אחד הדברים שמועמדים לעבודה לא תמיד מבינים הוא שראיון העבודה הוא אודישן לכל דבר. בדיוק כמו באודישן יש לכם מסגרת זמן קצובה והזדמנות חד פעמית לעלות על הבמה ולתת שואו מרשים שאי אפשר לשכוח. אם תשכחו את התסריט ותגמגמו, אם שפת הגוף שלכם תעביר את המסרים הלא-מילוליים הלא נכונים, אם תצאו פרווה, אם תגידו בדיוק בדיוק את מה שאמרו אלו שנבחנו לפניכם ואלו שאחריכם ואם ההופעה שלכם לא תהיה משכנעת- כנראה שאת התפקיד יתנו למישהו אחר.
ואם כבר עולם הבידור… אז אחרי ההקדמה הזו, אפשר להתקדם להדגמה… בהמשך תוכלו לצפות בקטע מהסדרה “סמוך על סול”- ספין אוף של הסדרה “שובר שורות” שאני בטוחה שאין הרבה אנשים שלא שמעו עליה. בקטע הזה (עונה 4, פרק 2) צפיתי לא מזמן (כן, אני יודעת שאני קצת באיחור…). ואז צפיתי שוב ולאחר מכן- עוד פעם. ולמה? כי, תוך כדי הצפיה הגעתי למסקנה שהקטע הזה ידגים לכם באופן מעולה מה צריך לקרות בראיון העבודה הבא שלכם, אם אתם רוצים לעבור אותו בהצלחה, הכוונה…
אז הנה המתכון:
צפו בסרטון פעם אחת,
קראו את הטקסט שבהמשך,
צפו בסרטון שוב,
בראיון העבודה הבא- יישמו. אם לא את כל הטיפים, אז לפחות חלק מהם…
לפני הכל- הנה ההקשר: סול הוא עורך דין. בעונה 4 הוא מנסה למצוא את עצמו בשוק העבודה לאחר שרישיונו נשלל לתקופה מסוימת. מכיוון שהוא לא יכול לעבוד יותר כעו”ד, הוא מחפש עבודה אחרת. בקטע המצורף הוא מגיע לראיון עבודה בחברה שמוכרת מכונות צילום. מה שלא רואים בקטע הוא מה שקורה מספר דקות לפני שהמראיין נכנס למשרד. בדקות הללו יש סמול טוק בין סול לבין עובד אחר בחברה. הם נמצאים בתוך המשרד וסול מזהה בארונית מספר פריטים מעניינים שניצבים בו לקישוט. כבר בשלב הזה מתחיל תהליך המכירה וכמובן שגם יצירת הבונדינג, סול מביע עניין באחד הפריטים, שואל שאלות ואף מוסיף מידע משל עצמו והשיחה קולחת. כן, תומך אחד כבר יש לו בחדר, עוד לפני שהראיון מתחיל…
בסרטון תוכלו לצפות במה שקורה ברגע שראיון העבודה “האמיתי” מתחיל. שימו לב לתוכן וגם לשפת הגוף ואז קראו את הטיפים שבהמשך:
12 טיפים לראיונות עבודה:
- הגיעו לראיון מוכנים כשאתם מכירים היטב את תיאור התפקיד: “אני מניח שאתה יודע מה אנחנו מחפשים?”, “אכן כן, סוכן מכירות מדלת לדלת, להיות ערוך לכך שדלתות יסגרו בפניי, עם שליחות אחת- לשדרג, לשדרג, לשדרג!”
- היו בטוחים בעצמכם ומשוכנעים שאתם מתאימים למשרה, גם אם המראיין מנסה להטיל בכך ספק…:”נראה לך שיש לך את זה? זה קשה יותר מכפי שזה נשמע…”, “בהחלט אשמח לנסות, אומרים לי שעקשנות וכושר שכנוע הן שתיים מהתכונות החזקות שלי…!”.
- נצלו את הרגעים המעטים שלפני הראיון בכדי להתחיל לבנות חיבור בינאישי וכמובן… למכור, זה ישתלם לכם בהמשך: “אני חייב לציין שג’ימי אכן מתמצא בתחום מכונות הצילום”.
- הגיעו לראיון מוכנים לענות על שאלות קשות, בטח על שאלות שמראש ברור שישאלו אתכם…: “כתוב כאן שהיית עורך דין עד לא מזמן… מה השתנה?”
- אל תחששו לשבור את הקרח על ידי שימוש בהומור, אם תחושת הבטן שלכן אומרת לכם שהסיטואציה מתאימה לכך: “אתה יודע למה אלוהים ברא נחשים לפני שברא עורכי דין? הוא היה צריך אימון…”. (עוד על שימוש בהומור בראיונות עבודה, קראו כאן!)
- הבינו שתפקידכם לשכנע את המראיין בהתאמתכם לתפקיד, בטח ובטח כשמדובר על תפקיד שאין לכם בו נסיון קודם: “תראו, בהיותי עורך דין, תפקידי היה מכירות… מכרתי לשופטים, מכרתי לחבר המושבעים, לפעמים נאלצתי למכור ללקוחות להסכים לעסקה הטובה ביותר… אבל שעה, שעה, יום ביומו עסקתי בשכנוע, בשידול, עסקתי במכירה!”.
- הראו חיבור למוצר/לתחום העיסוק של החברה: “לאיש מהם לא יהיה חיבור כמו שיש לי למכונות שלכם… אני עבדתי בחדר הדואר, אני יודע עד כמה חשובה מכונת הצילום…..”.
- לחצו על הנקודות הרגישות, הוכיחו שאתם מכירים את הבעיות והאתגרים של התחום: “ניקיתי דיו מגלגלי שיניים, ניסיתי להבין מאין מגיעים הפסים המסתוריים, עמדתי על ארבע כשהעניבה מופשלת מאחורי הכתף, כשתור של עוזרים משתרע באחורי הדלת וכולם דואגים שיאבדו את מקום עבודתם…”.
- פרגנו כשאפשר: “אני יודע שמכונת הצילום היא הלב הפועם של כל עסק”.
- השתמשו במילים הנכונות, מבחינתכם- כבר התקבלתם לעבודה…: “וזה מה שאנחנו מוכרים!”
- אל תשכחו להשתמש בשפת גוף הנכונה- הביעו התלהבות וחיבור לתפקיד ולחברה כדי שזה בדיוק מה שיחשוב עליכם המראיין תוך כדי שאתם מדברים: “הלהט שיש לבחור הזה…. אתה מתאר לעצמך מה יקרה כשנשלח אותו לשטח?!”
- ואת זה כבר לא צריך להסביר, נכון? “גי’מי, ברוך הבא לצוות!”.
רוצים לעבור בהצלחה את ראיון העבודה הבא? מבינים את מה שכתוב כאן למעלה, אבל מתקשים ליישם על עצמכם? קבעו איתי פגישת הכנה לראיון עבודה וגלו עד כמה זה בעצם, ממש, אבל ממש קל גם לכם… 🙂
נ.ב.
שמתי לב שבמכשירי אייפון מסויימים לא שומעים סאונד בסרטון, אם זה קורה לכם- מציעה לפתוח בדסקטופ…
זקוקים לשינוי בקריירה? מתלבטים אם זה הזמן לעזוב מקום עבודה? התחלתם לחפש והחיפוש תקוע? שולחים קורות חיים ולא מקבלים שום תגובה? מקבלים שוב ושוב תשובות שליליות לאחר ראיונות עבודה? זה בדיוק הזמן לתאם פגישת יעוץ!
לפרטים נוספים על פגישת היעוץ לחיפוש עבודה: כתיבת קו”ח, סימולציה של ראיון עבודה, שדרוג פרופיל לינקדאין, תכנון קריירה וכמובן גם לתיאום, צרו קשר:
054-7380310 | maya.bouhnik@gmail.com
– כתיבה, בדיקה ושדרוג קורות חיים
– התאמת קורות חיים למשרה ספציפית
– פניה נכונה למשרות הנכונות
– סימולציית הכנה לראיון עבודה אישיותי ממוקדת תפקיד
– תכנון נכון של קריירה
– מיתוג נכון ברשתות חברתיות
– חיפוש עבודה באמצעות לינקדאין
– טיפים להצלחה בראיונות עבודה
– טיפים וכלים להרחבת שיטות חיפוש העבודה
– אסטרטגיות חיפוש עבודה לבכירים
– עבודה יעילה יותר עם חברות השמה
– משא ומתן על חוזים והצעות שכר