. משפט שנכתב בשנת 1859 ונכון גם להיום…
תשאלו עכשיו מה הרלוונטיות של זה לפוסט הזה… ובכן, זה בלוג על חיפוש עבודה ובהקשר הזה בדיוק, אנחנו נמצאים עכשיו בתקופה מאוד משונה בשוק העבודה. יהיו כאלה שיגידו שזו תקופה מצויינת ובו זמנית יהיו אחרים שיטענו שזו דווקא תקופה גרועה וזו רק ההתחלה.
פרדוקס בשוק העבודה
מצד אחד, עד ממש לא מזמן כמות המשרות בשוק ההייטק הלכה ועלתה והגיעה לשיאים, כך גם המשכורות בענף הזה וכך גם כמות הקמטים והשיערות הלבנות בראשם של המעסיקים שהיו צריכים לגייס עובדים, להתחרות עם חברות אחרות על טאלנטים ולעשות סלטות באוויר כדי לאייש משרות. ענף ההייטק הצליח להחזיק מעמד גם תחת סגרי הקורונה (לפחות מהשני והלאה…), והשוק תסס, שלא לדבר על כמות קמפייני הגיוס, שלטי החוצות והחדשות על ימין ועל שמאל על עוד יוניקורן ישראלי.
העניין הוא שבמציאות כמו במציאות- אחרי כל עליה, תמיד תגיע ירידה, שלא לומר נפילה חופשית, וכך כמו ב 2001 עם התפוצצות בועת הדוט.קום וב- 2008 עם המשבר הכלכלי העולמי, אנחנו, ממש בעת כתיבת שורות אלו, כבר כנראה בתוך משבר כלכלי שאת סימפטומיו אנחנו רואים בשטח בחודשים האחרונים.
והנה הפרדוקס… מצד אחד- שיטוט קצר ברשת יגלה לכם המון מודעות דרושים וכמויות של משרות פתוחות… יהיו רבים שיגידו לכם שאין שום משבר כלכלי וזו רק קונספירציה של עיתונאים שמקנאים בקהילת ההיי-טק וגם יש מצב שעדיין תשמעו מחברים שלא רק שמצאו עבודה חדשה, אלא גם הגיעו לקו הסיום של תהליך חיפוש העבודה עם מספר הצעות ביד. במקביל, אם תשאלו מגייסים רבים, אחת התשובות שתמשיכו לשמוע היא שיש פער בכישורים (skill gap) ושעדיין יש הרבה מאוד משרות שקשה לאייש.
אבל מצד שני, חברות ההיי-טק הגדולות עוצרות גיוסים, עדכונים על גלי קיצוצים כבר מזמן נשמעים מכל עבר (וגם נראים היטב בפיד בלינקדאין) וכך גם מספר הפעמים שבהן המילה recession מופיעה בכתבות באתרים הכלכליים הגדולים. הנה, קחו למשל את הסקר של חברת תפן הישראלית שהתפרסם לפני כשבוע והשתתפו בו 2360 עובדי הייטק ישראלים. מה התגלה בו? בין היתר ש:
- 74% מעובדי ההייטק אומרים שחלה האטה בגיוס עובדים או עצירה מוחלטת בחברה בה הם עובדים
- 57% מרגישים לאחרונה ירידה בכמות הפניות ממגייסים
- 50% אומרים שהאווירה בארגון השתנתה
- 71% אומרים שרמת ההשקעה באירועים ירדה
במקביל, גם אני הרצתי סקר משלי, צנוע הרבה יותר, בלינקדאין. שאלתי בו האם הקיצוצים והירידה בגיוסים כבר מורגשים, השתתפו בו 372 אנשים והנה התוצאות שלו:
- 37% עדכנו שאצלם העסקים כרגיל ולא מורגשת ההאטה
- 31% מרגישים ירידה בכמות המשרות הפתוחות
- 12% מרגישים שיש קיצוצים
- 20% אומרים שגם ירידה בגיוסים וגם קיצוצים
משמע-הרוב- 63% מרגישים את הירידה בשוק באופן כזה או אחר.
“היה זה הטוב בזמנים, היה זה הרע בזמנים”- כבר אמרנו? אמרנו…
7 צעדים שכל עובד חייב לבצע עכשיו
בין אם מצב השוק הוא טוב או דווקא רע, המסקנה היא שאנחנו בתקופה של חוסר ודאות, שבגללה המעסיקים נכנסים למוד של זהירות שמתבטא בכל מיני אופנים. ואם מעסיקים הם עכשיו זהירים, זה בדיוק מה שגם אתם כעובדים צריכים לעשות בעצמכם- לא לקחת שום דבר כמובן מאליו, להיזהר ולהתכונן מראש לכל מקרה שלא יבוא.
בקיצור, אתם לא באמת חייבים להתחיל לכסוס ציפורניים, אך מצד שני גם לא לחכות בחיבוק ידיים שיבשרו לכם שגם אתם חלק מהסטטיסטיקה ושלמרבה הצער החברה החליטה לשחרר אתכם.
הנה 7 צעדים שכדאי לבצע כבר עכשיו:
- לעדכן את קורות החיים ואת פרופיל הלינקדאין. לא תאמינו כמה זמן זה לוקח אז אל תחכו לרגע האחרון.
- לזהות את הדלתא בין הכישורים הנדרשים היום בשוק העבודה במקצוע ובתפקיד שלכם לבין הנסיון המקצועי שלכם ולהשלים אותם. אפשר גם לעשות קורס אונליין – זה נגיש ולא יקר.
- לעבוד יותר מהמשרד ופחות מהבית. כן, גם אם עובדים אצלכם במודל היברידי וגם אם הרבה יותר נוח לכם לעבוד מהבית. הנוכחות הפיזית חשובה, המפגש פנים מול פנים עם מנהלים וקולגות חשוב, ארוחת הצהריים עם קולגות חשובה גם, לשמוע שיחות מסדרון, להשמיע קול, לגרום ליותר אנשים לשים לב אליכם- כל אלו חשובים, אבל מוגבלים כשעובדים מהבית.
- אם צריך- לעשות יותר שעות נוספות ומבלי להתלונן על זה…
- להתנדב לקחת על עצמכם יותר משימות.
- להתאפק (רק זמנית) עם בקשות להעלאה בשכר.
- ואם אתם לא עובדים כרגע- זה הזמן להעלות הילוך בחיפוש העבודה. גם אם מה זה מתחשק לכם חופש, גם אם עבדתם קשה עד היום ובא לכם סוף סוף ליהנות קצת… ייתכן מאוד שאם לא תחפשו עבודה עכשיו, תמצאו את עצמכם בחופשה הרבה יותר ארוכה ממה שתכננתם. ואם זה לא מתקדם מספיק טוב- כדאי לתאם פגישת יעוץ כדי ליעל את תהליך החיפוש ולשפר תוצאות (שדרוג קו”ח, לינקדאין, שיטות חיפוש והכנה לראיונות עבודה). זה הזמן ליצור איתי קשר : 054-7380310.
בחיים אנחנו פעם למעלה ופעם למטה, מה שחשוב הוא לא להיות מופתע- לא מזה ולא מזה ותמיד להתכונן מראש לכל האפשרויות.
“מעשה זה שאני עושה הוא טוב הרבה יותר ממה שעשיתי מעולם.” זהו משפט הסיום של “בין שתי ערים” וזה גם מסר הסיום של הפוסט הזה (שיצא ארוך כמעט כמו הספר)… 🙂
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר
2 תגובות. השאירו תגובה חדשה
אשמח לשמוע מדוע לחכות עם בקשת העלאת שכר
בוא נחשוב יחד…: מצב השוק לא ברור, חברות מפטרות עובדים (גם וותיקים ומוערכים), וגם בחברות מבוססות ויציבות יש תחושה חזקה של אי-ודאות פיננסית. עכשיו, ללא קשר למידת זכאותך לשיפור שכר- האם זה באמת התזמון הנכון ביותר לבקש? לטעמי לא.